Met je huisdier op vakantie

Als je van plan bent je huisdier mee op vakantie te nemen, is het goed om vooraf bij je vakantieadres te informeren of huisdieren welkom zijn. Vraag dan ook meteen naar de regels rond hun aanwezigheid. Bij een reis naar het buitenland moet je rekening houden met de reisduur, het klimaat en de conditie van je huisdier. Sommige huisdieren kunnen bijvoorbeeld niet tegen autoreizen of te hoge temperaturen. Houd er rekening mee dat sommige dieren erg aan huis gehecht zijn; die doe je geen plezier met een uitstapje naar het buitenland.

Kat ligt op tuinbankje
Voordat je je dier mee de grens mag overnemen, moet het voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Deze eisen kunnen per land verschillen. Onder het kopje ‘Europees dierenpaspoort’ staat een opsomming van de belangrijkste eisen voor reizen met je hond, kat of fret binnen de EU. Voor honden, katten en fretten is er namelijk regelgeving opgesteld. Kijk daar van tevoren goed naar. Zo accepteren het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta alleen de chip als identificatiemiddel, een tatoeage of een halsband met adresgegegevens volstaat daar dus niet. Elders op de website vind je niet alleen een volledig overzicht van eisen die voor reizen naar landen binnen de EU gelden, maar ook voor reizen naar landen die nìet tot de EU behoren.

Aanhouden

Als de papieren van je gezelschapsdier niet in orde blijken te zijn, kan de douane het dier “aanhouden”. Het kan zijn dat je dier dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. De douane kan ook beslissen het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Je dier gaat in dat geval terug naar Nederland. Als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval het dier geëuthanaseerd worden. Alle extra kosten zijn voor rekening van de eigenaar van het dier. Neem dus geen risico, zorg ervoor dat de papieren van je huisdier op tijd geregeld en in orde zijn.

Lees meer op:

– LICG: Vakantie – Uw dier gaat mee

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *