Dag poes! – Het karakter van de kat in 20 portretten

Kattenboek - Dag poes!

Kattenliefhebbers opgelet! Het eigenzinnige karakter van onze favoriete huisgenoot werd nog nooit zo liefdevol in beeld gebracht als in de twintig portretten die Mies van Hout voor het boek “Dag poes!” maakte.

Bette Westera, Hans en Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper schreven er, ieder op hun eigen bekende wijze, prachtige poezenpoëzie bij.

“Dag poes!” is een gedichtenbundel van meerdere schrijvers en toont hun blik op de kat. Hoewel soms ondeugend, soms lieflijk en soms observerend, maar altijd zeer herkenbaar voor ieder kattenbaasje. De gedichten worden vergezeld van kleurrijke en paginagrote illustraties door Mies van Hout. Daardoor is het ook een leuk voorleesboek voor kinderen.

Velen hebben er, net als wij, reikhalzend naar uitgezien: de nieuwe ‘Mies van Hout’. Mies tekende 20 weergaloze kattenportretten. Vijf topauteurs schreven er schitterende poezenpoëzie bij.

Mies van Hout over het ontstaan van Dag poes!

‘Wat ik leuk vind aan katten is dat ze zich niet aanpassen. Ondanks dat of juist daarom zijn ze zo onweerstaanbaar. Een zeer interessante inspiratiebron, zowel voor een illustrator als voor een auteur. Voor de afbeeldingen ben ik op zoek gegaan naar gemoedstoestanden die van de kat zelf zijn. Ik wilde geen menselijke gevoelens op de kat projecteren. Het moest herkenbaar zijn als kattengevoel. Zo kwam ik erachter dat katten wel boos kunnen zijn en betrapt en uitgelaten, maar bijvoorbeeld niet verdrietig. Ze zijn hooguit sip. We hebben er bij dit boek voor gekozen om eerst de prenten te maken, daarna gaan de auteurs er gedichten bij schrijven. Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben om qua beeld het boek samen te stellen. Ik ben altijd bezig met het boek als geheel. Nu kan ik blijven schuiven zonder dat de auteurs daar last van hebben. Op die manier ontstaat er makkelijker een eenheid in het boek. Andersom was dat lastig geweest. En gemoedstoestanden geven de ruimte aan de auteurs om er hun eigen interpretatie aan te geven.’

Wat ik leuk vind aan katten is dat ze zich niet aanpassen. Ondanks dat of juist daarom zijn ze zo onweerstaanbaar.

Recensie

“Kattenliefhebbers opgelet! Het eigenzinnige karakter van onze favoriete huisgenoot werd nog nooit zo liefdevol in beeld gebracht als in de twintig portretten die Mies van Hout voor dit boek maakte.”

Genieten

Wow! Kattenliefhebber of niet (ik ben het zelf niet bijzonder), dit boek is absoluut indrukwekkend! Al was het maar vanwege het formaat en de zwarte kaft met daarop een prachtige kat in blauwgroen, met knalgele ogen die je indringend aanstaren. De cover ademt overduidelijk de kenmerkende stijl van Mies van Hout, waar zovelen (net als ik), helemaal weg van zijn. Met Dag poes! levert deze getalenteerde en ervaren illustratrice weer een schitterend werk af waar menig mens ontzettend van zal genieten.

Kattenportretten

De kattenportretten in het boek zijn stuk voor stuk heel bijzonder. Allemaal zijn ze prachtig bontgekleurd en hebben ze hun eigen karakter over zich, net zoals ook iedere kat zijn eigen, eigenwijze persoonlijkheid heeft. Een triest ogende poes die het helemaal lijkt te hebben opgegeven bij het versje ‘Hondenweer’, een vervaarlijk ogende zwarte kat, een verfomfaaide poes met een bol wol, een chique dame met een slanke staart en blauwe ogen: twintig totaal verschillende weergaven van deze mooie huisdieren met elk hun eigen bijpassende rijm.

Niet de minste namen

Voor de teksten in het boek zijn niet de minste namen ingeschakeld: Bette Westera, Hans en Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper leverden allemaal op hun eigen bijzondere wijze een bijdrage. Waar het ene versje heerlijk voorleest en voor jonge kinderen prima te volgen zal zijn, is het andere wat poëtischer van aard en wat moeilijker te snappen. Dag poes! is geschreven voor kinderen vanaf 4 jaar, maar aan de volwassen voorlezer dus de taak om een selectie te maken van die versjes die voor de luisteraar van betekenis zijn. Neemt niet weg dat het ook voor volwassen liefhebbers van zowel katten als poëzie een erg mooi boek is. En wat ik wat lastiger leesbaar vind kan voor een ander natuurlijk een schitterende tekst zijn. Het waarderen van verschillende vormen van poëzie is een kwestie van smaak en zoals we allemaal weten: daarover valt niet te twisten!

Kattenliefhebber, poëzie fan, moeder, juf; het maakt niet uit welke rol je vervult: als je op zoek bent naar een bijzonder boek, voor jezelf of om gezellig voor te lezen, dan mag je het kleurrijke en kunstzinnige Dag poes! zeker niet missen.

  • € 10,00
  • Nederlandstalig
  • 52 pagina’s
  • 9789089672353
  • augustus 2017
Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *