• advertentie

 • advertentie

 • De Maine Coon is het grootste gedomesticeerde kattenras en heeft een natuurlijk uiterlijk. Ze hebben een losstaande halflangharige vacht met weinig ondervacht. Ze hebben hoge, gespierde poten en een volle lange staart.

 • Staart en kop

  Black Tabby Classic: Daydream van Siduroy, 1½ jaar. Foto (c) Daniëlle Rozeboom

  De staart wordt door de Maine Coon gebruikt in tijden van kou door deze om zich heen te draperen en erop te gaan liggen. Zo worden de oren en de poten warm gehouden. De staart behoort dan ook minimaal dezelfde lengte te hebben als het lichaam.

  De kop is breed met een vierkante snuit; in de neus zit een knik (in tegenstelling tot de Noorse boskat waar de neus recht behoort te zijn). De oren zijn groot met haarpluizen en boven op de oren zitten pluimen (lynxtips).

 • Haar en gewicht

  Vaak heeft de Maine Coon een grote dikke kraag, terwijl op de kop het haar kort is evenals op de schouders en poten. Op de flanken en rug is het haar langer; de buik en broek is dicht en lang behaard. Ondanks dat er over het gewicht en de grootte vaak overdreven wordt is de Maine Coon een zware, grote kat; een poes weegt tussen de 5-7 kilo en een gezonde kater kan tot 9 kilo worden. Ze bereiken hun uiteindelijke gewicht, grootte en vacht pas als zij 3 à 4 jaar oud zijn.

 • Vachtkleur en structuur

  Hoewel de browntabby (de oorspronkelijke kleur), eventueel met wit het meest populair is, mogen alle kleuren en patronen voorkomen, behalve colourpoint en de kleuren lilac, chocolate, cinnamon en fawn. De structuur van de vacht is sterk afhankelijk van de kleur en patroon van de vacht. Zo is de een zacht en pluizig en de ander stug of vettig.

  De volgende patronen komen voor: gemarmerd (classic of blotched) en gestreept (ook wel mackarel genoemd) en daarnaast natuurlijk effen.

 • Verzorging van de Maine Coon

  Black/silver Tortie Tabby Classic: Eternal Flame van Siduroy, 8 maanden. Foto (c) Daniëlle Rozeboom

  Door de langharige vacht verwacht je veel onderhoud te hebben aan de Maine Coon maar niets is minder waar. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig dan eens in de week te kammen. De vacht is waterafstotend en zorgt ervoor dat de kat is beschermd tegen kou, regen en sneeuw. Dit 'vettige' laagje zorgt er ook voor dat de vacht niet snel klit. Als je niet wilt showen met je Maine Coon is het ook niet nodig om hem te wassen.

 • Kammen

  Tijdens de rui kun je de kat helpen de haren kwijt te raken door met een grove kam 2 keer per week te kammen. Voor de staart van de Maine Coon zijn er speciale roltandkammen; deze zijn wat milder en zorgen ervoor dat de staart mooi vol blijft en de haren niet beschadigd.

 • Voer

  Geef als hoofdvoer droge brokken van een premium merk. Brokken zorgen ervoor dat de tanden en tandvlees in een goede conditie blijven. Er zijn speciale brokken op de markt voor de Maine Coon, maar je kunt ook denken aan voedsel speciaal voor een mooie vacht, sterke botten of een gevoelige maag. Zorg altijd dat er vers water staat, al zul je merken dat een Maine Coon liever uit een stromende kraan drinkt.


 • 3 Reacties

  Wat moet ik doen als me kat plukken uit ze vacht trekt

  Reageer

  Voor mij is dit noeuw te horen,wist niet van bestaan af! Wat een gezelschap zou ik hebben een hond durf ik niet aan te beginnen maar een Maine coon op eerse verdieping is dat een aanrader? Hgr Marja

  Reageer

  Beste Marja, de meeste Maine Coons (en de meeste raskatten), lopen niet vrij buiten, voornamelijk vanwege diefstal, maar zijn binnenkatten of hebben beschikking over een kattenren in de tuin. Een kat (raskat of niet) op een bovenverdieping houden kan prima, zolang het dier voldoende ruimte heeft.

  Reageer