Huidparasieten

De huid en de vacht van een kat kunnen, behalve vlooien, nog een aantal andere parasieten bevatten.

Luizen

Luis

Luizen zijn kleine, platte, vleugelloze insecten en worden van de ene op de andere kat overgebracht door contact of door het gebruik van dezelfde borstels of mandjes. Luizen zijn met het blote oog te zien en met een vergrootglas kun je niet alleen de luizen maar ook de neten herkennen. Deze zitten stevig vast aan een haar. Katten die onder onhygiënische omstandigheden leven hebben de grootste kans op luizen. De volgende verschijnselen wijzen op de aanwezigheid van luizen: een muffe geur van de vacht en tekenen van miliaire dermatitis. Een kat met veel jeuk vertoont al snel symptomen als krab- en bijtwonden.

Teken

Teek

Teken zijn beestjes met acht poten die verwant zijn aan de spin. Bij katten komen gewone teken het meest voor. Ze hebben een leerachtig lichaam en brengen het grootste deel van hun leven door in de omgeving, terwijl ze katten en andere dieren alleen gedurende een aantal dagen in het voorjaar en de lente bezoeken om zich te voeden. Katten krijgen teken door langs struiken te lopen waar ze in zitten. Teken zijn met het blote oog te zien.Hun lijf zwelt op terwijl ze zich voeden. Teken kunnen ernstige infecties verspreiden en ook huidirritatie en bloedarmoede opwekken.

Mijten

Mijt

Mijten zijn piepkleine beestjes die net als teken verwant zijn aan de spin. Katten hebben meestal last van twee soorten mijten: mijten die de vacht aantasten en mijten die in de oren leven. Doordat ze zo klein zijn, zijn ze niet met het blote oog te zien. Vachtmijten kunnen haaruitval veroorzaken met als gevolg schubbige korstige huidplekken. Vieze, dikke, bruine en stinkende klonten oorsmeer in de gehoorgang duiden op een besmetting met oormijten.

Vliegen

Vlieg

Volwassen vliegen kunnen hun eitjes leggen in de warme, vochtige huid van verzwakte katten, katten die een wond hebben of waarvan de vacht met urine is doordrenkt. De larven die zich uit de eitjes ontwikkelen kunnen ernstige huidontstekingen veroorzaken.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Vlooien en parasieten om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *