Allergie met korstvorming

Miliaire dermatitis is een aandoening waarbij op de huid van de kat vele korstjes ontstaan.
Deze allergie berust op allergie voor omgevingsstoffen, zoals bv huisstofmijt en graspollen. De katten bijten weer haren weg, doch nu voornamelijk op de buik.

Allergietest

Allergie: Kat met miliaire dermatitis (korstvorming) op de buikTegenwoordig kan er een allergietest bij de kat gedaan worden (bij de hond is dit zeer gebruikelijk). De kat wordt eerst verdoofd. Alvorens de allergietest wordt gedaan, wordt er een kleurstof in de ader gespoten, waarna de test afgelezen kan worden.

Het beste is ervoor te zorgen dat de kat geen contact met allergische stof meer heeft. In de praktijk is dit vaak moeilijk uitvoerbaar. Dikwijls zullen er medicijnen gegeven moeten worden.

Er worden tegenwoordig zeer goede resultaten geboekt met cyclosporinen. Deze medicijnen geven een goed resultaat zonder bijwerkingen.

Oorzaken

Deze ontstekingsreactie van de huid wordt veroorzaakt door een aantal aandoeningen, waaronder:

 • vlooien
 • luizen
 • mijten, zoals oormijten en vachtmijten
 • allergie van de huid, door vlooien, atopisch eczeem en bepaald voedsel
 • dermatofytose (huidschimmel)

Algemene symptomen

 • Trekken met de huid als reactie op jeuk.
 • Kale plekken als gevolg van het overmatig likken en krabben om de irritatie te verlichten.
 • Andere symptomen veroorzaakt door overmatig bijten en likken, waaronder uitgebraakte haarballen, haar tussen de tanden en haar in de ontlasting.
 • Duidelijke gedragsveranderingen zoals rusteloosheid en agressie bij aanraking.

Puur Derma druppels tegen de jeuk

Huid- en vachtproblemen komen veel voor bij katten. De oorzaak van de allergie kan vaak niet achterhaald worden. Bijvoorbeeld als de kat geen parasieten of vlooien heeft, maar toch jeuk heeft. Naast medicijnen als cyclosporine kan er ook een Moderin-injectie worden gegeven. Moderin is een prednisolon en gaat ontstekingsreacties tegen van o.a. de huid. Echter, zolang de oorzaak niet wordt weggenomen, zal de huidaandoening na verloop van tijd weer terugkeren. Er zijn ook Moderintabletten, maar de dierenarts zal deze pas in het laatste geval voorschrijven, vanwege de bijwerkingen.

Een alternatief voor prednison (corticosteroide) kan gezocht worden in homeopathische middelen. Eén van de middelen die goed kunnen helpen bij jeuk, bijten in de vacht en kaallikken is Puur Derma (Bol.com). Dit is een homeopathisch middel dat de jeukklachten vermindert. Gebruikerservaringen zijn afhankelijk van de oorzaak van de jeuk. Bijvoorbeeld als de kat allergisch is voor vlooien en de kat en zijn omgeving worden niet vlovrij gemaakt. In dat geval heeft ook een homeopathisch middel weinig nut. Over het algemeen wordt dit middel goed verdragen en zijn de resultaten positief.

Puur Derma is vloeibaar en de kat dient 1 tot 4 x daags 5 – 10 druppels te krijgen. De vloeistof bevat alcohol. Omdat katten daar doorgaans niet zo dol op zijn, is het raadzaam de druppels eerst op een warm theelepeltje te druppelen, zodat de alcohol kan verdampen. (lepeltje even onder de hete kraan houden). Als de druppels afgekoeld zijn, kunnen deze rechtstreeks met een spuitje zonder naald in de bek van de kat gespoten worden. Verdun de druppels eventueel met wat water of melk. Als dat moeilijk gaat, kun je de druppels ook op iets lekkers (yoghurt, stukje worst, etc) aan de kat geven.

Omniderma pilletjes tegen de jeuk

Naast druppels tegen jeuk door allergie, is er ook een middel tegen jeuk in pilvorm, waarbij goede ervaringen worden gemeld:

Omniderma, vachtformule voor kleine hondjes, katten en knaagdieren met zeer gevoelige huid

Omniderma (Bol.com) bevat een uitgebalanceerde mix van geconcentreerde Chinese kruiden. Deze zijn afgeleid van de bekende Chinese dermatologie formule “Xiao Feng San”. Omniderma is zeer effectief bij gevoelige huid en vacht, en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Omniderma is 100% natuurlijk, veilig in gebruik, en mag langdurig gegeven worden.

 • Sensipharm’s Omniderma, voedingssupplement voor de zeer gevoelige huid en vacht.
 • Omniderma is geschikt voor alle huisdieren zoals honden, katten, cavia’s en konijnen, en mag langdurig worden gegeven. Het is geschikt voor dieren van alle leeftijden, dus ook voor pups en kittens.
 • Natuurzuiver, dus zonder chemische toevoegingen zoals gluten, gist, kleur, geur of conserveermiddel.
 • Met ruim 30 jaar ervaring worden Sensipharm’s voedingssupplementen aangeraden door dierenartsen, therapeuten en trainers

Advies: Is er meer sprake van een uitgedroogde, evt ruwe en schrale huid, dan raden we Monoderma Dry (Bol.com) aan in plaats van Omniderma (Bol.com). Een goede combinatie is om Omniderma van binnenuit te laten werken en oppervlakkig de huid in te sprayen met de verkoelende Newskin Huidspray (Bol.com).

Samenstelling

 • Calciumsulfaat
 • Chinees vingerhoedskruid
 • vrouwelijke ginseng
 • siler
 • atractylodes rood
 • schizonepeta
 • klit
 • sophora
 • anemarrhena
 • sesamzaad
 • clematis armadii
 • cicade
 • zoethout
 • aardappelzetmeel
 • magnesiumstearaat.
 • Toevoegingsmiddelen: siliciumdioxide en microkristalijne cellulose.

Allergie-informatie
Omniderma bevat Sesamzaad.

Analytische bestanddelen
Ruwe as: 7,3% Ruw vet: 0,3% Ruw eiwit: 4,2% Ruwe celstof: 19,5%.

Waarschuwing
Niet gebruiken bij zwangerschap.

Gebruik
Omniderma mag aan alle huisdieren gegeven worden, van alle leeftijden, dus ook aan puppy’s en kittens. Speciaal voor huisdieren tot circa 5 kilo zijn er 250 mg tabletjes. Aanbevolen wordt om tot 5 kilo lichaamsgewicht 2 maal daags 1 tablet à 250 mg. oraal te geven. Bij het gewenste resultaat na bijv. 1 à 2 weken kan de dosering verlaagd worden. De tabletjes hebben geen aparte smaak of geur, en kunnen zo uit de hand gegeven worden, of ‘verstopt’ worden in iets lekkers, of door het voer. Voor huisdieren vanaf 5 kilo lichaamsgewicht zijn er grotere 1000 mg tabletjes (Bol.com) verkrijgbaar.

Verpakking
Hersluitbaar gripzakje met 90 tabl. à 250 mg.

Natuurproduct
De samenstelling van deze formule is altijd gelijk, maar omdat het een natuurproduct is kunnen kleur, geur en smaak variëren. Het is natuurzuiver, dus zonder chemische toevoegingen zoals gluten, gist, kleur, geur of conserveermiddel.

Voedingssupplement
Omniderma is een aanvullend diervoeder, zijnde een voedingssupplement.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

5 reacties

 1. (Omniderma) Dit is nog erg moeilijk te beoordelen. Op de dag dat ik met deze tabletten begonnen ben heeft mijn kat ook zijn prednison prik gehad, dus is het nog afwachten.

 2. (Omniderma) Kan het zelf haast niet geloven. Onze 14 jarige Bincky was door allerlei allergieën vrijwel haarloos behalve op zijn bolletje. Nu na anderhalve week 2×2 per dag te gebruiken heeft zich weer een klein donslaagje gevormd. Dit wel in combinatie met pipetjes tegen vlooien. Het is niet alleen dat zich weer een laagje haar vormt maar ook dat de huid er rustig en niet meer geïrriteerd uit ziet. Geen natte buik meer. Ben er erg blij mee en ook onze Binck ziet er blijer uit. Het is niet goedkoop maar heb het er graag voor over. Een dikke duim vanuit emmen.

 3. (Omniderma) Ik geef de kruiden aan één van mijn poezen die allergisch is omdat ik geen hoge dosis van de reguliere medicijnen (waar ze helaas niet buiten kan) wil geven. Ze eet ze gewoon samen met haar brokjes, dus toedienen is geen probleem.

 4. (Omniderma) Mijn kat heeft last van extreme jeuk, die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door voedselallergie. Ze krabt heel haar hals en kop tot bloedens toe open, elke dag. Hypoallergeen voer alleen helpt niet. Alleen prednison neemt de jeuk weg, maar dat mag ze maar kort gebruiken omdat dat zo slecht is voor haar lichaam. Zodra we stopten met prednison zat heel haar kop weer onder het bloed van het krabben. We waren ten einde raad. Totdat we deze pilletjes gebruikten. In het begin hebben we de maximale dosering gegeven per dag, maar nu heeft ze zelfs maar 1 pilletje per dag. Al vrij snel na het beginnen van deze pilletjes zag ik dat ze minder ging krabben. Na 2 weken krabte ze helemaal niet meer en hebben we nooit meer bloed gezien. Ik zweer bij deze pillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *