• De huid en de vacht van een kat kunnen, behalve vlooien, nog een aantal andere parasieten bevatten.

 • Luizen

  Parasieten: luis

  Luizen zijn kleine, platte, vleugelloze insecten en worden van de ene op de andere kat overgebracht door contact of door het gebruik van dezelfde borstels of mandjes. Luizen zijn met het blote oog te zien en met een vergrootglas kun je niet alleen de luizen maar ook de neten herkennen. Deze zitten stevig vast aan een haar. Katten die onder onhygiënische omstandigheden leven hebben de grootste kans op luizen. De volgende verschijnselen wijzen op de aanwezigheid van luizen: een muffe geur van de vacht en tekenen van miliaire dermatitis. Een kat met veel jeuk vertoont al snel symptomen als krab- en bijtwonden.

 • Teken

  Parasieten: teek

  Teken zijn beestjes met acht poten die verwant zijn aan de spin. Bij katten komen gewone teken het meest voor. Ze hebben een leerachtig lichaam en brengen het grootste deel van hun leven door in de omgeving, terwijl ze katten en andere dieren alleen gedurende een aantal dagen in het voorjaar en de lente bezoeken om zich te voeden. Katten krijgen teken door langs struiken te lopen waar ze in zitten. Teken zijn met het blote oog te zien.Hun lijf zwelt op terwijl ze zich voeden. Teken kunnen ernstige infecties verspreiden en ook huidirritatie en bloedarmoede opwekken.

 • Mijten

  Parasieten: mijt

  Mijten zijn piepkleine beestjes die net als teken verwant zijn aan de spin. Katten hebben meestal last van twee soorten mijten: mijten die de vacht aantasten en mijten die in de oren leven. Doordat ze zo klein zijn, zijn ze niet met het blote oog te zien. Vachtmijten kunnen haaruitval veroorzaken met als gevolg schubbige korstige huidplekken. Vieze, dikke, bruine en stinkende klonten oorsmeer in de gehoorgang duiden op een besmetting met oormijten.

  Lees ook het artikel: Roos, huidschilfers en vachtmijt bij de kat

 • Vliegen

  Parasieten: vlieg

  Volwassen vliegen kunnen hun eitjes leggen in de warme, vochtige huid van verzwakte katten, katten die een wond hebben of waarvan de vacht met urine is doordrenkt. De larven die zich uit de eitjes ontwikkelen kunnen ernstige huidontstekingen veroorzaken.