De meestgestelde vragen over de kat
Antwoord vinden op je vragen
Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over de kat. Ook op ons forum worden veel vragen beantwoord over vaak voorkomende dingen bij de kat. Voor het gemak hebben we de meestgestelde vragen op het forum in een overzicht gezet.
Een poes of kater kan vanaf 6 maanden geholpen worden. Er bestaan ook gevallen waarbij katers eerder worden geholpen, bijvoorbeeld bij 5 maanden, omdat zij sneller volgroeid lijken en al rijgedrag vertonen. Wanneer je kat gaat sproeien is het verstandig direct contact op te nemen met je dierenarts.
Zie ook:
– Castratie in beeld
– Castreren en steriliseren
– Nazorg van de kater na castratie
Bij 9 weken de 1e inenting en bij 12 weken de 2e inenting. Katten worden dan ingeënt tegen katten- en niesziekte en eventueel tegen Feline leukemie (dit is niet standaard). Vervolgens na 15 maanden de eerste herhaling.
Tentoonstellingskatten en pensionkatten worden ook wel ingeënt tegen Chlamydia omdat ze veel met andere katten in aanraking komen en de kans op infecties groter is.
Zie ook: Inentingen
Jonge katten zijn zeer vatbaar voor wormen. Vanaf de 2e levensweek kun je beginnen met de wormkuur. Dit doe je dan om de twee weken tot de kat 12 weken is. Vervolgens na 3 maanden nog een keer en daarna twee maal per jaar.
Ook wanneer een moederpoes een nest heeft, is het raadzaam direct na de bevalling een Stronghold pipet bij de moederpoes toe te dienen. De kittens worden dan veilig al via de melk ontwormd. Na 1 maand moet dit herhaald worden.
Stronghold werkt effectief tegen vlooien, spoel- en haakwormen en is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Vrij verkrijgbaar is o.a. Milbemax kat.
Je kat mag alleen met een speciale kattenshampoo gewassen worden. Over het algemeen is wassen niet nodig, alleen wanneer je kat sterk vervuild is. Kammen mag natuurlijk wel. Het is aan te raden je kat éénmaal per week te kammen en daarbij je kat te controleren op vlooien of teken.
Producten:
– FURminator deShedding Ultra Premium Shampoo
– O´Tom tekenhaak
Je kunt proberen het gebit van je kat te poetsen met een zachte tandenborstel. Het kattengebit is namelijk zeer gevoelig voor tandsteen. Bij katten die dit van jongs af aan gewend zijn, is dit meestal geen probleem. Lukt het poetsen niet dan zijn er speciale kattenbrokjes verkrijgbaar die het gebit een betere bescherming geven tegen tandsteen. Ook is er een vloeistof in de handel die vermengd kan worden met het drinkwater om tandplak tegen te gaan. Kenmerkend voor tandsteen is wanneer de kat niet meer zo’n frisse adem heeft. Een rood randje langs het tandvlees betekent meestal dat de kat een tandvleesontsteking heeft en een gebitsreiniging nodig heeft door de dierenarts. Laat bij de jaarlijkse controle het gebit dan ook altijd even controleren op ontstekingen en tandsteen.
Producten:
– Trixie tandenverzorgingsset voor de kat
– Beaphar mondwater voor hond en kat tegen plaque
– Royal Canin Oral Care Kattenvoer
Bij dierenspeciaalzaken en bij je dierenarts zijn middelen te koop om vlooien te bestrijden. Dit zijn meestal pipetjes, gevuld met vloeistof, die je op de huid van je kat moet aanbrengen, zoals o.a. Frontline.
Er zijn diverse soorten kattenvoer verkrijgbaar die je kat een complete voeding bieden. Kies altijd voor een hoogwaardige voeding. Betere merken zijn overigens niet altijd duurder omdat de te geven hoeveelheid voer per dag verlaagd kan worden.
Blikvoer heeft de voorkeur, aangezien er in de meeste droogvoeren erg veel koolhydraten zitten, die een kat eigenlijk niet nodig heeft en vaak leidt tot overgewicht en niet zelden tot diabetes. Droogvoer en blikvoer kunnen met elkaar afgewisseld worden. Zet ook altijd een bakje vers water naast het voer en ververs dit minimaal 2 keer per dag.
Zie ook:
– De voeding van de kat
– Katten en versvoeding
Bij het drinken van melk en het eten van zuivelproducten zoals yoghurt, vla en kaas kan een kat diarree krijgen, omdat katten de lactose die in koemelk zit moeilijk kunnen verteren. Beperk bij voorkeur het geven van zuivelproducten tot een minimum.
Als een kat dagelijks hoogwaardige voeding krijgt, is het onnodig om het zgn. kitten- of kattenmelk te geven. Ofschoon deze melk minder lactose bevat, zitten er wel extra vitaminen en voedingsstoffen in, die de kat al binnenkrijgt via de voeding. Overgewicht kan hierbij dan een rol gaan spelen.
Het is het beste als een kat te allen tijde alleen schoon en vers drinkwater tot zijn beschikking heeft. Nadat kittens gespeend zijn is het geven van melk eigenlijk overbodig. Er zijn weinig tot geen diersoorten die nog melk drinken nadat zij volwassen zijn geworden.
Het is verstandig je kat van een chip te voorzien. Zeker als je kat buiten komt en de kans op weglopen groot is. Middels de chip kan de eigenaar snel worden gevonden. Jaarlijks zijn er bij vele dierenartsen en dierenklinieken chipacties, waarbij men korting kan krijgen op het chippen van een huisdier.
Bij het chippen van een huisdier dient men in de gaten te houden dat de registratie van de chip ook daadwerkelijk plaatsvindt met de juiste gegevens van de eigenaar. Vraag aan de dierenarts of zij de registratie doen of dat je het zelf moet doen.
Zie ook: Wat is chippen?
Oormijt komt bij jonge katten redelijk vaak voor en is te herkennen aan kleine, zwarte puntjes in het oor. Laat een kat hier niet mee doorlopen, want het dier kan er veel ongemak door krijgen, terwijl het simpel te behandelen is. Bij de dierenarts is hier een middel tegen te verkrijgen. Het anti-vlooienmiddel Stronghold werkt ook bij de bestrijding van oormijt.
Afvallen is mogelijk door je kat dieetvoer te geven. Andere mogelijkheid is om het voer te wegen. Dit voorkomt dat je je kat teveel te eten geeft. Bij de dierenarts en dierenspeciaalzaken is voer verkrijgbaar voor diverse leeftijdsgroepen (Royal Canin, Specific, etc.). Op de verpakking staat de aanbevolen hoeveelheid per dag vermeld. Deze hoeveelheden zijn overigens slechts algemene richtlijnen en zul je voor elke kat afzonderlijk moeten bekijken hoeveel voeding er dagelijks gewenst is om de kat te laten afvallen. Je kunt dit doen met hulp van je dierenarts of door de kat regelmatig te wegen.
Een kat laten vasten is sterk af te raden. Dit kan vergiftiging en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Zie ook: Overgewicht bij katten
Producten: Diverse soorten voer bij overgewicht
Onzindelijkheid bij katten kan diverse oorzaken hebben. Katten kunnen onzindelijk zijn als gevolg van blaasgruis of omdat de kat niet gecastreerd is. Raadpleeg in dit geval de dierenarts.
Ook kan onzindelijkheid door stress of angst worden veroorzaakt. Sommige katten plassen op bepaalde plekken om hun territorium af te bakenen (bijv. bij de voor- of achterdeur). Bij de dierenarts is een verstuiver verkrijgbaar die via het stopcontact een specifieke geur (feromonen) verspreidt waardoor de kat zich op zijn gemak zal voelen.
Je kunt je kat ook een kattenbaktraining geven. Je zet dan de kat en een kattenbak in een kleine ruimte. Dit geeft de kat niet veel kans op een andere plek te plassen dan in de kattenbak. Als dit goed gaat kun je de ruimte steeds verder uitbreiden.
Zie ook:
– Plassen naast de kattenbak
– Vuurwerkangst
Producten: Feliway verdamper of omgevingsspray
Bij pasgeboren kittens is het moeilijk te zien of het een poes of kater is. Kijk onder de staart van je kitten en vergelijk dit met de afbeelding.