Kaalheid

Alopecia is een volledige of gedeeltelijke kaalheid op plekken waar anders haar aanwezig is.

Oorzaken

Kat met kale plek op de flankEen kat die aan een besmetting met huidparasieten lijdt of een overgevoelige reactie heeft, kan kale plekken krijgen door overmatig bijten, likken en krabben om de irritatie te verminderen.

Door stress gaan sommige katten zichzelf overmatig wassen met als gevolg dat zij hierdoor veel haren verliezen.

Algemene symptomen

 • Een kat die jeuk heeft zal kaalheid ontwikkelen op de delen van zijn lichaam waar hij zich kan krabben, likken en bijten.
 • Op de aangetaste plekken kunnen gebroken haren zitten en de huid is rood en schilferig.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Tip

Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

5 reacties

 1. Mijn kat heeft hetzelfde gehad.
  Helemaal symmetrisch kaal links en rechts zoals de kat op de foto.
  Geen vlooien, geen bloedafwijkingen geen jeuk en toch kaal.
  Ideopatische kaalheid was de conclusie van mijn dierenarts en de beste aanpak: niets doen.
  Dit patroon van kaalheid hoor daar blijkbaar bij.
  De haren zijn gelukkig vanzelf weer terug gekomen.

 2. Wat is de reden van kaalheid bij de kat op de foto? Mijn kat heeft namelijk exact dezelfde plekken. De vorm, de plek.

  1. Beste Branca,

   Kale plekken kunnen het gevolg zijn van bijv. een vlooienallergie, voedselallergie, jeuk door droge huid en door contactallergie. Ook kunnen sommige ziektes, zoals schurft, ook jeuk en kale plekken veroorzaken. De dierenarts kan door een paar testjes bepalen om wat voor soort allergie het gaat.

 3. Hallo mijn kater van 2 jaar is opeens kaal op zijn buik en flanken, hij kwam thuis met een kale plek met een klein pikje van een nagel zo lijkt het thuis en nu wordt hij kaal,heb al een vlooienmiddel gebruikt en wormmiddel gegeven ,wat kan ik nog meer doen zodat het haar terug komt.vindt het zo raar.wie o wie weet raad.

  1. Beste Veentra, kaalheid bij een kat kan verschillende oorzaken hebben. Het is vaak een allergische reactie op bijv. vlooien, huisstofmijt, voeding of contactallergie voor bepaalde stoffen en materialen. De dierenarts kan een plakbandtestje doen. Op de pagina Ziektes kun je onder Huid en Vacht meer informatie erover vinden. Daarnaast is het raadzaam je vraag ook op ons forum te zetten, waar anderen je wellicht verder kunnen helpen. Op het forum vind je veel vragen en antwoorden over kaalheid bij de kat. Zie Hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *