Motie aangenomen voor steriliseren verwilderde katten

Het vangen en castreren van wilde katten is veel effectiever dan het afschieten. Vrijwilligers van Dierenbescherming afdeling Fryslân hebben in de eerste twee maanden van 2018 ongeveer honderd katten gevangen, en in samenwerking met Kat in Nood gecastreerd of gesteriliseerd en teruggezet of kunnen herplaatsen in een gezin. Ook kattenpensions hebben ervaring met kattenvangacties. Jagers wisten in heel 2015 slechts dertien katten af te schieten.

Groep kattenDe door Dierenbescherming gebruikte methode, afgeleid van het Engelse TNR – trap, neuter and return, zorgt ervoor dat het aantal verwilderde katten niet toeneemt. Dit is met het geringe aantal afgeschoten katten maar de vraag.

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren vraagt Gedeputeerde Staten in een motie in overleg te treden met die vrijwilligers. Statenlid Rinie van der Zanden verwacht dat provincie en vrijwilligers elkaar vervolgens kunnen ondersteunen. Ze meent dat er bij de vrijwilligers veel kennis is, waarvan de provincie kan leren.

De PvdD vraagt GS te rapporteren over het overleg en hoopt dat het overleg bijdraagt aan een effectieve en diervriendelijke aanpak van de populatie verwilderde katten. Van der Zanden: “Het is belangrijk dat burgers die zo betrokken zijn en zoveel inzet tonen, zo erkenning krijgen voor het goede werk dat ze verrichten.”

Lees de aangenomen motie en de toelichting die daarbij is gegeven in de vergadering van Provinciale Staten.

Bron: Partij voor de dieren – Statenfractie Friesland

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *