• advertentie

 • advertentie

 • Een uitgebalanceerd dieet is van het allergrootste belang voor de gezondheid van je kat. Voedsel is niet alleen brandstof om het lichaam te laten functioneren. Het heeft rechtstreeks invloed op de conditie van de vacht, tanden, botten en op alle inwendige organen, vooral de darmen. 

 • Waar moet ik de voerbak neerzetten?

  Voerbakjes voor de kat

  Katten zijn gewoontedieren. Het is daarom belangrijk vanaf het begin vaste voedingstijden aan te houden en het voedsel en de drinkbak op een vaste plaats neer te zetten. De meeste kattenbezitters vinden de keuken hiervoor de meest geschikte plaats. Je moet er wel voor zorgen dat de kat een vaste plek heeft waar hij rustig kan eten. Ook is het verstandig iets onder de voerbak te leggen want katten slepen graag hun voedsel uit hun bak. Sommige katten spelen met hun drinkwaterbakje. Een dienblad eronder met opstaande rand is dan een goed idee.

  Er zijn diverse soorten voerbakken te koop: van plastic, aardewerk, roestvrij staal, glas en dubbele bakken. Een ieder heeft z'n voor- en nadelen. Naast het voedsel moet er altijd een bak met vers drinkwater staan.

 • Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven?

  De hoeveelheid en het soort voedsel van de kat varieert, afhankelijk van zijn leeftijd. Bijv. een kitten van 8 weken krijgt 5 x per dag een geringe hoeveelheid droge kittenbrokjes, al dan niet geweekt in een klein beetje warm water of kittenmelk. De reden hiervoor is dat een kitten van deze leeftijd nog geen volgroeid spijsverteringsstelsel heeft, waardoor de maag te klein is om één complete dagvoeding te bevatten. Naarmate het kitten ouder en groter wordt, kan ook het aantal maaltijden per dag langzaam verminderd worden. Hierbij worden de porties natuurlijk wel groter. Een gemiddelde volwassen kat heeft vaak genoeg aan twee maaltijden per dag, bijv. 's ochtends en 's avonds.

 • Wat moet ik mijn kat te eten geven en hoeveel?

  Katten krijgen wel heel veel brokjes

  Katten zijn van nature vleeseters en zijn dus gewend veel eiwit te eten en te verbruiken. Het is dus vereist dat een kattenvoeding relatief veel dierlijk eiwit bevat. Hetzelfde geldt voor de voedingstoffen arachidonzuur en taurine, die de kat zelf niet in voldoende mate aanmaakt en alleen via dierlijke grondstoffen binnen kan krijgen.

  De makkelijkste en veiligste manier om je kat te voeden is te kiezen voor een kant-en-klaar en compleet kattenvoer, zoals bijv. hoogwaardig voer van Royal Canin. De benodigde voedingstoffen zijn hierin in de juiste verhoudingen aanwezig.

  Over het algemeen zijn er zowel droge brokjes als natte voeding in blikjes of kuipjes van allerlei merken verkrijgbaar bij supermarkt, dierenspeciaalzaak of dierenarts. Op de verpakking van de voeding staat de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag aangegeven. Vaak staat dit in tabellen aangegeven waarbij je de hoeveelheid aanhoudt die van toepassing is op je kat. Houd je de aangegeven hoeveelheid aan, maar wordt je kat toch te dik, geef bij iedere voeding dan een paar gram minder en hou dit aan (alleen bij hoogwaardig voer).
  Aangeraden wordt je kat alleen droogvoer te geven. Dit is beter voor het gebit en voorkomt tandsteen en plaque.

  Voor iedere kat van elke leeftijd is er aparte voeding verkrijgbaar, van kitten tot volwassen kat. Ook speciaal dieetvoer voor bijvoorbeeld zieke of te dikke katten is te koop. Informeer bij je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor je kat.

 • Mijn kat vindt zijn eten niet lekker, wat nu?

  Kitten eet brokjes

  Katten staan erom bekend dat ze heel kieskeurig kunnen zijn met voedsel. Het moet natuurlijk smakelijk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je kat de benodige voedingstoffen en energie binnenkrijgt. Probeer eens voedsel met een andere smaak of van een ander merk. Helpt dit niet, vraag dan je dierenarts om hulp.


 • 2 Reacties

  Hoeveel gram droogvoer(purina) is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een kat van 5jaar

  Reageer

  Beste Jentine, dat hangt af van een paar dingen: welk droogvoer van Purina bedoel je precies, is de kat al te dik of te mager of op het juiste gewicht, is de kat gecastreerd/gesteriliseerd, is het een binnenkat of een buitenkat? Volgens Purina moet een kat van 4-6 kg tussen de 65 en 100 gram per dag eten, maar dat is slechts een indicatie. Onze eigen katten blijven op hetzelfde gewicht bij 4 x 12 gram droogvoer per dag. Om het voer goed te doseren zul je het telkens moeten afwegen op een keukenweegschaal en dan de kat eens per week wegen om te zien wat de hoeveelheid voer met zijn gewicht doet. Overigens is natvoer beter voor de gezondheid van een kat, aangezien er in natvoer veel minder koolhydraten zitten, wat overgewicht kan geven en diabetes een kans geeft. Katten hebben geen koolhydraten nodig, maar wel eiwitten. Een goed voer is dan ook koolhydraatarm en eiwitrijk. Als de kat alleen droogvoer eet en geen natvoer lust, wordt de keuze iets beperkter, maar niet onmogelijk.

  Reageer