Nachtrust

Kijk hem daar eens lief liggen, tussen de kussens en knuffels op het bed. Helemaal behaaglijk opgekruld ligt hij daar van zijn favoriete bezigheid te genieten: slapen. Elke keer opnieuw vind ik hem op mijn bed, en elke keer vind ik het weer een vertederende aanblik. Maar Tommy, ik wil zélf ook wel in mijn bed slapen, ga eens aan de kant! Voorzichtig probeer ik hem wakker te maken, zijn oogjes gaan voorzichtig open, maar meteen weer dicht als hij doorkrijgt dat ik hem van mijn bed af wil hebben: hij ligt daar zelf veel te lekker!

Snoezelen

Column NachtrustHet is een algemeen bekend feit dat katten als geen ander de beste en behaaglijkste plekjes in een huis weten te vinden. In ons huis zijn niet alleen de bedden gewilde plekjes, in de woonkamer hebben de katten er ook een aantal.
Tommy ligt het liefst op de fauteuil, hoewel hij de laatste tijd ook graag op het voetenbankje ligt. Het maakt hem eigenlijk niet uit waar hij ligt, want waar dat ook is, zijn favoriete bezigheden ontstijgen niet het snoezelen en het eerder genoemde slapen. Met een tevreden blik, zijn ogen half ontloken, zit hij dan voor zich uit te staren. Hij moet ongetwijfeld denken: wat is mijn kattenleven toch goed. Wij denken echter: dan maar even geen voeten op het voetenbankje.

Geen tv

Sylvester houdt meer van ruimte, zij reserveert meestal de bank voor zichzelf, waar ze zich uren kan vermaken met een paar strikjes, overgebleven van een cadeauverpakking. Ze slaat dan met haar pootjes tegen de bonte verzameling slierten aan, of stopt deze in haar mond om de slierten kapot te bijten. Hoewel het toch echt een driepersoonsbank is, is er meestal maar plaats voor maximaal twee. Uitwijken naar de fauteuil kan ook al niet, want daar ligt Tommy. Dan maar geen tv kijken vanavond!
Jerry heeft behalve de bank ook een aantal plekken waar het voor hem goed vertoeven is. Het plekje van zijn ultieme behaaglijkheid is op mijn bureau, met zijn kont tegen de verwarming aan. Om op mijn bureau te komen, springt hij vanaf de grond op mijn bank, en vanaf daar op het naastgelegen bureau. Hij krijgt het soms voor elkaar om dan over het toetsenbord van de laptop heen te lopen en niet te begrijpen dat ik dat niet fijn vind. Hij probeert het in ieder geval elke keer weer. Van mijn studeren komt uiteraard niet veel terecht als mijn bureau ingenomen is door Jerry.

“Zijn nieuwsgierige oogjes kijken eerst naar het voedsel, voordat zijn neus eraan ruikt, zodat hij kan besluiten of het het waard was om er moeite voor te doen…”

Toetje

Door hun vertederendheid zou je je ook bijna schuldig voelen als je je kat verplaatst, omdat je graag zelf in je bed wilt gaan liggen, of omdat je zelf graag op de bank wilt gaan zitten. Voor hen is er geen sprake van een baasje en een huisdier, ze beschouwen zichzelf als volwaardige leden van het gezin. Dit blijkt ook tijdens het diner, wanneer Jerry brutaal zijn nagels in mijn shirt zet, om mijn onderarm met in mijn hand een mes of vork met voedsel naar hem toe te trekken, terwijl hij verticaal tegen mijn stoel aanstaat en zich uitrekt om nog hoger te komen. Zijn nieuwsgierige oogjes kijken eerst naar het voedsel, voordat zijn neus eraan ruikt, zodat hij kan besluiten of het het waard was om er moeite voor te doen. Soms komt hij ook gewoon op een lege stoel aan tafel zitten, om te kijken of hij daar iets van iemand krijgt. Dit doet me denken aan een spreuk die bij ons op een magneetje dat op de koelkast zit, staat gedrukt: ‘Een hond heeft een baas, een poes heeft personeel’. Tommy is afwachtender in dergelijke situaties. Hij blijft altijd netjes op de grond zitten, totdat er een schaaltje met vlees voor hem wordt neergezet, of de bijna lege schaaltjes van het toetje, zodat hij ze helemaal leeg kan likken. De katten mogen dus mee-eten tijdens het diner.

Nachtrust

Toch is het gedrag van Jerry het allerbontst van alle drie de katten; hij wil per se ook op bed slapen. Niet in een hoekje, zoals Tommy of Sylvester, maar nee, Jerry wil bovenop je liggen om te slapen. Of je nu op je buik, je rug of op je zij ligt, Jerry wil erbovenop!
Nu moet u begrijpen, ik vind mijn katten hele leuke, aardige en lieve beesten, maar er is toch zeker nog wel een grens aan hun privileges. Ik wil wel van mijn nachtrust kunnen genieten namelijk! We hebben een hele mooie kattenmand, waar de kat wat mij betreft prima in kan slapen. Prima dat de katten overdag van de lekkerste plaatsjes in het huis genieten. Prima dat ze willen meegenieten van het avondeten. De katten worden verwend en gelijkwaardig behandeld namelijk. Prima allemaal, maar ze kunnen te ver gaan: kom niet aan mijn nachtrust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *