Wat te doen als je kat een slechte adem heeft: Oorzaken en oplossingen

Kat met slechte adem - tabby
Slechte adem bij de kat

De ademhaling van je kat kan een goede indicator zijn van zijn algehele gezondheid. Een frisse adem is normaal bij katten, maar als je een onaangename geur opmerkt, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van een slechte adem bij katten bespreken en suggesties geven over wat je kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Oorzaken van een slechte adem bij katten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een slechte adem bij katten. Het is belangrijk om te achterhalen wat de specifieke oorzaak is, omdat de behandeling afhankelijk is van de onderliggende aandoening. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Slechte mondhygiëne
  Net als bij mensen kan een slechte mondhygiëne een van de belangrijkste oorzaken zijn van een slechte adem bij katten. Tandplak en tandsteen kunnen zich ophopen op de tanden en tandvleesontsteking (gingivitis) veroorzaken. Dit kan leiden tot een onaangename geur uit de mond.
 • Gebitsproblemen
  Naast slechte mondhygiëne kunnen andere gebitsproblemen ook een slechte adem veroorzaken. Dit kan variëren van tandbederf en tandabcessen tot tandvleesaandoeningen en zelfs tumoren in de mondholte.
 • Ontstekingen in de mond of keel
  Ontstekingen in de mond of keel, zoals tonsillitis of faryngitis, kunnen ook een slechte adem veroorzaken bij katten. Deze ontstekingen kunnen het gevolg zijn van infecties, allergieën of andere onderliggende gezondheidsproblemen.
 • Maag-darmproblemen
  Slechte adem kan soms ook worden veroorzaakt door maag-darmproblemen, zoals gastritis (maagontsteking) of een maagzweer. Deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat er een onaangename geur uit de mond van je kat komt.
 • Nierproblemen
  Nierziekte is een veelvoorkomend probleem bij oudere katten en kan ook leiden tot een slechte adem. Een slechte nierfunctie kan een verhoogd ureumgehalte in het bloed veroorzaken, wat kan leiden tot een karakteristieke ammoniakgeur uit de mond.

Wat te doen als je kat een slechte adem heeft

Kat trekt een vies gezichtHet is belangrijk om de oorzaak van de slechte adem van je kat vast te stellen voordat je een behandeling start. Als je merkt dat je kat last heeft van een aanhoudende slechte adem, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een grondig onderzoek. Hier zijn enkele mogelijke stappen die je kunt nemen:

 • Zorg voor een goede mondhygiëne
  Als de slechte adem wordt veroorzaakt door slechte mondhygiëne, kan het helpen om de tanden van je kat regelmatig te poetsen. Gebruik hiervoor een speciale tandenborstel en tandpasta voor katten. Begin langzaam en beloon je kat na elke poetsbeurt met een traktatie. Daarnaast kun je overwegen om speciale voeding te geven die helpt bij het verminderen van tandplak en tandsteen.
 • Bezoek de dierenarts voor een tandheelkundig onderzoek
  Als je vermoedt dat er gebitsproblemen zijn, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een grondig tandheelkundig onderzoek. Afhankelijk van de ernst van de gebitsproblemen kan het nodig zijn om tandsteen te verwijderen, tanden te trekken of andere behandelingsmethoden toe te passen.
 • Behandel ontstekingen in de mond of keel
  Als ontstekingen de oorzaak zijn van de slechte adem, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de ontstekingen te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld antibiotica zijn voor een bacteriële infectie, of ontstekingsremmende medicatie voor ontstekingen veroorzaakt door allergieën.
 • Behandel maag-darmproblemen
  Als maag-darmproblemen verantwoordelijk zijn voor de slechte adem, kan de dierenarts medicatie voorschrijven om de onderliggende aandoening te behandelen. Dit kan onder meer het voorschrijven van anti-zuur medicatie zijn bij maagzweren, of het aanpassen van het dieet om gastritis te verminderen.
 • Behandel nierproblemen
  Als nierproblemen worden vastgesteld, zal de dierenarts een passende behandeling aanbevelen om de nierfunctie te ondersteunen. Dit kan een combinatie zijn van medicijnen, een aangepast dieet en regelmatige controles van de nierfunctie.

Het belang van preventie

Het is altijd beter om te voorkomen dat je kat een slechte adem ontwikkelt dan het te moeten behandelen. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om mondgezondheid bij je kat te bevorderen:

 • Poets regelmatig de tanden van je kat met speciale tandenborstel en tandpasta voor katten.
 • Geef je kat voeding die helpt bij het verminderen van tandplak en tandsteen. Zorg voor regelmatige controles bij de dierenarts om vroegtijdige tandheelkundige problemen te detecteren en te behandelen.
 • Biedt je kat voldoende mogelijkheden om te kauwen, zoals kauwspeeltjes of kattengras, om tandplakvorming te verminderen.

Conclusie

Een slechte adem bij katten kan wijzen op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat je overgaat tot behandeling. Of het nu gaat om slechte mondhygiëne, gebitsproblemen, ontstekingen in de mond of keel, maag-darmproblemen of nierproblemen, een bezoek aan de dierenarts is essentieel om een juiste diagnose en behandeling te krijgen. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals regelmatige mondhygiëne en controlebezoeken aan de dierenarts, kan helpen om een slechte adem bij katten te voorkomen. Door de juiste zorg en aandacht te besteden aan de mondgezondheid van je kat, kun je ervoor zorgen dat zowel de adem van je kat als zijn algehele gezondheid optimaal blijven.

Referenties: Harvey, R. G. (2017). Periodontal disease in small animals: etiology, diagnosis, and treatment. Journal of Veterinary Dentistry, 34(2), 61-70. Lobprise, H. B., & Wiggs, R. B. (2016). Blackwell’s five-minute veterinary consult clinical companion: Small animal dentistry. John Wiley & Sons. Malek, S., & Sample, S. (2013). Diseases of the oral cavity and associated structures in cats. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 43(3), 519-540.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Bek, Gebit en Tandvlees om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *