Wat voert uw kat buiten eigenlijk uit?

Heeft u zich ook wel eens afgevraagd wat uw kat allemaal uitvoert zodra deze buiten is? Wetenschappers zochten het voor u uit.

De onderzoekers van de universiteit van Illinois bestudeerden 42 Amerikaanse katten. Een deel van de katten had geen baasje. De rest had wel een baasje, maar bracht desalniettemin een groot deel van de dag buiten door. De onderzoekers volgden de katten twee jaar lang.

Enorm gebied

Kat bij een huisTot grote verbazing van de wetenschappers trokken sommige katten echt de wijde wereld in. De kilometers van alle katten bij elkaar opgeteld, bracht de onderzoekers tot de conclusie dat de dieren samen in een gebied zwierven dat 2543 hectare groot was.

Er was zelfs één kat die in zijn eentje over een gebied van 543 hectare zwierf. Zijn leefgebied besloeg zowel stedelijk gebied als het platteland, bos en graslanden. “De kat kreeg voor zover wij weten geen voedsel van mensen, maar op de één of andere manier overleefde hij tussen de coyotes en vossen,” concludeert onderzoeker Jeff Horn. “Hij stak alle straten in het gebied over en navigeerde langs stoplichten en over parkeerplaatsen.”

Activiteiten

De meeste katten die een baasje hadden bleven in een gebied van zo’n 0,2 hectare. En dat klinkt misschien weinig, maar schijn bedriegt. “Dat zijn heel veel achtertuinen,” concludeert Horn. Uit het onderzoek bleek ook dat de katten met baasjes slechts drie procent van de tijd heel actief waren (bijvoorbeeld rennen of achter een andere kat aanzitten). Terwijl katten die geen baasje hadden veertien procent van de tijd actief waren.

Mens

De meeste katten bleven altijd in de buurt van gebouwen. Ze zorgden dat ze niet verder dan 300 meter van gebouwen afweken. Dat gold opvallend genoeg ook voor de dakloze katten. “Dat laat zien dat ze – ondanks dat ze dakloos zijn – toch nog een beetje van ons afhankelijk zijn.”

De onderzoekers ontdekten ook dat katten er het liefst in hun eentje op uit trekken. Wanneer ze andere katten tegenkomen, trekken ze eigenlijk nooit samen op, maar jagen ze de ander snel weg. Het volledige onderzoek naar het gedrag van de buitenkat is terug te vinden in het blad Journal of Wildlife Management.

Bron: scientias.nl

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *