Het belang van een gezond gebit

Voor de gemiddelde mens is het normaal om 2 maal daags de tanden te poetsen, maar men is vaak verbaasd als het gaat om een goede gebitsverzorging van de kat.

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen bij de katToch zal er bij uw kat bij onvoldoende verzorging op de tanden en kiezen tandplak ontstaan dat langzaam verandert in tandsteen. Hierin zitten vele bacteriën die een zeer onaangename stank uit de bek veroorzaken.

Tandbederf veroorzaakt echter ook pijn, misschien weet u zelf uit ervaring hoe vervelend dat kan zijn. Mensen kunnen dit meteen en precies aangeven, uw kat niet. Extra zorg is hier dus op zijn plaats.

Ontstekingen

Het is van belang om te realiseren dat ontstekingen in de bek de oorzaak kunnen zijn van ontstekingen elders in het lichaam. De bacteriën uit de bek kunnen via de circulatie vastlopen in kleine bloedvaatjes in de nieren, de hartkleppen, de lever en de tussenwervelschijven. De gevolgen van een vies bekje kunnen dus ernstig zijn. Redenen temeer om gebitsproblemen bij uw kat voor te blijven, en als ze er toch zouden zijn, op tijd te herkennen.

Welke klachten zouden op gebitsproblemen kunnen wijzen?

  • stank uit de bek
  • tandsteen op tanden en kiezen/erg rood tandvlees
  • niet of moeilijk eten
  • veel speekselen, bloed uit de bek
  • krabben aan de snuit/met de snuit ergens langs schuren
  • dikte of wondje onder het oog (kieswortelontsteking)

Wat kunt u doen om dit alles te voorkomen?

  • Tandenpoetsen: bij veel katten is het zeer goed mogelijk de tanden te poetsen, zeker als er al jong mee begonnen wordt. Het liefst elke dag gedurende enkele minuten. Gebruik een speciale tandenborstel en speciale tandpasta. Normale tandpasta voor mensen is niet geschikt omdat de dieren de tandpasta opeten in plaats van uitspoelen.
  • Speciale voeding: er zijn nu gelukkig meerdere voedingen op de markt die uit stevige brokken bestaan die zo zijn samengesteld dat ze de tandplak als het ware van de tanden en kiezen afschuiven. Daarnaast zorgen ze ook voor een enzymatische reiniging van het gebit. Met name voor katten een goed alternatief als poetsen niet lukt.
  • Regelmatige controle van de bek door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting)

Wat gebeurt er bij een gebitsbehandeling?

Allereerst wordt er een goed onderzoek van de bek gedaan. Hierbij wordt onder verdoving na het verwijderen van het tandsteen de bek eerst verder schoongemaakt en gespoeld en daarna goed geïnspecteerd. Soms is het nodig om een röntgenfoto van het gebit te maken, net als bij mensen. Eventuele problemen kunnen onder andere bestaan uit glazuurdefecten, gaatjes, afgebroken tanden of kiezen, ernstige ontstekingen van de wortels of bijvoorbeeld een afwijkende stand van de tanden.

De behandelingen kunnen bestaan uit gewoon grondig reinigen met speciale apparatuur, extracties (trekken van tanden/kiezen), behandelingen van ontstoken tandvlees, vullen van gaatjes met composiet, wortelkanaalbehandelingen en het rechtzetten van tanden met behulp van beugels.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Bek, Gebit en Tandvlees om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *