Leukemie

Feline leukemievirus of FeLV breekt het immuunsysteem van de kat af en wordt overgebracht door blootstelling aan het speeksel, urine, slijm, bloed en ontlasting van een besmette kat.

Oorzaken

Moederpoes met kittens

FeLV is zeer besmettelijk. Speeksel is de meest voorkomende infectiehaard. Het virus kan worden overgedragen door regelmatig nauw contact en door bijtwonden. Kittens kunnen een FeLV-infectie van hun moeder krijgen via de placenta of via de moedermelk.

Er zijn drie vooruitzichten voor een besmette kat, afhankelijk van zijn leeftijd, de reactie van zijn immuunsysteem en de dosis van het virus die hij heeft gekregen:

  1. Een kat kan weerstand bieden tegen een infectie en immuun worden tegen een volgende infectie. Zo gaat het meestal bij oudere katten.
  2. Een kat kan volledig door het virus worden overrompeld. Zijn immuunsysteem kan geen weerstand bieden en een chronische FeLV-infectie is het gevolg.
  3. Het immuunsysteem van de kat valt het virus aan maar is niet in staat het volledig te vernietigen. Er blijft wat virus in het lichaam achter maar op den duur lukt het toch het te verdrijven. Als dat niet lukt, ontwikkelt hij toch met FeLV samenhangende tumoren.

Algemene symptomen

Deze ziekte heeft geen specifieke symptomen. Een kat die weerstand biedt tegen de oorspronkelijke infectie voelt zich misschien niet lekker, maar meestal wordt dit stadium niet opgemerkt. Een van de belangrijkste gevolgen van een permanente FeLV-infectie is de afbraak van het immuunsysteem.

Tot de meest voorkomende symptomen die samenhangen met chronische FeLV-infectie behoren: gewichtsverlies, koorts, conjunctivitis, zweren in de bek en gingivitis, overgeven, diarree en bloedarmoede, maar er zijn er veel meer.

De incubatietijd voor met FeLV samenhangende ziekten kan erg lang zijn en de symptomen kunnen maanden of jaren na infectie de kop opsteken. Een chronisch geïnfecteerde kat ziet er tijdens de incubatietijd vaak volmaakt gezond uit terwijl hij de hele tijd het virus verspreidt. De infectie wordt vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Infectieziektes om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *