Tandsteen

Periodontose betekent letterlijk ziekte van de weefsels die de tanden omringen en steunen. Het is verreweg de meest voorkomende ziekte van de bek bij katten.

Het belang van een gezond gebit

Foto: Dierengebit.nl - Tandslijmvliesontsteking bij een katVoor mensen is het normaal om zelf 2 maal daags de tanden te poetsen, maar men is vaak verbaasd als het gaat om een goede gebitsverzorging van de kat.

Toch zal er bij je huisdier bij onvoldoende verzorging op de tanden en kiezen tandplak ontstaan dat langzaam verandert in tandsteen. Hierin zitten vele bacteriën die een zeer onaangename stank uit de bek veroorzaken.

Mogelijke gevolgen

Tandbederf veroorzaakt echter ook pijn, misschien weet je zelf uit ervaring hoe vervelend dat kan zijn. Mensen kunnen dit meteen en precies aangeven, je huisdier echter niet. Extra zorg is hier dus op zijn plaats. Tenslotte is het van belang om te realiseren dat ontstekingen in de bek de oorzaak kunnen zijn van ontstekingen elders in het lichaam. De bacteriën uit de bek kunnen via de circulatie vastlopen in kleine bloedvaatjes in de nieren, de hartkleppen de lever en de tussenwervelschijven. De gevolgen van een vies bekje kunnen dus ernstig zijn. Redenen temeer om gebitsproblemen bij je huisdier voor te blijven en als ze er toch zouden zijn op tijd te herkennen!

Oorzaken

De buitenste laag van de tanden en kiezen bestaat uit glazuur. Bij een jonge kat is het glazuur glad. Elke dag wordt het gebit bedekt door bacteriële tandaanslag, plaque, die echter door het kauwen voortdurend van het gladde glazuur wordt afgeveegd. Hoeveel er achterblijft hangt samen met de aard van de voeding van de kat: sommige blikvoeders hebben bijvoorbeeld de neiging aan de tanden te blijven kleven en de vorming van plaque te verergeren. Plaque is zacht maar wordt snel hard en produceert tandsteen. Tandsteen is ruw en daardoor is het moeilijker om de plaque ervan te verwijderen.

Algemene symptomen

 • slechte adem
 • gele of bruine aanslag op de tanden bij de randen van het tandvlees
 • rode randen aan het tandvlees
 • terugwijkend tandvlees met blootliggende tandhalzen
 • kwijlen (het slijm is vaak vermengd met bloed)
 • geen eetlust
 • pijn in de bek (met de poot langs de bek wrijven of de zijkant van de bek langs de grond schuren)
 • moeite met kauwen
 • het niet kunnen sluiten van de bek

Wat kun je doen om dit alles te voorkomen?

 • Tanden poetsen: bij sommige katten is het zeer goed mogelijk de tanden te poetsen, zeker als er al jong mee begonnen wordt. Het liefst elke dag gedurende enkele minuten. Gebruik een speciale tandenborstel en speciale tandpasta. Normale tandpasta voor mensen is niet geschikt omdat de dieren de tandpasta opeten in plaats van uitspoelen.
 • Speciale voeding: er zijn nu meerdere voedingen op de markt die uit stevige vezelrijke brokken bestaan die zo zijn samengesteld dat ze de tandplak als het ware van de tanden en kiezen afschuiven. Daarnaast zorgen ze ook voor een enzymatische reiniging van het gebit. Met name voor katten een goed alternatief als poetsen niet lukt.
 • Regelmatige controle van de bek door de dierenarts (in ieder geval bij de jaarlijkse inenting).

Wat gebeurt er bij een gebitsbehandeling?

Foto: Dierengebit.nl - Gebitsbehandeling bij een katAllereerst wordt er een goed onderzoek van de bek gedaan. Hierbij wordt onder verdoving na het verwijderen van het tandsteen de bek eerst verder schoongemaakt en gespoeld en daarna goed geïnspecteerd. Soms is het nodig om een röntgenfoto van het gebit te maken (net als bij mensen). Eventuele problemen kunnen onder andere bestaan uit glazuurdefecten, gaatjes, afgebroken tanden/kiezen, ernstige ontstekingen van de wortels of bijvoorbeeld een afwijkende stand van de tanden.

De behandelingen kunnen bestaan uit gewoon grondig reinigen met speciale apparatuur, extracties (trekken van tanden/kiezen), behandelingen van ontstoken tandvlees, vullen van gaatjes met composiet, wortelkanaalbehandelingen en het rechtzetten van tanden met behulp van beugels.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Bek, Gebit en Tandvlees om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *