Introductie van een nieuwe kat

Als u een nieuwe kat wilt introduceren bij al aanwezige katten moet u er altijd rekening mee houden dat dit enige onrust tussen de dieren met zich meebrengt. Sommige katten verstoppen zich of vragen meer aandacht dan normaal en blazen en grommen naar de nieuwe indringer. Als de nieuwkomer na 2 of 3 weken nog niet is geaccepteerd of als er agressie in het spel is, dan heeft u een probleem dat niet uit zichzelf weg gaat.

Geuroverdracht

Kitten in bench en volwassen kat nieuwsgierigU kunt de introductie van een nieuwe kat het beste geleidelijk laten verlopen. De nieuwe kat moet, als er geen toezicht is, apart blijven van de andere katten. Plaats de nieuwe kat in een neutrale plaats en niet in de favoriete verblijfsplaats van uw andere katten. Bij thuiskomst brengt u eerst wat tijd door bij de al aanwezige katten, zodat zij merken dat er niets veranderd is in hun beleving en neem hier rustig de tijd voor. Breng daarna tijd door met de nieuwe kat en breng door het aaien of eventueel wisselen van dekentjes de geuren van alle katten op elkaar over.

Rustig gedrag belonen

De introductie van een nieuwe kat moet geleidelijk plaatsvinden. Gebruik eventueel een tuigje zodat u bij problemen gemakkelijk kunt ingrijpen. De introductie kan het beste plaatsvinden als alle dieren rustig en kalm zijn, dit is ook belangrijk voor uzelf want de katten zullen het snel oppikken als u gespannen of nerveus bent. Als de al aanwezige katten rustig reageren mag u hen belonen met iets lekkers, aaien of bemoedigende woordjes. Ze zullen de nieuwe kat willen besnuffelen en daarbij kan worden geblazen of gegromd. In dat geval niet te snel ingrijpen en zeker niet belonen, want dan beloont u fout gedrag.

Leren samen te eten met de nieuwe kat

Twee katten eten samenAls dit goed gaat mag u de dieren in dezelfde ruimte eten geven. Houdt geruime afstand tussen de katten maar ze moeten elkaar wel kunnen zien. Als dit geen problemen geeft kunt u iedere dag de bakjes iets dichter naar elkaar toe brengen. Soms moet u even pas op de plaats maken of iets terug en in enkele gevallen zelfs iets grotere stappen nemen. Indien dit geen problemen geeft tussen de dieren kunt u ze belonen met iets lekkers of aandacht zodat de dieren leren dat er leuke dingen gebeuren als ze rustig bij elkaar zijn en zich correct gedragen.

Agressie

Kat met een agressieve houdingAls één van de katten agressief reageert dan moet deze direct worden verwijderd naar een neutrale plaats voor een afkoelingsperiode. Probeer het later opnieuw en als er dan nog problemen zijn, dan houdt u deze kat voor langere tijd (bijvoorbeeld een dag) apart op een plaats waar de kat wel alle normale voorzieningen heeft maar niet op een plaats waar hij of zij zich het liefst bevindt. Vooral tussen katten kan agressie heel subtiel zijn, niet-vocale dreiging maar staren, groot maken en haren opzetten kan voor de nieuwe kat als zeer bedreigend overkomen. Als de nieuwe kat hier angstig op reageert, moet u de dieren apart zetten.

Speeltijd

Spelende kittenProbeer met alle dieren te spelen, niet alleen met de nieuwe kat. Het liefst met twee personen zodat alle dieren in de gaten gehouden kunnen worden, of gebruik een tuigje. Het spel moet rustig verlopen en er moet gebruik gemaakt worden van een speeltje (balletje, muis, veer aan een hengeltje). Er mag nooit worden gespeeld met de handen of voeten van de eigenaar.

Let op! Goed gedrag iedere keer belonen. Tijdens de hele introductieperiode moet u ervoor zorgen dat ieder dier 5 tot 10 minuten uw volledige aandacht heeft. Dit kan per kat verschillen en variëren van heerlijk bij op schoot liggen tot kammen of spelen. De kat natuurlijk nooit dwingen maar door een vaste tijd te hanteren gaat de kat er beter mee om en is meer relaxed. Als alles goed verloopt, kunt u de katten in dezelfde ruimte laten zonder toezicht. Houdt waterpistool of plantenspuit bij de hand zodat u snel kunt ingrijpen bij problemen.

Vertrouwd gevoel

Feliway verdamperZorg er altijd voor dat er voldoende kattenbakken, eten- en drinkbakjes, speeltjes en rustplaatsen of mandjes zijn. In principe moet u uitgaan van 1 per kat + 1 extra zo kunt u problemen over dit soort zaken voorkomen.

Het kan zeer nuttig zij om gedurende de introductieperiode gebruik te maken van een Feliway-verdamper of spray. Deze verdamper geeft een synthetisch nagemaakt feromoon af, hetzelfde als katten afgeven als ze kopjes geven, waardoor de katten een vertrouwd gevoel krijgen en zich vaak beter op hun gemak voelen. Geduld en observatie zijn erg belangrijk, grijp niet te snel in want door de komst van een nieuwe kat kunnen er verschuivingen optreden in de sociale rangorde en als u zich daar te snel mee bemoeid kan dit juist voor meer problemen zorgen. Ook het belonen van fout gedrag moet u zien te voorkomen en daarom is timing bij belonen erg belangrijk en moeilijk.

Gedragsconsult

Als dit alles niet lukt en er na enkele weken nog steeds geen vorderingen worden gemaakt of als de problemen groter worden kunt een afspraak maken voor een gedragsconsult bij een kattengedragstherapeut zodat er dieper op de problemen ingegaan kan worden en hier een passende oplossing voor gezocht kan worden.

Heb geduld, een beetje extra moeite bij het begin kan levenslang verschil voor een relatie maken. Veel plezier met uw nieuwe aanwinst!

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *