Maine Coon – Polydactyl

Maine Coon special:

Wat is een Polydactyl?

PolydactylEen Poly Maine Coon heeft een extra teen (soms twee) aan de voorpootjes. Je kunt het zien als een extra duimpje waardoor de klauw echt een grijphand wordt.

Het schijnt dat vroeger 40% van de Maine Coons Polydactyl waren; zoals eerder gezegd overleven de sterkste en de katten met polydactylie kunnen veel beter hun prooi grijpen waardoor ze beter konden overleven op de boerderijen.

Op dit moment zie je bijna alleen nog maar polydactylie bij Maine Coons, maar het kan bij elke kat voorkomen. Waarom is er dan nauwelijks in Europa geen poly huiskat te vinden? Dit is veroorzaakt door bijgelovige mensen in de middeleeuwen. Alles wat van het normale afweek werd tot de dood veroordeeld en zo ook de katten met extra teentjes; dit terwijl ze toch niet zeldzaam waren in die tijd. In de Verenigde Staten hadden ze deze angsten voor het afwijkende niet en zo kon de Maine Coon met extra teen voortleven.

Kattenshows

Maine Coon polydactylOp de show is een Poly Coon niet volgens de standaard; er zijn verschillende meningen over deze katten. De één vindt het een vergroeiing of een mismaking, terwijl de ander het ziet als een erfenis van de oorspronkelijk Maine Coon. Poly Coons kun je wel voor de fok houden, maar de poly kittens die er weer uit voortkomen zullen alleen aan liefhebbers verkocht worden.

Vele dierenartsen zien polydactylie niet als een misvorming, maar als een afwijking van de normale regel. Het is dan ook niet duidelijk waarom de extra tenen niet worden toegelaten bij de Amerikaanse kattenshows terwijl er rassen worden getoond met ingefokte (soms dodelijke) misvormingen, denk hierbij aan de extreme Pers, de Scottish Fold, de Manx en de Japanse Bobtail.

3 reacties

  1. In Amerika (TICA), Frankrijk en Engeland zie je ze gelukkig wel weer op shows en kunnen ook gewoon stambomen worden aangevraagd. Fantastisch om te zien, die grote poten, en wat ze daarmee extra kunnen ten opzichte van de ‘ normale’ Maine Coons. Het gaat om functionaliteit: die neemt met extra tenen alleen maar toe! Wij fokken daarom graag Polydactyle maine coons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *