Waar komt Werelddierendag vandaan?

Elk jaar vieren veel kattenbaasjes Werelddierendag op 4 oktober. Hierbij frissen wij uw geheugen op met de geschiedenis van deze traditionele dag, in een notendop.

Giotto, Legend of St. FrancisIn het jaar 1182 werd in Italië Franciscus van Assisi geboren. Zijn echte naam was Giovanni Battista Bernardone. Als zoon van een rijke lakenkoopman ontbrak het hem nergens aan en hij leefde er dan ook flink op los. Na een gelukkige jeugd ging het Franciscus op latere leeftijd een stuk minder voor de wind. Hij tobde een jaar lang met een ernstige ziekte en werd tot overmaat van ramp ook nog eens veroordeeld tot een gevangenisramp van twaalf maanden.

Deze gebeurtenissen veranderden zijn leven; hij besloot voortaan voor de armen en de zieken te zorgen. Franciscus groeide zo uit tot een vriend van bedelaars en zwervers, maar trok zich ook het lot van bloemen, bomen en vooral van dieren erg aan. Franciscus van Assisi stierf op 3 oktober 1226, toen hij 44 jaar oud was. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard.

Omdat Franciscus zo’n grote dierenvriend was, is de dag waarop de processie plaatsvond (4 oktober) gekozen tot zijn feestdag en werd tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag. Op 4 oktober 1930 werd in Nederland voor de eerste keer Dierendag gevierd.

Bron: Dierenbescherming

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *