Voeding van de kat

Een uitgebalanceerd dieet is van het allergrootste belang voor de gezondheid van je kat. Voedsel is niet alleen brandstof om het lichaam te laten functioneren. Het heeft rechtstreeks invloed op de conditie van de vacht, tanden, botten en op alle inwendige organen, vooral de darmen.

Waar moet ik de voerbak neerzetten?

VoerbakjesKatten zijn gewoontedieren. Het is daarom belangrijk vanaf het begin vaste voedingstijden aan te houden en het voedsel en de drinkbak op een vaste plaats neer te zetten. De meeste kattenbezitters vinden de keuken hiervoor de meest geschikte plaats. Je moet er wel voor zorgen dat de kat een vaste plek heeft waar hij rustig kan eten. Ook is het verstandig iets onder de voerbak te leggen want katten slepen graag hun voedsel uit hun bak. Sommige katten spelen met hun drinkwaterbakje. Een dienblad eronder met opstaande rand is dan een goed idee.

Er zijn diverse soorten voerbakken te koop: van plastic, aardewerk, roestvrij staal, glas en dubbele bakken. Een ieder heeft z’n voor- en nadelen. Naast het voedsel moet er altijd een bak met vers drinkwater staan.

Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven?

De hoeveelheid en het soort voedsel van de kat varieert, afhankelijk van zijn leeftijd. Bijv. een kitten van 8 weken krijgt 5 x per dag een geringe hoeveelheid droge kittenbrokjes, al dan niet geweekt in een klein beetje warm water of kittenmelk. De reden hiervoor is dat een kitten van deze leeftijd nog geen volgroeid spijsverteringsstelsel heeft, waardoor de maag te klein is om één complete dagvoeding te bevatten. Naarmate het kitten ouder en groter wordt, kan ook het aantal maaltijden per dag langzaam verminderd worden. Hierbij worden de porties natuurlijk wel groter. Een gemiddelde volwassen kat heeft vaak genoeg aan twee maaltijden per dag, bijv. ’s ochtends en ’s avonds.

Wat moet ik mijn kat te eten geven en hoeveel?

Twee katten smikkelen uit een voertonKatten zijn van nature vleeseters en zijn dus gewend veel eiwit te eten en te verbruiken. Het is dus vereist dat een kattenvoeding relatief veel dierlijk eiwit bevat. Hetzelfde geldt voor de voedingstoffen arachidonzuur en taurine, die de kat zelf niet in voldoende mate aanmaakt en alleen via dierlijke grondstoffen binnen kan krijgen.

De makkelijkste en veiligste manier om je kat te voeden is te kiezen voor een kant-en-klaar en compleet kattenvoer. De benodigde voedingstoffen zijn hierin in de juiste verhoudingen aanwezig.

Over het algemeen zijn er zowel droge brokjes als natte voeding in blikjes of kuipjes van allerlei merken verkrijgbaar bij supermarkt, dierenspeciaalzaak of dierenarts. Op de verpakking van de voeding staat de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag aangegeven. Vaak staat dit in tabellen aangegeven waarbij je de hoeveelheid aanhoudt die van toepassing is op je kat. Houd je de aangegeven hoeveelheid aan, maar wordt je kat toch te dik, geef bij iedere voeding dan een paar gram minder en hou dit aan (alleen bij hoogwaardig voer).

Doorgaans wordt het aangeraden om je kat alleen droogvoer te geven. Dat zou beter zijn voor het gebit en zou tandsteen en plaque voorkomen. Het is echter de ervaring dat veel katten niet kauwen op droogbrokjes en deze direct inslikken. Blikvoer, natvoer of versvoer komt dichter bij het natuurlijke dieet van katten en bevat veel minder koolhydraten dan droogvoer. Koolhydraten zijn een dikmaker en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes bij de kat.

Voor iedere kat van elke leeftijd is er aparte voeding verkrijgbaar, van kitten tot volwassen kat. Ook speciaal dieetvoer voor bijvoorbeeld zieke of te dikke katten is te koop. Informeer bij je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor je kat.

Mijn kat vindt zijn eten niet lekker, wat nu?

Kitten eet droogvoerKatten staan erom bekend dat ze heel kieskeurig kunnen zijn met voedsel. Het moet natuurlijk smakelijk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je kat de benodige voedingstoffen en energie binnenkrijgt. Probeer eens voedsel met een andere smaak of van een ander merk. Helpt dit niet, vraag dan je dierenarts om hulp.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Voeding om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

10 reacties

 1. Mijn kat weegt te veel. 6,48 kg, hij moet volgens de DA 6 kg wegen.
  Ik geef hem nu 40 gr purina senior brokjes en 85 gr mouse v purina. Is dat OK? De kat is 13 jaar en groot
  Eerst gaf ik hem 2 blikjes. Dus ik hoop dat hij nu afvalt.
  Wat denkt u is dit voldoende? Hij komt ook buiten.

  1. Beste Astrid, 480 gram overgewicht is nauwelijks overgewicht te noemen, tenzij het uit een medische noodzaak is. De beste manier om een kat te laten afvallen is zoals bij mensen: meer beweging (Spelen, rennen) en minder calorieen. Nu is het zo dat het aantal koolhydraten in droogvoer vele malen hoger is dan in natvoer. Gemiddeld zit er in 100 gr blikvoer 10% koolhydraten maar in droogvoer gemiddeld 30%. Bijv door het minderen met droogvoer en in plaats daarvan natvoer te geven, scheelt het al in koolhydraten. Wil je liever blijven geven wat hij gewend is te eten, dan is een goede manier om bijv de eerste week bij iedere maaltijd een paar gram minder voer te geven. Eet een kat bijv 20 gr droogvoer op 1 maaltijd, dan kun je bijv de eerste week 17 gr geven. Dat lijkt weinig, maar scheelt per week toch al flink. En afvallen mag niet snel gaan bij een kat. Weeg iedere maaltijd met een keukenweegschaal en weeg de kat iedere week op hetzelfde tijdstip. Zo hou je precies in de gaten wat de voeraanpassingen met het dier doen.

 2. Wat betreft eten en drinken van ”mijn” katten, beide m/v zijn uit 1 zelfde ouder, de poes was 6 weken oud en de kater kwam bij ons met 10 dagen oud (met de hand groot gebracht, het zijn binnen katten.
  Zij hebben één grote honden fontein met water, ze eten alleen en ik bedoel echt alleen één merk voer namelijk van Royal Canin, ik geef ze dat in grote honden voerbakken, elk 1 volle bak totdat deze leeg is.
  Ze zijn niks te zwaar het zijn 2 lange Europese korthaar. Ik heb in de voorbije 6 jaar diverse soorten voer geprobeerd zonder resultaat ze keken er na 3 dagen niets anders en lieten het gewoon staan.
  Kattenbakken 2 omrol bakken vanwege de grote en zonder het binnenwerk met kattengrit van Biokat’s geurloos die om de 4 á 5 dagen worden verschoond ofwel gekanteld de keutels uit het losse grit en de urine plaats eruit met een metalen zeefschep (1 grote klomp) dan de bak de andere kant op kantelen en nog wat urine brokken eruit, daarna het nog droge grit verdelen en aanvullen met 1,5 kg nieuw grit. Ik ontworm 1 X per jaar en ent 1 X per jaar tegen vlooien met Advantage Nr. 40 ( de eerste maal heb ik de katten beide 3 uur lang na enting apart in een kooi gedaan op een witte handdoek, daarna waren de handdoeken zwart van de vlooien, de katten gekampt met Ferminator en gewassen, het huis ontsmet met azijn, sindsdien nooit geen vlo meer gezien, dit gaat al vijf jaar goed de katten zijn levendig en glimmen als siegels.
  Al met al, alles NIET gedaan als aanbevolen door dierenartsen en anderen met z.g.n verstand van katten.

  1. Beste Jentine, dat hangt af van een paar dingen: welk droogvoer van Purina bedoel je precies, is de kat al te dik of te mager of op het juiste gewicht, is de kat gecastreerd/gesteriliseerd, is het een binnenkat of een buitenkat? Volgens Purina moet een kat van 4-6 kg tussen de 65 en 100 gram per dag eten, maar dat is slechts een indicatie. Onze eigen katten blijven op hetzelfde gewicht bij 4 x 12 gram droogvoer per dag. Om het voer goed te doseren zul je het telkens moeten afwegen op een keukenweegschaal en dan de kat eens per week wegen om te zien wat de hoeveelheid voer met zijn gewicht doet. Overigens is natvoer beter voor de gezondheid van een kat, aangezien er in natvoer veel minder koolhydraten zitten, wat overgewicht kan geven en diabetes een kans geeft. Katten hebben geen koolhydraten nodig, maar wel eiwitten. Een goed voer is dan ook koolhydraatarm en eiwitrijk. Als de kat alleen droogvoer eet en geen natvoer lust, wordt de keuze iets beperkter, maar niet onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *