Castratie in beeld

De castratie van een kater. Hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? Voordat er daadwerkelijk wordt begonnen met de castratie krijgt de kat een algemene gezondheidscontrole. De bek en de ogen worden bekeken en er wordt naar het hart geluisterd. Belangrijk is, dat de testikels goed ingedaald moeten zijn in het scrotum. Of heeft de kat een kwaaltje onder de leden, dan zal de castratie worden uitgesteld totdat de kat weer helemaal gezond is.

Kat krijgt narcoseAls de kat door de dierenarts gezond is bevonden dan krijgt hij een narcose-injectie toegediend. De hoeveelheid narcosevloeistof die wordt gebruikt is afhankelijk van het gewicht van de kat. Vooraf wordt de kat dan ook gewogen. Na het toedienen van de injectie duurt het een aantal minuten voordat de kat in slaap valt. Vervolgens wordt hij even met rust gelaten in een kooi in een donkere ruimte totdat hij volledig onder zeil is (zie afb.).

Ook krijgt de kat oogzalf toegediend om uitdroging van de ogen te voorkomen. Dit gebeurt met name als de kat voor langere tijd onder narcose is, omdat de ogen van een kat zich tijdens de narcose niet sluiten door de oogbolling. Na ongeveer tien minuten kan de castratie beginnen.

De castratie van een kater: de kat wordt op zijn rug gelegd.De kat wordt op zijn rug gelegd om makkelijk bij de te behandelen plek te kunnen. In dit geval het scrotum. Daarna pakt de dierenarts het scrotum vast en drukt de testikels omhoog.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Vervolgens wordt de balzak zoveel mogelijk van het haar ontdaan en ontsmet. Dit gebeurt met de hand, ook wel plukken genoemd. De dierenarts ontsmet ook zijn handen om zeker te zijn dat alle bacteriën verdwenen zijn.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Met een klein mesje wordt er een sneetje gemaakt in de balzak. Geprobeerd wordt het om het witte vliesje dat om de testikel heen zit, heel te houden. Daarna wordt de testikel eruit gewipt.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.De testikel zit vast aan de zaadleider. Deze wordt er voorzichtig uitgetrokken. Door de zaadleider loopt ook een ader en een slagader.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Met het tangetje wordt de zaadleider tezamen met de bloedvaten afgeklemd. Dit voorkomt dat de zaadleider bij het doorknippen gaat bloeden.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Dit blijft er over na het doorknippen van de zaadleider. Er wordt een knoopje gemaakt in de zaadleider waardoor bloedingen niet meer mogelijk zijn. De dierenarts kan nu beginnen met het verwijderen van de andere testikel.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.De testikels zijn nu bij de kat verwijderd.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Door de kleine insnede hoeft het (inmiddels lege) scrotum niet gehecht te worden. De behandeling is bijna klaar.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.Tegen infecties wordt er antibioticum in het scrotum gespoten.


De castratie van een kater: de te behandelen plek wordt ontsmet.De castratie is voltooid. Nu kan de kat terug naar zijn kooitje om verder zijn roes uit te slapen. Na een paar uur kan de eigenaar van de kat hem weer komen ophalen.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *