Wat te doen als je kat kale plekken in de vacht heeft?

Als katteneigenaar ben je waarschijnlijk bekend met het fenomeen dat katten wel eens kale plekken in hun vacht kunnen ontwikkelen. Dit kan een bron van zorg zijn, aangezien het voor de kat ongemak kan veroorzaken en kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van kale plekken bij katten bespreken en suggesties geven over wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Oorzaken van kale plekken bij katten

Kat met kale plek in de vachtEr zijn verschillende mogelijke oorzaken van kale plekken bij katten. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak vast te stellen, omdat de behandeling afhankelijk is van de onderliggende aandoening.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:
 • Vlooienallergie
  Een van de meest voorkomende oorzaken van kale plekken bij katten is een allergische reactie op vlooien. Katten kunnen overgevoelig zijn voor het speeksel van vlooien en een enkele beet kan al intense jeuk en irritatie veroorzaken. Wanneer een kat zich overmatig krabt, likt of bijt, kan dit leiden tot kale plekken in de vacht.

  Als vlooien de boosdoeners zijn, is het belangrijk om zowel de kat als de omgeving te behandelen. Gebruik vlooienbehandelingen die speciaal zijn ontworpen voor katten en volg de instructies nauwkeurig op. Stofzuig regelmatig je huis en was het beddengoed van je kat op hoge temperatuur om eventuele vlooien en eitjes te verwijderen.
 • Dermatophytose (ringworm)
  Ringworm is een schimmelinfectie die de huid, vacht en nagels van katten aantast. Het kan zich verspreiden via direct contact met geïnfecteerde dieren of door contact met besmette voorwerpen. Kale plekken geassocieerd met ringworm zijn vaak rond van vorm en kunnen schilferig of rood zijn.

  Als ringworm wordt vastgesteld, kan de dierenarts antischimmelmedicatie voorschrijven. Het kan ook nodig zijn om geïnfecteerde omgevingen te reinigen en huishoudelijke artikelen te desinfecteren om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
 • Allergische reactie
  Net als mensen kunnen katten allergisch zijn voor bepaalde stoffen in hun omgeving, zoals pollen, schimmels, huisstofmijt of voedingsmiddelen. Een allergische reactie kan leiden tot jeuk en krabben, wat resulteert in kale plekken. Het kan moeilijk zijn om de specifieke oorzaak van de allergie vast te stellen.

  Als allergieën de oorzaak zijn van de kale plekken, kan het nuttig zijn om te proberen de blootstelling aan allergenen te verminderen. Dit kan betekenen dat je het dieet van je kat aanpast, allergene stoffen in huis minimaliseert of medicatie geeft om de symptomen te verlichten. Overleg altijd met een dierenarts voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet of medicijnen aan je kat geeft.
 • Parasitaire infecties
  Parasitaire infecties, zoals schurftmijten (bijvoorbeeld Demodex of Notoedres) of luizen, kunnen ook kale plekken veroorzaken bij katten. Deze parasieten irriteren de huid en kunnen haarverlies veroorzaken, vooral rond de nek, de oren en de staart.

  Als parasitaire infecties worden vastgesteld, kan de dierenarts medische behandelingen voorschrijven. Dit kan variëren van antiparasitaire middelen tot medicijnen om jeuk en ontsteking te verminderen. Het kan ook nodig zijn om de omgeving schoon te maken en te desinfecteren om herinfectie te voorkomen.
 • Stress of gedragsproblemen
  Soms kunnen kale plekken het gevolg zijn van stress of gedragsproblemen bij katten. Overmatig likken, bijten of krabben als gevolg van angst, verveling of territoriaal gedrag kan leiden tot haarverlies en kale plekken. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van de stress te identificeren en te behandelen.

  Als stress of gedragsproblemen de oorzaak zijn van de kale plekken, kan het nuttig zijn om samen te werken met een gedragsspecialist om de onderliggende oorzaken van stress aan te pakken. Dit kan gedragsveranderingen, verrijking van de omgeving of gedragstherapie omvatten.

Het belang van preventie

Het voorkomen van kale plekken bij katten is niet altijd mogelijk, maar er zijn enkele maatregelen die je kunt nemen om de kans hierop te verkleinen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Houd je kat vrij van vlooien door regelmatig preventieve vlooienbehandelingen toe te dienen.
 • Beperk de blootstelling aan allergene stoffen zoals pollen, stofmijten of schimmels door binnen te blijven tijdens hoogpollen seizoenen en regelmatig schoon te maken.
 • Zorg voor een veilige en stressvrije omgeving voor je kat, met voldoende verrijking en rustige schuilplaatsen.

Conclusie

Kale plekken bij katten kunnen een bron van zorg zijn, maar het is belangrijk om de onderliggende oorzaak vast te stellen voordat je met een behandeling begint. Het bezoeken van een dierenarts is cruciaal om een juiste diagnose te stellen en een gepaste behandeling aan te bevelen.

Of het nu gaat om vlooienallergie, dermatophytose, allergische reacties, parasitaire infecties of stressgerelateerde gedragsproblemen, een grondig onderzoek kan helpen om de beste aanpak te bepalen. Door goede preventieve maatregelen te nemen en een gezonde omgeving voor je kat te creëren, kun je de kans op kale plekken en andere gezondheidsproblemen verminderen.

Referenties: Draucker, C. F., & Line, S. (2018). Feline dermatophytosis: Patient presentation, diagnosis, and treatment. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 48(3), 383-396. Hill, P. B., Lo, A., & Eden, C. A. (2018). Survey of the prevalence, diagnosis and treatment of dermatological conditions in small animals in general practice. Veterinary Record, 183(2), 651. Hobi, S., Linek, M., Marignac, G., & Olivry, T. (2017). The clinical role of testing for IgE antibodies against animal allergens in allergic skin diseases of the dog and cat. Veterinary Dermatology, 28(4), 338-e77. Miller, W. H., Griffin, C. E., Campbell, K. L., & Muller, G. H. (2013). Muller and Kirk’s small animal dermatology. Elsevier Health Sciences.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Tip

Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *