Advies bij een nieuw kitten

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw kitten. Hierbij willen wij u wat informatie geven.

Vaccinaties

Wit kitten met zwarte vlekkenAllereerst is het belangrijk om uw kitten goed te beschermen tegen vervelende ziekten. De enting die uw kitten op 9 weken leeftijd krijgt is tegen niesziekte en kattenziekte. Op de leeftijd van 12 weken wordt deze enting herhaald. Dit geeft een optimale immuniteit tegen deze virussen. Daarna wordt deze enting jaarlijks herhaald.

Kattenziekte is een ernstige ziekte met dodelijke afloop. Dit virus geeft vaak problemen bij jonge katten. Deze ziekte gaat gepaard met verminderde afweer, koorts, braken en diarree.

Niesziekte is een vervelende ziekte. Je kunt het beter als niesziekte-complex omschrijven. Het zijn meerdere virussen die dit kunnen veroorzaken. Bij deze aandoening is er sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Het is zeer besmettelijk en voorkomen is beter. Daarnaast kunt u uw kitten/kat ook nog beschermen tegen het Chlamidiavirus, dit zit niet standaard in het niesziektevaccin. Het is vooral belangrijk als uw kitten/kat naar een pension gaat. Ook is er een vaccin tegen de Bordetella Bronchiceptica bacterie. Deze bacterie komt vaak voor in combinatie met niesziekte-complex. Het is belangrijk om dit te geven wanneer uw kitten/kat naar een pension gaat of veel buiten in contact komt met andere katten en honden.

Als uw kitten/kat naar het buitenland gaat is een rabiësenting vereist (samen met chip en Europees paspoort). Dit mag vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Chip

Dit is een identificatiechip ter grootte van een rijstkorrel die onderhuids ter hoogte van de schouderbladen ingebracht wordt. Het is een vereiste als u uw kitten/kat verzekert. Als u uw kitten/kat mee naar het buitenland neemt is het ook verplicht om een chip te hebben. Het is verstandig om uw kitten/kat te chippen wanneer hij/zij veel buitenkomt. Bij vermissing is er dan een veel grotere kans op het terugvinden van uw huisdier.

Parasieten

Rood kitten krabt zich achter het oor

Heel belangrijk bij uw kitten is de ontworming. Vanuit het nest zijn de meeste kittens besmet. Vaak voorkomende besmetting zijn spoelwormen en haakwormen. De mens kan ook besmet raken met de spoelworm, vooral kinderen.

Bij uw kitten is het belangrijk om te ontwormen op 9 en 11 weken leeftijd. Vanaf dan is het aangeraden om 4x per jaar te ontwormen. Deze ontworming kan gebeuren met een Strongholdpipet.

Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten van de huid. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn ze er. Binnenkatten kunnen het hele jaar last hebben van vlooien. Tegen vlooien kunt u Advantage, Effipro (tevens tegen teken) of Stronghold gebruiken.

Oormijt is ook een vervelende parasiet die in de uitwendige gehoorgang leeft. Dit komt vaak voor bij kittens. Als symptomen kan het kitten erge jeuk aan beide oren hebben en zwart korrelig oorsmeer dat uit het oor komt. Nadat de diagnose door uw dierenarts is gesteld wordt er behandeld met speciale oorzalf. Voorkomen is echter beter, dit kan door Strongholdpipet te geven.

Het middel Stronghold heeft het grote voordeel, dat via een eenvoudige pipet toediening op de huid zowel de wormen als de vlooien en de oormijt bestreden kunnen worden.

Voeding

Uw kitten heeft een complete voeding nodig, omdat ze in hun groeifase zitten. Vanaf de leeftijd van 4 weken kan uw kitten al brokjes eten, zoals o.a. van: Hill’s, Royal Canin, Specific en Eukanuba.

Castreren en steriliseren

Wanneer uw kitten een half jaar oud is kan de poes al krols worden en de kater al gaan sproeien. Belangrijk is om uw poes voor de leeftijd van 1 jaar te laten steriliseren. Daarmee voorkomt u dracht en melkkliertumoren op latere leeftijd. De poezenpil raden wij niet aan, ze kunnen er tumoren en suikerziekte van krijgen. Bij de kater is een castratie belangrijk vanwege de vieze urinegeur, sproeien en weglopen wanneer er krolse poezen in de buurt zijn. Zowel de poes als de kater kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden.

Na de sterilisatie/castratie is het nodig om op het gewicht van uw kat te letten, ze kunnen door veranderingen van hormonen snel te dik worden.

Gebit

Op de leeftijd van 3 maanden gaat uw kitten tandenwisselen en op de leeftijd van 6 maanden is het definitieve gebit er. Het is belangrijk om het gebit in optimale conditie te houden. Uw kat kan tenslotte 20 jaar worden. Dit kun je doen door brokken te geven. Verschillende voermerken hebben een speciaal tanddieet in het assortiment.

Daarnaast kunt u ook gaan tandenpoetsen, daar kunt u niet vroeg genoeg mee beginnen. Hiervoor bestaat een speciale tandenborstel en tandpasta. Geen mensentandpasta gebruiken want daar zit fluoride in. Vraag bij de dierenarts om een adviesbrief met tips om tandenpoetsen te leren. Wanneer er toch tandsteen ontstaat, is het het beste om dit onder verdoving weg te laten halen om verdere problemen aan het gebit te voorkomen.

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *