Waarom katten van kattenkruid houden

Kat reageert op kattenkruid

Kattenkruid of catnip is een goedje dat het gedrag van katten beïnvloedt, maar hoe werkt het?

De meeste katten houden van kattenkruid. En ze laten dat op een vreemde manier zien. Namelijk door hun lichaam tegen alles op te wrijven, rond te rollen op de vloer, met hun pootje tegen willekeurige voorwerpen te tikken, en bovendien door over het algemeen afwijkend gedrag te vertonen. Maar hoe komt dat? De Engelstalige video hieronder geeft een goed beeld van wat onderzoekers ervan weten. Het hoofdbestanddeel van kattenkruid, dat evenals munt uit dezelfde plantenfamilie komt, is nepetalacton. Van deze chemische stof wordt aangenomen dat het de feromonen van een kat nabootst. Het komt in de neus van een kat, stimuleert bijgevolg de sensorische neuronen, en laat de hersenen een seksuele respons geven. Daarom lijkt het kattengedrag door kattenkruid op het gedrag bij loopsheid.

Chemische reactie

Simpel gezegd, het zorgt voor een chemische reactie in de hersenen, zoals psychoactieve drugs dat doen bij de mens. Het laat ze vreemd gedrag vertonen, dat door de kat (en ook door het baasje) meestal als prettig wordt ervaren. Catnip werkt niet bij elke kat, maar wel bij maar liefst 80%. Het effect ervan duurt slechts een paar minuten tot een kwartier, voordat katten er tijdelijk ongevoelig voor worden (30 minuten tot een paar uur).

Overdosis door kattenkruid

Katten kunnen, theoretisch gezien, een overdosis krijgen door kattenkruid, hoewel het niet tot de dood kan leiden. In plaats daarvan kunnen ze wel misselijk worden en gaan overgeven. De meeste katten kunnen echter heel goed zelf bepalen, wanneer ze genoeg hebben gehad en zullen stoppen voordat ze op het punt van een overdosis komen. Het is dan ook belangrijk het nooit aan een kat op te dringen, maar de kat er zelf op af laten komen.

Het kruid beïnvloedt ook andere dieren, waaronder kakkerlakken en muggen en het is goed te gebruiken als een anti-muggenmiddel.

Omdat zelfs grote katten aangetrokken worden door de geur van kattenkruid, is het waarschijnlijk geen goed idee om het mee te nemen op een vakantiewandeling, als er bijv. poema’s in de buurt kunnen zijn.

Hoe reageert jouw kat op kattenkruid? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

3 reacties

  1. Mijn kat ging erg overgeven na het spelen met een snuffelzakje met catnip erin. Is het wel verstandig om dit weer aan haar te geven?

    1. Beste Annelies, de meeste katten reageren op catnip (kattenkruid) door over de grond te gaan rollen, stevige kopjes te geven en soms reageren ze door te kwijlen. Als je kat er erg van gaat overgeven, lijkt het me inderdaad niet verstandig om het opnieuw te geven, tenzij het overgeven toeval was en de catnip er niks mee te maken had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *