Overgevoeligheidsreacties

Overgevoeligheid is een reactie die op gang komt als het immuunsysteem van de kat te sterk reageert op de aanwezigheid van vreemde stoffen in of op het lichaam. Overgevoeligheid wordt ook vaak allergie genoemd. De meest voorkomende allergieën is vlooienallergie en atopisch eczeem. Katten kunnen ook allergisch zijn voor bepaald voedsel.

Vlooienallergie

Huidaandoening: vlooienallergieVlooien komen zeer veel voor en een reactie op hun beten is de meest voorkomende overgevoeligheid bij katten. Reacties op vlooienbeten bij overgevoelige katten zitten meestal achter op de rug, de achterpoten, de binnenkant van de dijen, de buik, de flanken en de nek.

Vlooienallergie: jeukende plekjesVlooienallergie komt het meest voor. De kat heeft veel jeuk vooral op zijn rug en bijt of likt daar de haren weg, zodat de eigenaar een grote kale plek ontdekt. Vaak ontstaan er ook kleine pukkeltjes op de huid. De dierenarts zal wat haren onderzoeken en vindt dan afgebeten haren, hetgeen het bewijs is, dat de kat dit zelf doet en dat er geen sprake is van haaruitval.

Behandeling

De behandeling is eenvoudig. Alle huisdieren die vlooien kunnen hebben (katten, honden, fretten, konijnen) en in het zelfde huis wonen moeten een goede vlobestrijding krijgen. Het beste geeft men de dieren een “vlo-beschermlaag” over de huid. Natuurlijk moet ook de omgeving behandeld worden omdat daar eitjes, larven en poppen van de vlo kunnen zitten.

Oorzaken

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een immuunreactie bij de kat op het speeksel dat een vlo in het lichaam brengt als hij zich voedt.

Algemene symptomen

  • Er vormen zich korstjes waardoor het aanvoelt alsof er suiker in de vacht is gestrooid.
  • Overgevoeligheidsreacties jeuken erg. De kat zal zich daarom likken, bijten en krabben.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Huid en vacht om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *