Ouderdom komt met gebreken

Jerry, onze oudste kat, is in mei weer jarig. Zijn verjaardag vieren we, hoewel de feestelijkheden bescheiden zullen zijn, op de dag dat hij in de tuin bij mijn stiefmoeder ter wereld kwam als kattenzoontje van een zwerfkat. Hij wordt dan – in mensenjaren tenminste – 15 jaar. Hoewel een kat gemiddeld nog wel een paar jaartjes ouder kan worden dan de 15 jaar die Jerry nu is, is toch te merken dat hij geen jonge kater meer is. Hij is nog wel gezond, maar de ouderdom gaat hem langzaam inhalen.

Confrontatie

Column Ouderdom komt met gebrekenDe hiërarchie in de kattenhuishouding bij ons in huis is aan het verschuiven. Was eerst Jerry de onbetwiste baas in het onderwerpen van zijn omgeving, zowel mens als dier waren zijn ondergeschikten, nu begint Tommy steeds meer de leiderrol op te eisen. De oude kater wordt vervangen door de jonge kater. Jerry staat nu bijvoorbeeld zonder gevecht het beste plekje van de bank af. Hij lijkt de confrontatie met de andere katten het liefst te vermijden, terwijl hij vroeger altijd de hoogste rug had van alle katten in de straat! Spelend gedrag kan hij ook niet meer zo goed waarderen, hij krijgt dan het gevoel dat hij aangevallen wordt, en vlucht het liefst weg.

Atletisch

Ook het jagersinstinct van Jerry lijkt onderhevig te zijn aan zijn respectabele leeftijd. Vroeger kwam hij altijd thuis met vogeltjes, muizen en andere ‘prooien en veroveringen’, als hij ze maar in z’n bek mee naar huis kon dragen. Hij was altijd buiten in de weer, hij is dan ook nog steeds de meest atletische kat in het huis. Zelfs binnen de muren sloeg hij wel eens zijn klauwen uit, waardoor wij, als zijn baasjes, er op gewezen werden dat zijn nagels toch echt scherper zijn dan de onze. Nu is hij een echte binnenkat, die alleen nog even naar buiten gaat om een frisse neus te halen.

Nu het voorjaar weer begint, gaan Tommy en Sylvester steeds meer naar buiten om naar vliegen te happen, eigenlijk naar alles wat beweegt, en om door vroegbloeiende bloemperkjes te rollebollen. Jerry blijft echter rustig onder de aankomende lente. Voor hem niet meer van dat ‘jongvolwassen’ gedrag, hij kijkt als een oude wijze naar – misschien is de term ‘neerkijken op’ beter in dit geval – de gedragingen van de andere katten. Zijn wilde haren heeft hij verloren en hij is terughoudend en gedistingeerd geworden. Het contrast tussen Jerry en de andere katten groeit dus.

“Maar al die slaap wordt ook wel eens te veel, dan wil hij weer even herleven…”

Douche

Verder is aan Jerry te merken dat hij heel erg aanhankelijk is geworden. Hij vraagt constant om aandacht, terwijl hij eerder enorm zelfstandig was. Hij achtervolgt je, waar je ook heen gaat, zij het naar de keuken, zij het naar het toilet, Jerry huppelt achter je aan. Als je tv aan het kijken bent, zorgt Jerry dat hij ergens een plaatsje op de bank vindt, zodat hij niet alleen hoeft te zijn. Als je aan het douchen bent, wacht hij voor het douchegordijn, totdat je weer onder de douche vandaan komt. Als je aan het koken bent, moet je oppassen dat je niet over hem struikelt als je tussen de keukenbladen heen en weer loopt, want grote kans dat Jerry achter je staat.

Misschien krijgt hij dan wel een lekker stukje vlees, want inmiddels is niet alleen Tommy een snoepkont, maar begint Jerry ook steeds meer het menseneten te waarderen, vooral lekkere stukjes vlees. Wat hiermee samenhangt is dat Jerry altijd wil weten wat je aan het eten bent. Hij is nog steeds een heel erg nieuwsgierige kat, hij wil overal aan ruiken, en als de geur hem bevalt, wil hij overal van eten!

Herleven

Hoewel hij overdag vele dutjes doet op de bank, op de vensterbank in het raam, op bed, en op vele andere plaatsen, is hij ’s avonds nog niet genoeg uitgerust. Daarom ligt hij vaak de hele nacht bovenop m’n vader, overigens een van de weinigen naar wie Jerry luistert. ‘Hup Jerry, naar het voeteneind’, zegt m’n vader dan, en daar gaat Jerry naar het voeteneind. Maar al die slaap wordt ook wel eens te veel, dan wil hij weer even herleven. Dan gaat hij midden in de nacht, bijvoorbeeld in de regen, naar buiten om even een rondje te lopen. Vervolgens komt hij dan weer op de slaapkamer, om met veel oproer met z’n vieze poten op het schone dekbed te springen, en iedereen die in het bed ligt wakker te maken! ‘Maar ach, hij wordt oud, en heeft de aandacht nodig’, zegt mijn stiefmoeder dan.

Dus elke keer als ik bijna boos word, omdat Jerry over m’n laptop heenloopt om met z’n kont lekker op m’n bureau tegen de verwarming te gaan liggen, denk ik ‘Maar ach, hij wordt oud, en heeft de aandacht nodig’. Ouderdom komt met de gebreken, óók voor katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *