Versvoeding of vers vlees voor de kat

Kat likt snuit
Foto: Lina Angelov

In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft. En, het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft. Katten en versvoeding zouden echter vaker moeten samengaan dan momenteel gebeurt.

De natuurlijke voeding van de kat bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren.

De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken

Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). Er zijn katten die darm- of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven. Veelal lost een versvoeding direct blaasgruis problemen op. Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struvietgruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De kat is van nature een vleeseter

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is. Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur sang is. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd.

Een mens is een alleseter (omnivoor) en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding?

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten.

Granen in kattenbrokjes

Maar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant. Daarbij komt dat een kat liefst zo min mogelijk koolhydraten binnenkrijgt, omdat de alvleesklier anders onnodig belast wordt i.v.m. het ontwikkelen van suikerziekte.

Kies voor natuurlijk antioxidanten

Kat eet droogvoer

In alle brokken zitten antioxidanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxidanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen verboden in voeding voor baby’s en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de kitten of kat gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxidanten ziektes veroorzaken.

Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxidanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken “Door de EEG goedgekeurde antioxidanten bevat” dan moet u weten dat ook de chemische antioxidanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Darm- en maagproblemen door steriel voer

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine-pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Versvoeding voor de kat

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken versvoeding bevatten dus alles wat de kat nodig heeft.

Complete versvoeding

Assortiment versvoer

Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur.

In Nederland verkopen de volgende merken kant-en-klare versvoeding:

Zelf maaltijden samenstellen voor uw kat

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis (bijv. de buikranden van zalm) en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees (bijv. eendagskuikens), 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.

Langzaam overschakelen naar versvleesvoeding

Katten en versvoeding zijn een goede combinatie, echter, katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt – dit hoeven niet per definitie onnnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld.

Auteur: Lizzy Plat-Coelers
Bron: Barfplaats.nl

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Barf en Versvoeding om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

8 reacties

  1. Ja, zeker een goed artikel, ik heb net een rode kater van 4 jaar die helemaal aan het Felix voer verslaafd is. Ik vind het heel erg naar om uit die steriele zakjes, het vies ruikende en uitziende voer, waar hij heel dol op is, elke dag te geven.
    Hij had ook urine met kristallen erin en ik wil dat niet verder laten gaan. Hij drinkt ook erg veel en ik ben aan het rondkijken wat ik hem wil gaan geven. Zou graag willen weten waar dat Carnibest gekocht wordt, of zelf een mengsel maken, van vers ( orgaan) vlees. Ik ben er nog niet helemaal uit.

    1. Beste Eva,

      Katten met blaasgruis moeten juist veel drinken. Dat hij dat uit zichzelf doet kan ook wijzen op diabetes. Zijn de bloedwaarden van je kat onderzocht op glucose en wijst de PH-waarde van zijn urine op struviet- of oxalaatkristallen. Voor zover ik begrijp is struvietgruis afbreekbaar en oxalaatkristallen niet.
      Ondanks dat het wellicht minder kwaad kan dan Felixvoer, zijn er ook katten die hun hele leven versvoer eten en die toch blaasgruis krijgen. Het is echter niet duidelijk of dat aan het dieet ligt of aan de kat in kwestie, aangezien sommige katten aanleg hebben voor blaasgruis ongeacht hun dieet. Versvoer zal niet meer kwaad kunnen dan Felixvoer.
      Carnibest is te verkrijgen bij bijna iedere dierenspeciaalzaak, waar het als worsten in de vriezer ligt. Zelf hebben wij een suikerkat gehad die ook Carnibest kreeg. Na aankoop van de Carnibest (kip of kalkoen) hield ik het heel even onder de kraan en sneed dan (met een beetje kracht) hockeypucks ervan, met de grootte van 1 maaltijd, die weer terug de vriezer in gingen. De avond ervoor steeds laten ontdooien in de koelkast.
      Sommigen gebruiken enkele druppels troebele appelazijn over het vlees om de urine aan te zuren. Het vlees aanlengen met wat water maakt het smeuiiger en het vocht is goed voor de kat.
      Zelf een versvleesmengsel maken is niet aan te raden tenzij je weet wat je doet, omdat niet alle voedingsstoffen in de vereiste hoeveelheden aanwezig zijn in vers vlees, er moeten dan nog supplementen doorheen.

    2. Hoi eva ik heb het zelfde probleem
      Eerste kat dood door struviet / omdat die
      Zich vergiftigd had . Nu begin de 2 de geef nu ook felix . En heb purina one gehad Dus ik ga nu helenmaal
      Over naar vers voer . Hij krijg nu kippen hartjes en maagjes . Maar daarna wil
      Ik overstappen naar completen versvoer stap voor stap langzaam naar goeie voeding

  2. Mijn kat vindt rauw vlees heerlijk. Ik haal dit bij de biologische slager of op de markt. Maar hoeveel mag hij hebben per dag en moeten daar dan ook brokjes bij. Hij is te dik dus dat was de reden over te schakelen naar vers vlees. En hoe vaak per dag. Hij loopt de hele dag te zeuren.
    Vriendelijke groet, J Mulder

    1. Beste J. Mulder, vers vlees is prima voor een kat, aangezien katten in het wild het moeten doen met prooidieren. Het vlees bij de slager is niet helemaal hetzelfde, want daar ontbreken voedingsstoffen aan. Kattenbaasjes die hun kat versvlees geven, moeten daar dan nog voedingsstoffen en mineralen aan toevoegen, zodat de kat alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Een simpele oplossing is om bijv. Carnibest te voeren. Dat is vers gemalen vlees waar alles in zit en is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken. Daarvoor geldt 30 à 40 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Weegt je kat bijv. 5 kg, dan zou hij tussen de 150 en 200 gram versvlees moeten eten, verdeeld over de dag. Voor een zelf samengesteld vleesdieet van de slager is dit niet te zeggen. Droogvoer kun je zien als astronautenvoer en droogbrokjes zijn eigenlijk voedingsstoffen en mineralen in een bepaalde vorm samengeperst mbv koolhydraten. Van koolhydraten heeft een kat nauwelijks iets nodig en is een dikmaker en kan ook aanzetten tot diabetes. Zelf geven wij onze katten ook Carnibest, die je koopt als bevroren worst. Thuisgekomen laat ik er dan heel even warm water overheen stromen. Dan snij ik het (met een koksmes en wat kracht)in dikke schijven die ik apart verpak en in de vriezer leg. Zo kun je elke dag de juiste hoeveelheid in de koelkast laten ontdooien.

  3. Mooi artikel ben het helemaal eens mijn kat kreeg suiker en daar Door aan de insuline heel veel naar de dierenarts geweest ook naar Utrecht veel geld uit gegeven nu op puur vlees en brokken op basis van puur vlees.
    De kat krijgt geen insuline en gaat heel goed.

    1. Beste Arend, dat is zeker goed nieuws (al is het dan na zoveel dierenartsenbezoeken en veel stress voor de kat en ook voor de baasjes). Sommige katten kunnen in remissie gaan, als de suikerziekte op tijd wordt behandeld. In vers vlees zit nauwelijks koolhydraten, dus hoeft de alvleesklier geen overuren te draaien om alle suikers weg te werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *