Leucose

Leucose is een infectieziekte, die wordt overgebracht door het Feline leukemievirus. Katten zijn gevoelig voor het Leucose-virus en kunnen hieraan overlijden.

Besmetting

Na besmetting kan er met de geïnfecteerde kat twee dingen gebeuren:

  1. De kat wordt kortstondig ziek en heeft wat koorts. Het geheel lijkt op een ‘griepje’ en de kat overwint na 1-2 weken het virus en wordt weer de oude.
  2. De kat kan het virus niet overwinnen en het virus blijft in het lichaam aanwezig. Deze dieren blijven dan een besmettingsbron voor andere katten, omdat ze continu het virus verspreiden. Deze geïnfecteerde katten zullen na een aantal maanden ziek worden en sterven in het algemeen binnen 3 jaar.

Bij deze groep virusdragers kunnen zich allerlei ziektes ontwikkelen zoals:

  • Verschillende vormen van bloedkanker
  • Enorme bloedarmoede
  • Enorme weerstandsvermindering.

Oorzaken

Microscopisch beeld van een FelineleukemievirusDe infectie wordt voornamelijk overgebracht via speeksel (likken en bijtwonden). Urine, ontlasting en melk kunnen ook virusdeeltjes bevatten. Via de baarmoeder kunnen de kittens besmet worden.

Na besmetting

Na besmetting met het virus kunnen er verschillende processen op gang komen:

  • Het virus wordt onmiddellijk gedood door de kat.
  • Het virus vermenigvuldigt zich in de lymfeklieren in de kop en hals. Daarna gaat het via de bloedbaan naar het beenmerg waar het wordt gedood.
  • Het virus gaat ook naar het beenmerg, maar de kat kan het virus niet doden en het virus komt weer in de bloedbaan. Deze katten zullen nu drager van het virus zijn en kunnen andere dieren besmetten. Deze katten zullen in het algemeen binnen 3 jaar overlijden.

Bovengenoemde besmettingsroutes zijn het belangrijkste. Er zijn ook nog andere infectiewegen bekend, welke niet vaak voorkomen (deze worden nu niet besproken). Welke infectieweg de kat ondergaat hangt af van de gezondheid van de kat. Ook stress en de besmettingsdruk (vele katten opeen) kunnen een rol spelen. Zeer belangrijk is ook de leeftijd van de kat. Kittens hebben bij een infectie een grote kans om drager te worden, terwijl oudere katten het virus vaak overwinnen.

Algemene symptomen

In het algemeen zijn de symptomen vaag. De katten zijn sloom, hebben slechte eetlust, er is bloedarmoede en dieren vermageren. Andere virussen en bacteriën krijgen de kans om ziektes te veroorzaken. Deze katten hebben steeds ontstekingen in de mond, zijn steeds verkouden en hebben vaak diarree. Dit alles komt door de volgende ziekten:

  • Er ontstaan tumoren in het lichaam, zoals in de lymfeknopen, in het beenmerg, in de darm maar soms in lever, milt en nier. Ook de leucemische vorm kan voorkomen, waarbij de bloedcellen worden omgevormd tot kankercellen.
  • Bloedarmoede ten gevolge van beenmergonderdrukking.
  • Door onderdrukking van het afweersysteem kunnen er vele andere infecties ontstaan. We zien vaak tandvleesontsteking, luchtwegproblemen en nierontstekingen. Ook andere virusinfecties (zoals FIP en FIV) krijgen dan een kans om toe te slaan.

De diagnose

Met een simpele bloedtest is de diagnose te stellen. Een negatieve bloedtest betekent, dat de kat het virus niet bij zich heeft. Het is mogelijk dat een kat positief is, d.w.z. het virus is aanwezig, maar dat de kat het virus nog zal doden. Daarom moet bij een positieve test na 3 maanden de bloedtest herhaald worden om aan te tonen, dat het dier levenslang drager zal blijven. Is de 2e test negatief dan heeft de kat de infectie overwonnen.

De katten waarbij de bloedtesten 2x positief zijn met een tussentijd van 16 weken worden als levenslange dragers beschouwd.

Deze katten zullen in het algemeen niet oud worden en blijven een gevaar voor andere katten, omdat ze steeds het virus blijven verspreiden. In ieder geval moeten deze katten geïsoleerd gehouden worden. De katten die levenslang dragers worden, zijn vooral jonge kittens en verzwakte dieren. Het is in het algemeen van groot belang om bij jonge katten, die steeds maar ziek zijn, eraan te denken, dat ze dragers zouden kunnen zijn van het Leucose virus. Het is dan aan te raden om een Leucose bloedtest te doen.

Therapie en preventie

Er is geen goede behandeling voorhanden. Men kan de gelegenheidsinfecties behandelen. Er zijn wat positieve berichten over interferon, een middel dat tegen virussen werkt. Het is nu wel zeer goed mogelijk om katten via een inenting te beschermen. Voordat de enting gegeven wordt moet de bloedtest wel negatief zijn omdat anders de enting niet aanslaat.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

5 reacties

  1. Hello eergististerenbnieuws,gekregen dat mijn kat van 6 jaar leukemie heeft heb onze poes al bij de papa van mijn dochter gedaan omdat ik nog 5 poezen heb nu moet ik ze allemaal laten testen hopelijk zijn ze negatief wat ald er positieve bij zijn ?zoeken naar een opvang?of ergens bij een gezin plaatsen die geen huisdieren heeft ?grt

  2. Vandaag heeft onze poes (16 maanden oud) een Leucose-test ondergaan. Jammer genoeg was deze positief. We hebben deze test laten doen omdat we bericht hadden gekregen dat haar 3 broertjes vorige week kort na elkaar overleden waren aan de ziekte. Blijkbaar is de moeder drager van het virus en is het via de baarmoeder bij de geboorte overgedragen aan de kittens. Op dit moment ziet onze poes er nog kerngezond uit. Ze is niet vermagerd, eet en speelt nog goed en haar vacht is glanzend. Kan zij deze ziekte nog overwinnen?

    1. Beste Sabrina,

      Spijtig om te horen. Ondanks dat leucose vaak dodelijk is, is het heel goed mogelijk dat een kat niet overlijdt aan de ziekte of de gevolgen ervan. Zolang de kat geen verder ziektebeeld vertoont, is het aan te raden om een regelmatige controle te laten doen bij de dierenarts en aan de bel te trekken wanneer je iets anders bemerkt bij de kat (verminderde eetlust, afvallen zonder oorzaak, ontstekingen (bijv van de ogen), veranderd gedrag). Als het immuunsysteem van een kat de leucose onder controle kan houden, hoeft een kat er geen last van de hebben. Vaak bij verminderde weerstand kan het wel weer de kop opsteken. Afgezien daarvan blijft de kat wel besmettelijk voor andere katten. Ik weet niet of de poes een buitenkat is, maar dat is niet aan te raden om de buurtkatten te beschermen. Kortom, zolang de poes het ‘goed doet’, hoef je je geen onnodige zorgen te maken, maar blijft alert. Wat is de prognose van de dierenarts?

  3. Hallo onze poes van bijna 10 jaar is leukemie geconstateerd. Er werd gezegt dat ze max. 1 tot 3 maanden te leven heeft. Ze heeft een opgezette buik deze zit vol vocht. En heeft 9veral uitzaaiingen.
    Mijn vraag, waar moeten we op letten?

    1. Beste Klazina, wij zijn zelf ook een kat verloren aan leukemie. Vocht in de buik klinkt echter meer als natte FIP, waarbij vocht uit het bloed zich ophoopt in de buikholte. Waar je op moet letten is dat de kat geen pijn heeft en of de levenskwaliteit nog wel goed is. Met 1 tot 3 maanden ziekte in het vooruitzicht komt helaas de laatste en voor jullie pijnlijkste beslissing snel dichterbij. Probeer vooral in het belang van het dier te handelen en te beslissen. Ik wens je erg veel sterkte de komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *