Kattenverslaving
Levend, houten, porseleinen of plastic. In elk hoekje in dit huis en op elk plankje ligt, staat of zit een kat. Ook hangt op elke muur een schilderij of een foto van een kat. Dan lopen er ook nog drie katten door het huis, althans, vaker dan ze lopen liggen ze ergens waar het zacht en warm is. Zouden we kunnen zeggen dat we kattenverslaafd zijn?
Wachtmeister
Laten we eerst eens een definitie van verslaving opzoeken. De definitie die de Dikke van Dale XIV geeft voor het woord verslaving is: verslaving (de ~ (v.)) 1 het verslaafd zijn. Hier schieten we natuurlijk niet veel mee op, daarom gaan we maar kijken wat er bij verslaafd staat: verslaafd (bn.) 1 lichamelijk of geestelijk afhankelijk van een bepaald middel door gewenning. Kijk, hier kunnen we iets mee. Laat ik nu eerst eens kijken waar er in ons huis allemaal katten aanwezig zijn. Een schier onmogelijke taak, maar ik zal proberen de meest in het oog springende kattenvoorwerpen te noemen. Wellicht een bron van herkenning voor u, als u net zo veel van katten houdt als wij.
Bij binnenkomst in ons huis, wordt men verwelkomd door een mat met een afbeelding van een kat van de kattenkunstenares (als ik haar zo mag noemen) Rosina Wachtmeister. Haar katjes worden gekenmerkt door de hoofdjes die de vorm hebben van een halve maan. Het liefst hebben we uiteraard dat er geen schoenen aan die mat worden afgeveegd, het is dan wel een mat, maar niet om je voeten aan af te vegen. Daarvoor ligt er buiten een gewone mat, daar mogen de voeten aan afgeveegd worden, want de kattenmat is heilig.
“Wil je op het beste plekje zitten, moet je eerst de kat verplaatsen…”
Kat verplaatsen
Lopen we dan verder naar de woonkamer, zie ik ontelbare katten. Niet alleen porseleinen kattenbeeldjes van – wederom – Rosina Wachtmeister, maar ook houten kattenbeelden, een kattenagenda, een kattenmand, kattenspeeltjes, plaids met katten erop voor over de banken: er is dus geen hoek waar je kan kijken zonder een kat te zien. Vooral de kattenbeeldjes van Rosina Wachtmeister springen door hun vrolijke kleuren in het oog. Hier is dan ook een hele vitrinekast aan gewijd.
Als ik ’s ochtends naar de koelkast loop, om melk te pakken voor bij het ontbijt, vind ik op de koelkast magneetjes met spreuken zoals: ‘Wil je op het beste plekje zitten, moet je eerst de kat verplaatsen’, ‘een hond heeft een baas, een poes heeft personeel’ en ‘Katten zijn slimmer dan mannen’, dit alles vergezeld door een memoblokje, met – het zal u inmiddels wel niet meer verbazen – katten erop. Op het bovenste blaadje staat wanneer en hoe vaak ik de katten moet voeren, en dat ik Tommy twee keer een plakje ham moet geven. (Of hiermee nu bedoeld wordt dat ik hem minstens twee plakjes moet geven om zijn verlangen naar plakjes ham te bevredigen of dat ik hem maximaal twee plakjes mag geven, omdat hij anders nog dikker wordt, is me niet duidelijk.)
Way of life
Kortom, het hele huis staat vol met katten! Er is geen kamer waar de kat niet aanwezig is, met uitzondering van mijn eigen kamer dan, tenzij een van de katten stiekem m’n kamer op is gesloten, iets waar vooral Jerry plezier in heeft. Kunnen we nu zeggen dat we verslaafd zijn aan katten of niet? Eén ding is zeker, we zouden niet zonder ze kunnen! Wat misschien begon met het houden van een huisdier, is uitgegroeid tot een liefde, een passie, die overal in huis zichtbaar is. Zonder de katten zou het wel erg stil en saai worden in ons huis, dat maakt ons afhankelijk van de katten. Er is dus zeker sprake van een kattenverslaving in ons huis! De kat is niet alleen een huisdier, maar een ‘way of life’.
Eén reactie
WOOOOOWWW!!! je hebt me echt geholpen dankjewel.
dit is zo nutting! mijn vrouw is verslaaft aan katten en dit help!!