Interferon bij virusinfecties

Bacteriële infecties zijn in het algemeen gemakkelijk met antibiotica te behandelen. Virusinfecties konden tot voor kort in de diergeneeskunde niet goed bestreden worden. Daar is nu verandering in gekomen met het gebruik van interferon.

Wat doet interferon?

Interferon bij neusholte infectie bij de katHet eiwit interferon bindt zich aan de celwand. Hierdoor komen er processen tot stand, die er voor zorgen dat de cel beschermd wordt tegen een virale infectie. Interferon beschermt de nog niet besmette cellen. Hoe sneller het bij een virusinfectie wordt ingezet des te beter het werkt. Een beter resultaat wordt ook bereikt door het zo dicht mogelijk bij de infectieplaats toe te dienen (bijv. bij neusholte-infectie met neusdruppels).

Diersoortspecifiek

Interferon is diersoortspecifiek - kitten en kuikenEen voordeel van interferon is dat het tegen alle virussen werkt. Het is wel diersoortspecifiek. We gebruiken nu katteninterferon, dit werkt het best bij katten, doch niet bij vogels. Interferon mag tegelijk met antibiotica en koortsremmers gegeven worden. Dit is handig als de kat koorts heeft en daarnaast door verzwakking ook nog aan een bacteriële infectie lijdt.

Nadeel

Het enige ‘nadeel’ van de therapie is de prijs van de medicijnen, welke vrij hoog is. Gelukkig dekt de dierenverzekering de kosten, omdat het medicijn voor katten geregistreerd is.

Hieronder volgen enige behandelingen, die met succes toegepast worden in de praktijk.

Chronische niesziekte t.g.v. het Herpes- en/of Calicivirus

Het is allereerst belangrijk om vast te stellen of de virusinfectie de oorzaak is bij de kat. Dit gaat tegenwoordig erg gemakkelijk door het virus-DNA aan te tonen via een uitstrijkje. Bij een heftige neus- en/of ooginfectie wordt het interferon direct in de neus en op het oog gedruppeld. Soms worden er ook nog injecties gegeven.

Deze virussen kunnen bij katten ook heftige mondholteontstekingen geven. Hierbij wordt het interferon onder verdoving in de verwondingen gespoten. Door deze behandeling kunnen we het virus in de kat elimineren.

FELV/FIV (Leucose en Feline aids)

Interferon kan helaas de geïnfecteerde katten niet virusvrij krijgen. Toch zal een behandeling aanzienlijke verbetering van de symptomen geven. De therapie bestaat uit het toedienen van 5 injecties 1 x dag en dit wordt herhaald na 14 en 60 dagen. De controle of de therapie aanslaat doen we op basis van het rode bloedbeeld. Bij zieke katten is er dikwijls anemie (bloedarmoede) aanwezig. Door interferon zal er weer een normaal bloedbeeld ontstaan.

Samenvattend kan gesteld worden, dat interferon een zeer welkome aanvulling is om virusinfecties bij katten te bestrijden.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

6 reacties

  1. BEste
    na twee weken vermoeiende onderzoeken is mijn tijgerkat getroffen door aids ,waardoor zijn ogen blindheid vetonene ,hij ongeorienteerd is en ook zijn stoelgang is wit hij is nog geen 5 jaar oud en is altijd behandeld en proper buiten dat hij niet gecastreerd is ik zou hem willen behandelen omdat ik dat niet in belgie kan krijgen met interferon ,deze zal zijn direrearts wel toedienen indien ik dat kan bestellen ,laat u mij een bericht of kun je mij contacteren mvgr silla mijn tel nr is [tel.nr. verwijderd ivm privacy]

    1. Beste Silla, wat sneu om te horen dat zo’n jonge kat al getroffen is door ziekte, al is het natuurlijk nooit leuk. Je kunt het beste even contact opnemen met de dierenkliniek waarvan de interferoninformatie is op deze pagina. Zij zullen je ongetwijfeld verder kunnen helpen. Sterkte met je kat.

  2. Beste heb interferon gebruikt bij mijn poes met aids geeft maar 1j langer geleeft heb nu nog 1poes die aids geeft en twijfel wat ik moet doen gr

    1. Beste Devos, heel erg vervelend om te horen. Heeft de ene poes de andere besmet? Het is erg belangrijk dat katten waarbij FIV is gediagnosticeerd geen andere katten kunnen besmetten. Dit betekent dat ze niet met andere katten samengehouden kunnen worden en dat ze ook niet meer naar buiten mogen, ter bescherming van andere katten. Het is moeilijk om te beoordelen hoe je het beestje moet behandelen. Uiteindelijk gaat het erom of de poes kwaliteit van leven heeft. Het behandelen van katten met FiV met interferon wordt wel gedaan, maar niet zo vaak, omdat het een dure behandeling is. Wat zegt je dierenarts ervan?

  3. Hallo,

    Kunt u mij verwijzen naar eem kliniek regio Amsterdam waar ik een goede en betrouwbare Interferon behandeling voor mijn kat kan vinden?

    Bvd
    Mvrgr
    Ingrid

    1. Beste Ingrid, je kunt het beste eerst even telefonisch of via hun website informatie inwinnen bij bijv. mcvoordieren.nl (in-house specialisten) of dierenkliniekvondelpark.nl (gespecialiseerd in de behandeling van katten). De informatie op deze pagina komt van huisdierenziekenhuis.nl waar je eventueel bij Dr. Becking (praktijk Leyweg) telefonisch extra informatie zou kunnen krijgen. Ook hebben wij goede ervaringen met de dierenartsen Arno en Jurgen van Dierenkliniek Korte Akkeren – dierenkliniekkorteakkeren.nl. Of de genoemde klinieken ook allemaal veel ervaring hebben mbt interferonbehandelingen kan ik je helaas niet zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *