Vlooien

Vlooien vormen de meest voorkomende parasieten bij katten. Deze parasieten komen vooral veel voor in het voorjaar en de zomer, al kunnen ze in centraal verwarmde huizen het hele jaar door last veroorzaken. Er bestaan ongeveer 800 verschillende soorten vlooien, maar de soort die het meest op katten wordt aangetroffen is de kattenvlo.

Oorzaken

KattenvloVlooien brengen het grootste deel van hun leven door in de omgeving en niet op de kat. Voor vlooien zijn katten niets anders dan bewegende restaurants. Een volwassen vlo springt op een kat om zich te voeden. Hij hangt met zijn pootjes aan zijn vacht en bijt door zijn huid om bloed te zuigen met zijn naaldachtige monddelen. Een groot aantal vlooien doet dat op hetzelfde moment. Terwijl ze op de kat zitten paren ze en de vrouwtjes leggen honderden eitjes. Binnen een paar dagen sterven de volwassen vlooien. De eitjes vallen op de grond en binnen twee weken komen de larven uit. Ze voeden zich met schimmel, kruimels, huidschilfers en zelfs eitjes van lintwormen. Dan spint de larve een cocon waarin hij zich verpopt tot een volwassen vlo.

Je kat kan vlooien krijgen van andere katten, honden en andere dieren. Vlooien kunnen zich razendsnel voortplanten.

Algemene symptomen

  • Een milde huidirritatie. De kat trekt af en toe met zijn huid en wast of krabt zich misschien meer dan normaal. Er zijn ook katten die nauwelijks reageren op de aanwezigheid van vlooien.
  • Een ernstige huidirritatie veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op vlooienspeeksel. Een overgevoelige kat heeft veel jeuk en geeft zich over aan overmatig krabben, likken en bijten.
  • Een kat die er veel last van heeft kan korstige plekken krijgen, met name op zijn rug, buik, staartbasis en binnenkanten van zijn dijen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Vlooien parasieten om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *