Nog een beetje extra aandacht

Tommy zeurt al dagen elke keer om een extra plakje ham, Jerry zet zijn klagelijke gemauw op zonder dat ik weet wat hij er nu mee wil, en Sylvester kan niet ophouden met vragen om aangehaald te worden. Ja, dierendag is in aantocht, alsof ze het voelen, die beesten. De dag, waarop ze nog meer verwend worden dan normaal, wat een verrukking moet dat voor ze zijn. Of toch niet?

Dierendag

Column Nog een beetje extra aandachtNog meer verwend worden, meer aandacht, nog meer lekker eten? Wat zijn ze toch zielig, mijn katten. Ze doen namelijk alsof ze al weken verwaarloosd worden. Eigenlijk zijn het verwende nesten. Het zijn net kleine kinderen die zoveel verwend zijn, dat ze nooit meer tevreden zijn met de dingen die ze krijgen. Mijn katten staan er absoluut niet bij stil dat het niet vanzelfsprekend is dat ze elke avond langdurig worden aangehaald, altijd schoon drinkwater hebben, altijd een goed gevuld etensbakje hebben en kattensnoepjes en plakjes ham toe krijgen, terwijl je zou denken dat ze al genoeg zouden hebben aan het vlees dat ze nagenoeg elke avond krijgen terwijl hun baasjes aan het dineren zijn. Voor hen is het elke dag al dierendag, ze willen nu gewoon nóg meer.

“En Sylvester, jij moet maar eens een dag géén aandacht krijgen…”

Baasjesdag

Nee, mijn katten worden elke dag al genoeg verwend. Als het aan mij ligt krijgen ze geen dag waarop ze nog éxtra verwend worden. Ze zouden zich nog doodeten! Geef mij liever een dag waarop de huisdieren hun baasjes in het zonnetje zetten, juist omdat er zo goed voor hen gezorgd wordt! Net zoals je moederdag en vaderdag hebt, moet er ook een dag voor de baasjes komen! (Misschien is die er zelfs al wel, er is tegenwoordig immers overal wel een dag voor, en ik zal vast niet de eerste zijn die dit bedenkt.)

Tommy, je moet op dieet. Het enige wat echt goed voor jou zou zijn is een week zónder eten. En Sylvester, jij moet maar eens een dag géén aandacht krijgen. Misschien leer je het dan weer waarderen om telkens wél aandacht te krijgen.

En Jerry? Ja, Jerry, wat moet ik toch met jou. Wat wil je nu in hemelsnaam telkens? Je staat daar maar te mauwen, terwijl je eten en drinken hebt, aangehaald wordt en naar believen naar binnen en naar buiten kunt springen. Je wordt vast oud…

Maar dierendag draait natuurlijk niet om de huisdieren die het geluk hebben om deel te zijn van een lekker warm gezinnetje. Het draait juist om de dieren die wel een huisje zouden moeten hebben, maar er toch zonder moeten overleven. Denk maar aan zwerfkatten en zwerfhonden, en dieren in een asiel. Deze dieren verdienen wel een beetje extra aandacht op dierendag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *