Zwerfkatjes

Niet alleen thuis worden kattenliefhebbers vertederd door de schattige aanblik van jonge katjes. Deze liefde nemen ze ook mee op vakantie. Mijn vakantie nam me mee naar Kreta, waar achter elk struikje wel een zwerfkatje verborgen zat. Vanuit medelijden zou je er bijna eentje mee naar huis nemen.

Chersonissos

Column Zwerfkatjes ChersonissosToen ik door de straten van Chersonissos wandelde, waar de zon stralend scheen en het kwik deed stijgen tot een kleine 30 graden, terwijl in Nederland de regen met bakken uit de hemel kwam (“It’s raining cats and dogs”), werd mijn aandacht plots getrokken door iets wits en bewegends in het struikgewas. Daar zat een moederkat die haar twee kleintjes te eten gaf. Meteen pakte ik mijn fotocamera om dit vertederende moment vast te leggen. Deze aanblik verschoof mijn gedachten vrijwel onmiddellijk naar het verhaal wat mijn stiefmoeder me vertelde over haar vakantie op Corfu.

Restaurant

Column Zwerfkatjes RestaurantAls de grootste kattenliefhebster die ik ken, zal ze geen miauwtje onbeantwoord laten, en elk katje dat om aandacht vraagt, zal ze aandacht geven. Op haar vakantie zaten er ook kattengezinnetjes met jonge katjes in het struikgewas. Achter de appartementen bij het hotel had een moederkat een plaats gevonden voor haar drie pasgeboren katjes, van ongeveer 4 à 5 weken oud. Elke avond liep de moederkat naar het restaurant dat bij de accommodatie hoorde, waar ze van een van de koks een stuk vlees meekreeg. In plaats van dit zelf op te eten, uitgemergeld als ze was, bracht ze dit stuk vlees direct naar haar jonkies, die er smakelijk van smulden. Als haar kindertjes gegeten hadden ging ze nog een keer naar het restaurant om te kijken of ze nog wat kreeg, wat ze zelf kon opeten.

Happy end

Column Zwerfkatjes Happy endElke ochtend keken de mensen in het struikgewas om te kijken of alle jonkies nog in leven waren. Op een dag echter, waren twee van de jonge katjes verdwenen! Nu gingen de hotelgasten extra uitkijken, of ze deze katjes ergens terug konden vinden. Helaas waren de jonge diertjes na een aantal dagen nog steeds niet teruggevonden. De zoektocht werd uiteindelijk gestaakt. Wonder boven wonder verschenen de katjes na een aantal dagen uit zichzelf weer, en slaakte menige vakantieganger een zucht van opluchting. Het werd dus toch een vakantie met een happy end.

Toeristen

Sommige van de zwerfkatten die ik tegenkwam blaakten van gezondheid. Door de vele toeristen waren ze verzekerd van een hapje eten, als ze zich maar gewillig lieten aaien en een vertederende blik opzetten. Althans, in de zomermaanden. Ik vraag me af hoe het vergaat met deze beestjes als het winter is. Dan zijn er namelijk geen massa’s toeristen van wie ze eten krijgen. Andere katten waren er minder goed aan toe. Ze hadden een vieze vacht en keken je aan met een slinkse rattenkop. In tegenstelling tot bij de katten die gezond oogden, liep ik hier liever langs zonder te kijken.

“Ze hadden een vieze vacht en keken je aan met een slinkse rattenkop…”

Eilanden

Ik kan beamen dat op de Griekse eilanden en ongetwijfeld in veel andere landen veel zwerfdieren leven. In de zomer zal het voor deze dieren ongetwijfeld goed vertoeven zijn, omdat ze van veel toeristen iets te eten krijgen, maar wat er in de winter met ze gebeurt wil je eigenlijk niet over nadenken. Nee, het leven van een zwerfkat is vast geen pretje. Gelukkig zijn mijn katten thuis wel goed terecht gekomen, zij waren eerst ook zwervertjes namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *