Huisdier als impulsaankoop
Dagelijks verwisselen duizenden dieren via internet van eigenaar. Met name de probleemgevallen gaan vaak van hand tot hand om uiteindelijk bij het asiel te belanden. “Mensen beseffen pas wat ze in huis halen als het te laat is.”
‘Wegens tijdgebrek ben ik niet meer in staat om voor mijn hondje te zorgen. Daarom zoek ik een goed baasje met wel veel tijd. De hond is een reu en is zeer lief voor kinderen en kan met poezen omgaan.’ Honden, katten, slangen, konijnen en papegaaien. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is op internet te koop. Alleen al op marktplaats.nl staan een kleine 50 duizend dierenadvertenties. Wie door de advertenties ‘bladert’, waant zich in een snoepwinkel waar je naar hartelust doorheen struint op zoek naar de aantrekkelijkste lolly. Heb je hem gevonden, dan is het kopen ervan een kwestie van een druk op de knop.
Impulsaankoop
Dat gebeurt regelmatig zonder nadenken, constateert Henk Beugeling van het dierenasiel in Rotterdam. “Het is vaak een impulsaankoop. Mensen beseffen niet wat ze in huis halen. Pas als de rottweiler in hun bed ligt en de baasjes overwegen dan maar op de bank te slapen, gaan ze nadenken. Maar dan ben je te laat.” Beugeling krijgt ieder jaar zeker tien dieren binnen waarvan de eigenaar ronduit toegeeft het zonder nadenken via internet te hebben gekocht. Hij weet zeker dat het werkelijke aantal ‘een veelvoud daarvan’ bedraagt. “Mensen geven namelijk niet graag toe dat ze een fout hebben gemaakt.”
Een dier is geen object
“Ook wij moeten mensen afremmen. We praten met ze over de consequenties van het in huis halen van een dier. En dan haken toch veel belangstellenden af.” De Stichting La Gula Lupis – een fantasienaam rond de Soemerische lotsgodin Gula – vecht al jaren voor een totaalverbod op de verkoop van dieren via internet. Met lede ogen ziet de stichting hoe probleemdieren (niet zindelijk, kan niet alleen blijven) via internet achter elkaar van eigenaar wisselen. “Een dier is een individu, geen object waar je respectloos mee omspringt. Als je dan toch van je huisdier af wilt, dan heb je de morele verplichting ervoor te zorgen dat het goed terecht komt”, zegt Nicky van Loveren van La Gula Lupis. En dat is volgens haar niet mogelijk als de hoogste bieder met de ‘huisvriend’ gaat lopen.
“Het is goed mogelijk dat ze in een laboratorium of bij een slecht baasje terechtkomen. Maar als iemand waar je geen goed gevoel bij hebt het dier komt ophalen, kun je niet weigeren. In het reglement van veel veilingsites staat dat je dan tegen de regels handelt.”
Nooit gratis aanbieden
Mensen die dieren gratis afstaan of wegdoen omdat ze onwenselijk gedrag vertonen, krijgen van La Gula Lupis een mailtje. De organisatie biedt hulp bij het heropvoeden van het beestje en drukt de verkopers op het hart in ieder geval een redelijke prijs te vragen. Daardoor verbetert de kans op een goed tehuis aanzienlijk. “Tachtig procent van de mensen die we benaderen reageert positief en neemt contact met ons op. Het werkt dus wel.”
De kans op een miskoop is een stuk minder als je via een dierenspeciaalzaak koopt. Kopers krijgen een half jaar garantie en gratis advies over hoe ze ervoor moeten zorgen. Gert-Jan Frylink van de gelijknamige dierenzaak in Wijchen verbaast zich soms over de dieren die via het net worden aangeboden. “Je ziet vogels met kaalgeplukte koppen. Dan wordt erbij gezegd dat het beestje ziek is geweest, maar weer aan het opknappen is. Tja, dan moet je toch weten dat het mis is.”
Dierenasiel
Maar niet alleen speciaalzaken bieden meer kans op succes. Wie toch via internet een huisdier wil aanschaffen, kan ook terecht op de site dierenasiels.com. Daarop worden dieren uit vele asiels in heel Nederland te koop aangeboden. Vaak zit er een uitgebreide beschrijving van het karakter en de gewoontes van het beest bij. Wie een pitbull-achtige hond via een internetveiling aanschaft, moet extra opletten. De Algemene Inspectiedienst (AID) raadt iedereen aan american staffordshire terriërs en staffordshire bulterriërs alleen via officiële fokkers aan te schaffen. Bovendien moeten de honden een FCI-stamboom hebben en tussen de 1200 tot 1500 euro kosten.
Feiten
- Verzamel voor de aanschaf van een huisdier via internet informatie over de diersoort en de verzorging die het beest nodig heeft.
- Ga na of de kenmerken en het karakter van een dier past bij de gezinssituatie.
- Betaal een redelijke prijs, neem geen ’koopje’.
- Bouw een ’nadenk-periode’ in en neem het dier niet meteen na de eerste ontmoeting mee.
- Bekijk het dier in zijn vertrouwde omgeving en let op hoe het zich daar gedraagt.
- Schaf pitbull-achtige honden alleen aan via officiële fokkers en als ze een FCI-stamboom hebben.
- Vraag als een dier tegenvalt eerst hulp bij de (her-)opvoeding voordat het in de verkoop wordt gedaan.
- Bekijk of het dier elders ondergebracht kan worden.
- Vraag een redelijke prijs om impulsaankopers en kwaadwillenden zoveel mogelijk te weren.
- Houd contact met de koper om te controleren of het huisdier goed terecht is gekomen.
Bron: Brabants Dagblad
Meest recente artikelen
Hulp voor dieren uit Oekraïne
De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.
Melk, is dat goed voor katten?
Katten die dolgelukkig melk van een schoteltje drinken, dit is het beeld dat vaak in tekenfilms te zien is. Maar is melk wel zo goed voor je kat?
NewScientist: “Chileense wilde katten ter grootte van kittens dreigen uit te sterven”
Een van ’s werelds kleinste en schattigste wilde katten staat op uitsterven – en dat terwijl hij veerkrachtiger is dan vergelijkbare diersoorten.
Waarom katten van kattenkruid houden
Kattenkruid of catnip is een goedje dat het gedrag van katten beïnvloedt, maar hoe werkt het?
Waar komt Werelddierendag vandaan?
4 oktober is Werelddierendag. Hierbij frissen wij uw geheugen op met de geschiedenis van deze traditionele dag.
Huisdier als impulsaankoop
Dagelijks verwisselen duizenden dieren via internet van eigenaar. Met name de probleemgevallen gaan vaak van hand tot hand om uiteindelijk bij het asiel te belanden.