Winter

Ondanks het feit dat de dagen alweer langer worden tegen de tijd dat Kerst aanbreekt, zijn de weersomstandigheden vaak nog weinig hoopvol: in deze tijd van het jaar is het koud en guur buiten. Gelukkig hangt buiten in de straten vrolijke feestverlichting die ons enigszins door de donkere decemberdagen heensleept. Ook een blik door de ruiten van de huizen geeft een gezellig gevoel, omdat achter veel ramen een rijkelijk verlichte kerstboom pronkt. De feestdagen zitten niet voor niets aan het einde van het jaar: in de periode waar het donker en de kou heersen, kan men de vreugde die Kerst en Oud en Nieuw met zich meebrengen waarderen. Moet u zich voorstellen dat Kerst op het Zuidelijk Halfrond plaatsvindt onder zomerse omstandigheden. Dan lijken me de feestdagen toch een stuk minder waardevol, om de reden dat het contrast tussen de huiselijke gezelligheid binnenshuis en de krakend vriezende buitenwereld – althans, daarop hoopt men vaak: een witte Kerst, de mogelijkheid om sneeuwpoppen te kunnen maken en te schaatsen en uiteindelijk een Elfstedentocht – een stuk kleiner is.

Kerstdiner

Column WinterVoor mijn katten zitten er altijd twee zijden aan de feestdagen. Kerst is voor hen een rustige periode waarin de kachel hoog wordt opgestookt, zodat ze aangenaam de fijne plekjes in het huis kunnen aandoen. Ik durf te voorspellen dat ze ongetwijfeld ook bij het kerstdiner aanwezig zullen zijn om te proberen of ze iets kunnen bemachtigen van al het lekkers dat op tafel staat. Bovendien vinden ze de kerstboom geweldig, omdat aan zijn takken lange, glimmende slierten hangen die ze met veel geduld proberen te bemachtigen. Jerry vindt het zelfs niet erg om zelf deel uit te maken van de uitbundige versieringen die deze tijd van het jaar karakteriseren. Als hij een rood strikje op zijn hoofd gezet krijgt, is hij zelfs nog zo vriendelijk om rustig te blijven zitten en voor de camera te poseren, wat afbeeldingen oplevert die tegelijkertijd hilarisch en vertederend zijn!

Apotheose

De keerzijde van alle feestvreugde die de feestdagen met zich meebrengen wordt gevormd door de aanloop naar oudejaarsavond, want helaas wordt de wet die het verbiedt vuurwerk af te steken behalve vanaf 31 december tien uur tot 1 januari twee uur maar al te vaak overtreden. Bij elke klap die ze horen, vliegen de katten gezamenlijk de kamer door, op zoek naar de beste schuilplaats voor al dat lawaai. De favoriete plaats om heen te vluchten is voor hen de kelder, die hierdoor letterlijk de term schuilkelder verdient. Waarom ze onder de grond hun heil zoeken en niet op zolder, wat ze meestal doen als ze zich ergens voor verstoppen, is me een raadsel. Eén ding is echter zeker: als het jaar zijn knallende apotheose bereikt en tonnen vuurwerk in één klap een deel van het werk van milieuorganisaties ongedaan maken, verliezen de katten compleet hun zinnen. Vanaf hun verschillende plaatsen racen ze op dat moment naar de kelder, om zich voorlopig niet meer te laten zien, totdat het weer muisstil is buiten.

“Persoonlijk geef ik de katten groot gelijk wat het geknal met Oud en Nieuw betreft…”

Doodsangsten

Terwijl de mensenwereld uitgelaten de glazen champagne laat klinken en iedereen elkaar een goed nieuwjaar toewenst, doorstaat de dierenwereld doodsangsten, zodra het bulderende lawaai van rotjes, strijkers, zelfgemaakte vuurwerkbommen en ander vuurwerk de kerkklok die twaalf uur slaat overstemmen. Persoonlijk geef ik de katten groot gelijk wat het geknal met Oud en Nieuw betreft. Ik houd meer van siervuurwerk – met als persoonlijke favorieten sterretjes en wondertollen, omdat ik sinds jaren nooit meer vuurwerk heb besteld dan deze twee prachtige artikelen – dan van het trommelvliestergende lawaai waarmee men het einde van het oude, maar belangrijker: het begin van het nieuwe jaar inluidt.

Gemengde gevoelens

Voor de katten breekt nu dus een periode aan van gemengde gevoelens, misschien omdat ze geen wetenschap hebben van de menselijke tradities. Kerst is immers een traditie die ooit ontstaan is om de geboorte van Jezus Christus te herdenken en het afsteken van vuurwerk is een traditie die is overgenomen van de Chinezen, die dachten met veel lawaai boze geesten te kunnen verjagen. Hoewel de aard van de tradities in de loop der jaren op de achtergrond is geraakt, wellicht door de toenemende commercialisering van de feestdagen, draaien ze nog steeds om het creëren van gezelligheid. Dit vind ik ook het belangrijkste element van de feestdagen: de aanwezigheid van vrienden en familie om het gezellig mee te maken. Gezelligheid die niet automatisch aanwezig is, maar gemaakt moet worden door tijd vrij te maken voor je naasten.

Fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *