Nazorg van de kater na castratie

Uw kater is gecastreerd. Door een klein sneetje zijn de testikels verwijderd. Er zijn geen hechtingen aangebracht: de wond sluit zich vanzelf. De wond mag niet nabloeden, hoogstens een druppeltje. Het zal nog enkele weken duren voordat de kater definitief onvruchtbaar is geworden.

Weer thuis

Kat in de uitslaapkooi na castratieUw kat kan, eenmaal thuis als gevolg van de narcose, nog wat wankel of slaperig zijn. Zorg daarom voor een rustige ligplaats: apart van andere dieren en/of de kinderen en maak de ruimte eventueel wat schemerig. Zorg er ook voor dat hij niet te koud ligt: zorg voor een behaaglijk warme ligplek. De ligplaats dient ook veilig te zijn: houd hem apart en zorg dat hij niet kan springen.

Eventueel kunt u tijdelijk een bench als ligplek voor hem inrichten. Zorg dat uw dier gemakkelijk toegang heeft tot een eigen schone, lage kattenbak.

Eten en drinken

Uw kat mag weer kleine beetjes eten en drinken volgens instructies van de dierenarts. Hij moet echter maximaal binnen een dag na de operatie weer zelf drinken en binnen twee dagen ook weer zelf eten.

Bijzonderheden of twijfel?

Merkt u na de operatie bijzonderheden aan uw dier of twijfelt u of het wel goed gaat? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Tragere stofwisseling

Na de castratie kan de stofwisseling van de kater trager worden, bovendien kan de kat wat meer eetlust krijgen. Om te voorkomen dat hij te dik wordt, kunt u hem het beste na de operatie minder voer geven. Weeg uw kat ook regelmatig zodat u op gewichtsveranderingen kunt reageren. Maak iedere keer notitie van het gewicht van uw kat en de datum van wegen.

Bron: CCI

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Castratie en sterilisatie om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *