Een leeuw in huis
Een leeuw in huis beschrijft de zoektocht van Abigail Tucker naar de ware aard van de geliefde huisgenoot, de Felis catus.
Met een vlotte pen en een flinke dosis humor vertelt ze hoe een volstrekt egocentrisch wild dier altijd mensen voor zijn karretje weet te spannen. Sterker nog, de kat beheerst nu zelfs het internet! Een heerlijk leesboek dat al veel lof heeft ontvangen.
Abigail Tucker schrijft populairwetenschappelijke artikelen voor het tijdschrift Smithsonian. Haar werk is verschenen in de serie Best American Science and Nature Writing. Het eerste woordje dat haar beide dochters konden zeggen was ‘kat’.
Recensie
Katten gaan hun eigen gang, zijn niet de fanatieke rattenvangers die we denken dat ze zijn, ze hebben hele ecosystemen vernield, zijn heel slecht te trainen voor ‘nuttige’ klusjes, en toch zijn ze alomtegenwoordig. De auteur, wetenschapsjournaliste en katteneigenaar, heeft in dit boek getracht het ‘raadsel Kat (Felis catus)’ te ontcijferen.
“Een heerlijk leesboek dat al veel lof heeft ontvangen”.
Op levendige, en soms humoristische toon doet ze verslag van haar onderzoek, waarvoor ze zowel wetenschappers, dierenactivisten en fokkers, maar ook liefhebbers bezocht heeft. De conclusie dat niet de mens de kat gedomesticeerd heeft, maar dat katten, o.a. door hun gelijkenis met baby’s (anatomie van het gezicht, ongeveer gelijk gewicht en het op babygehuil lijkend miauwen), op slinkse wijze een plek in het huis en hart van de kattenliefhebber veroverd hebben, zou hun ‘baasjes’ eigenlijk niet moeten verwonderen. En dat het boek hierbij sommige ‘liefhebbers’ een spiegel voorhoudt, is niet te vermijden.
- € 10,00
- Nederlandstalig
- 256 pagina’s
- 9789021572840
- augustus 2019