Kat niet snel besmet met vogelgriep

Katten met vogelgriep besmetten andere katten toch niet zo makkelijk. Dat vonden Oostenrijkse dierenartsen in een asiel waar de H5N1-griep heerste. Eerder onderzoek wees op snelle besmetting.

Kip op de kop van een kat
De Oostenrijkers beschrijven in het februarinummer van het vakblad Emerging Infectious Diseases dat vier katten in het asiel besmet raakten door een daar binnengebrachte zwaan met vogelgriep, maar dat die besmetting zich niet verder in het asiel verspreidde. Geen van de tweehonderd andere katten werd er ziek.

Ruim twee jaar geleden toonden onderzoekers uit de groep van de Rotterdamse griepexpert en virologiehoogleraar Ab Osterhaus echter aan dat een H5N1-infectie bij katten juist agressief verloopt, en dat zieke dieren via uitwerpselen ook soortgenoten besmetten. Epidemiologen zijn daarom alert geworden op griepverspreiding via katten. Toen de vogelgriep vorig jaar heerste op het Duitse eiland Rügen moesten bewoners hun kat binnen houden.

Osterhaus reageert: „Als katten geen geïnfecteerde materialen eten, worden ze niet ziek. Maar doen ze dat wel, dan weten we dat ze ziek worden. Waar vogelgriep heerst, zien we ook dode katten. Daarom moet je toch honden en katten niet naar buiten laten gaan waar vogelgriep heerst.”

In februari vorig jaar raakten de vier katten in het asiel in de Oostenrijkse stad Graz besmet, waarschijnlijk door mest van de besmette zwaan. Omdat in de quarantaineperiode van zes weken geen andere katten ziek werden, denken de onderzoekers dat het besmettingsrisico voor katten meevalt, zolang de dieren geen besmette vogels eten. De Oostenrijkers vinden overigens wel dat bij een uitbraak katten binnen moeten blijven, ook al omdat altijd de kans bestaat dat het virus muteert tot een besmettelijker variant.

Uit Indonesië kwamen vorige week wel berichten van wijdverspreide besmettingen onder katten. Het wetenschappelijke publieksblad New Scientist meldde toen dat 20 procent van de katten in vogelgriepgebieden in het land een besmetting hebben doorgemaakt. Een onderzoeker uit Surabaya had dat getest. Deze katten verschalken regelmatig pluimvee.

Bron: NRC.nl

Meest recente artikelen

Oekrainse vluchteling met kat

Hulp voor dieren uit Oekraïne

De vreselijke oorlog in Oekraïne begint een ramp te worden van ongekende omvang. Voor mens, maar ook voor dier. U kunt helpen: heeft u transportmandjes, kattenbedjes, diervoeder, kattenspeeltjes, etc. over, dan zou het fantastisch zijn als u deze wil doneren.

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *