• Nieuws Kantelraam fataal voor katten
 • ROTTERDAM – Tientallen katten per jaar komen om doordat ze klem raken in kantelramen. De dierenambulance in Rotterdam luidt hierover de noodklok. “Kattenbezitters moeten altijd hun klapraam dichtdoen als ze van huis gaan,” zegt Joke Stuik van de dierenambulance.

 • Kantelraam fataal voor katten

  De dierenambulances in Amsterdam en Den Haag bevestigen dat ook zij jaarlijks tientallen van dergelijke gevallen meemaken. Op internet waarschuwen kattenhouders elkaar voor dit gevaar. Nieuwsgierige huiskatten proberen naar buiten te springen door een open tuimelraam, maar raken soms klem tussen het schuin staande raam en het kozijn. Doordat ze zich niet kunnen afzetten, kunnen ze geen kant op.

  “In tien minuten vechten ze zich dood,” zegt ambulancemedewerker Johan Verhey. In Rotterdam was hij getuige van zo’n drama. De kat zat toen te hoog om hem te kunnen bevrijden. De brandweer kwam te laat.

  Sommige dierenwinkels verkopen een soort vliegenhorren om de poezen tegen te houden. Wat ook kan: een kussen of een sok gevuld met zand bevestigen aan het raam. De kat kan daar zijn nagels in slaan om zich te bevrijden.

  Zie ook dit bericht.

  Bron: AD.nl
  Tekst: M. van Leeuwen