Tandvleesontsteking

Ontsteking van de binnenkant van de bek is een veel voorkomend probleem. Gingivitis is een plaatselijke ontsteking van het tandvlees. Stomatitis is een ontsteking van de gehele bek. De aandoeningen komen vaak tegelijkertijd voor; dan is er sprake van gingivitis-stomatitis. Het kan een plotseling optredende ziekte zijn maar veel katten lijden aan langdurige gingivitis-stomatitis.

Oorzaken

Kat met gingivitis

Er zijn vele oorzaken, waaronder voedingsallergie. Bij met name jonge katten is de oorzaak onbekend.

Virusinfecties

Het Feline immunodeficiëntievirus en feline leukemievirus kunnen eveneens betrokken zijn bij chronische gevallen van gingivitis-stomatitis.

Irritatie door een chemische stof of verwonding

Katten zijn erg kieskeurig over wat ze in hun bek nemen en lopen op deze manier eigenlijk alleen gingivitis-stomatitis op door het likken van hun vacht om vuil te verwijderen.

Periodontose

De vorming van plaque op de tanden veroorzaakt gingivitis en kan later chronische ontsteking van grote delen van de bek tot gevolg hebben.

Andere aandoeningen

Ernstige ziekten, zoals chronische nierinsufficiëntie (nierfalen) of diabetes mellitus (suikerziekte), kunnen gingivitis-stomatitis veroorzaken.

Algemene symptomen

  • slechte adem
  • moeite met eten
  • gewichtsverlies
  • met de poot over de kop wrijven
  • kwijlen
  • rood tandvlees
  • symptomen van periodontose
  • kleverig slijm dat tussen de kaken blijft hangen als de bek opengaat

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Bek, Gebit en Tandvlees om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

2 reacties

    1. Beste Judith, vervelend om te horen dat je kat last heeft van gebitsproblemen. Net als bij mensen kan een hoop leed voorkomen worden door het gebit van de kat regelmatig te laten controleren. Tandvleesproblemen worden doorgaans het meest veroorzaakt door tandsteen. Wanneer het gebit vrij wordt gemaakt van het tandsteen, zal het tandvlees weer kunnen helen en de ontsteking oplossen. Voor meer informatie, kun je kijken op Dierengebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *