Suikerziekte
Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij een kat niet in staat is zijn bloedsuiker- of glucosegehalte te reguleren. Deze ziekte kan een kat op elke leeftijd krijgen maar komt vooral voor bij oude of zwaarlijvige katten.
Oorzaak van suikerziekte bij de kat
De bloedsuikerspiegel van een kat wordt bepaald door het hormoon insuline. Dit wordt aangemaakt door de alvleesklier, een orgaan dat dichtbij de maag ligt en enzymen produceert voor de spijsvertering.
Een kat met diabetes mellitus lijdt aan een tekort aan insuline of produceert onvoldoende insuline, met als gevolg dat deze zijn werking in het lichaam echter niet goed kan doen. Het gevolg is een te hoge bloedsuikerspiegel.
De precieze oorzaken van diabetes mellitus bij katten zijn niet bekend. Deze kunnen liggen in het feit dat de alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt of in een afweerreactie van het lichaam op de insuline die de alvleesklier produceert. Het is echter wel bekend dat teveel koolhydraten in kattenvoer, en dan met name droogvoer, zeer veel koolhydraten bevat (gemiddeld 30 – 35 %). Katten hebben geen toegevoegde koolhydraten nodig in de vorm van granen en zetmeel, dat in het lichaam omgezet wordt in suiker en daarbij de alvleesklier onnodig belast. De bloedsuikerspiegel blijft dan continu te hoog. Daardoor heeft een kat met een koolhydraatrijk dieet een grotere kans om diabetes te ontwikkelen.
Algemene symptomen van diabetes bij de kat
Een kat met diabetes drinkt en plast meer dan normaal. Dit komt doordat als de bloedsuikerspiegel te hoog is de glucose samen met water uit de nieren wordt afgevoerd. Andere symptomen kunnen de volgende zijn:
- toegenomen dorst door de vergrote urineproductie
- veranderde eetlust, soms toegenomen maar vaker verminderd
- gewichtsverlies
- vettig uitziende, openstaande vacht
- lusteloosheid, apathisch gedrag
- depressiviteit
Suikerpatiënten op de dierenartsenpraktijk
Regelmatig komen er in de dierenartsenpraktijk katten met suikerziekte. Het ziektebeeld begint met veel drinken en veel plassen. Vaak valt ook op, dat de dieren in het begin meer eten en toch vermageren. Er gaat namelijk veel energie in de vorm van suiker via de urine verloren. Uiteindelijk zullen de katten erg verzwakken en sloom worden, ze kunnen stoppen met eten waarna afwijkende afbraakafvalstoffen in het bloed ontstaan, waarbij soms een acetonlucht bij uitademing te ruiken valt. Het eindstadium is de dood door een coma, veroorzaakt door een extreem hoge bloedsuiker.
De oorzaak van suikerziekte is een tekort aan insuline. Het insulinehormoon reguleert de bloedsuiker, zodat dit tussen bepaalde grenzen blijft. Bij te weinig insuline zal de bloedsuiker gaan stijgen. Het kan ook voorkomen dat er welliswaar voldoende insuline gevormd wordt, maar dat het hormoon onvoldoende zijn werking kan uitoefenen. Dit zien we bij gebruik van bepaalde medicijnen en bij zeer dikke dieren.
Diagnose van diabetes
De diagnose suikerziekte is eenvoudig te stellen door in het bloed en in de urine het suikergehalte te meten. Daarnaast wordt ook altijd de langwerkende suiker gemeten, het fructosamine in het bloed. Deze stof geeft het suikergehalte weer dat gedurende 14 dagen aanwezig was in het bloed en is betrouwbaarder dan het gemeten actuele suikergehalte in het bloed, omdat dit bij een kat door stress omhoog kan schieten, waardoor je een te hoge waarde meet.
Het heeft altijd de voorkeur om de bloedsuikerwaarde in het bloed van een kat thuis te meten, als dat mogelijk is. Veel katten ervaren stress bij een bezoek aan de dierenarts, waardoor in enkele minuten de bloedsuikerspiegel door de stress omhoog kan schieten. Het is niet ongewoon dat de bloedsuikerwaarde van een kat zonder stress rond de 4 ligt, maar gemeten bij de dierenarts omhoog kan schieten naar boven de 20. Daardoor wordt er niet zelden een te hoge dosis insuline voorgeschreven, waardoor de kat, in een stressvrije thuissituatie, een hypo kan krijgen.
Welke bloedsuikermeter is geschikt?
Om de bloedsuikerwaarde van je kat te bepalen, gebruik je het beste een bloedglucosemeter die de glucose in 5 seconden kan bepalen met slechts een heel kleine bloeddruppel (0,3 µL). De meest geschikte en meestgebruikte glucosemeter is de Freestyle Freedom Lite (Bol.com), die bovendien een geheugen voor 400 metingen heeft. Als je de meter voor het eerst aanschaft kun je het beste het startpakket nemen. Daarin zit de glucosemeter, een prikpen, 10 teststrips en een batterij. De teststrips (Bol.com) en lancetten (Bol.com) (de prikkertjes om een bloeddruppel uit een kattenoor te krijgen) zijn ook los te koop.
Behandeling bij diabetes
De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline en geven van een speciaal dieet. Tabletten tegen suikerziekte werken in het algemeen helaas slecht bij de kat.
De eigenaar zal in veel gevallen 2x dag zelf insuline via een injectie aan de kat moeten toedienen. In het begin lijkt dat erg eng, doch met behulp van de dierenarts is het zeer goed uitvoerbaar. De kat zal regelmatig voor bloedonderzoek moeten terugkeren om de juiste insulinedosis te kunnen bepalen.
Voor diabetische katten is het belangrijk dat er, naast het toedienen van insuline, een koolhydraatarm dieet gegeven wordt. Koolhydraatarm kattenvoer bestaat voornamelijk uit natvoer, blikvoer of versvoer. In droogbrokjes zitten meestal veel teveel koolhydraten (35%), dus het heeft de voorkeur om de kat op een volledig natvoer dieet over te zetten. Hierbij is het belangrijk dat de percentage koolhydraten in het voer niet hoger is dan 10% en liefst onder de 7%.
Door het speciale dieet kan men een lagere dosis insuline spuiten en sommige met name de dikkere katten kunnen zelfs na afvallen een goede bloedsuiker krijgen zonder dat de dieren gespoten worden.
Een hypo is gevaarlijk
Indien er teveel insuline wordt gegeven kan de kat een hypo (hypoglykemie) krijgen, ofwel een te lage bloedsuikerspiegel. Dat kan tot een coma leiden. De dierenarts geeft de eigenaar vaak voor de zekerheid dextrosepoeder mee. In geval van nood 1 gr. per kg kat in de bek ingeven (dextrose oplossen in wat water) en altijd snel naar de dierenarts gaan. Om te voorkomen dat de dextrose-oplossing in de keel (lees: luchtpijp) gespoten wordt, kun je ook dextrosepoeder met de vinger aan de binnenkant van de wang smeren.
Relatief insulinetekort, zoals vaak bij dikke dieren, kan door uitputting van de insulineproducerende cellen leiden tot een totaal afsterven van deze cellen, daarom is het altijd belangrijk dit te voorkomen en de suikerpatiënt zo snel mogelijk te behandelen.
Dierenbenodigdheden
De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:
Vind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.
Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Suikerziekte om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).
4 reacties
Mijn kater Prins heeft 2 jaar suikerziekte en krijgt insuline Prozinc. Helaas is Prozinc tijdelijk niet te verkrijgen en ben dus erg onthand. Een andere insuline geeft veel problemen. Heeft iemand nog een flesje, eventueel aangebroken, te koop? Heb alle dierenartsen in regio Rotterdam/Hellevoetsluis al benaderd. Helaas niks. Wie weet daar?
Beste Jenneke, een van onze eigen katten heeft ook suikerziekte en krijgt ook Prozinc. Alle Prozinc-gebruikers zitten helaas dus in hetzelfde schuitje. Een tip: volgens Amerikaanse onderzoeken is een flesje Prozinc niet slechts 2 maanden, maar 4 maanden te gebruiken na opening. Hopelijk verlengd dat de noodzaak voor een nieuw flesje ietwat.
Zeer duidelijk verhaal..
Mijn kat heeft nu 1 1/2jaar suikerziekte.
Ik spuit hem smorgens en savonds op vaste tijden.
Ook zijn eten is speciaal en krijgt ie op speciale tijden.
Helaas lopen we al een jaar te zoeken naar de juiste hoeveelheid insuline. Normaal is ergens tussen 3 en 5. Echter zit ie nu al op 10 en plast en drinkt nog steeds enorm veel (bijne 3/4ltr per dag).
Inmiddels is kracht in de achterpoten ook niet even sterk meer en heeft hij steeds vaker geen eetlust.
Plas/poep ongelukjes en soms hard miauwen alsof ie me kwijt is.
Hij ligt alleen nog maar en kan alleen nog maar langzaam lopen als een oud opatje. Met wat korte uitspatingkjes zit er weinig meer in hem ben ik bang
Wat zou de beste keuze zijn? Hem de eeuwige rust gaan geven of zijn er toch nog opties?
Beste Koen, ik denk dat daar zeker iets aan te doen is. Het gedrag dat je beschrijft hoort bij een hypo en dat betekent dat de kat een te hoge dosis insuline krijgt. Om hem goed in te regelen is het belangrijkste advies dat ik je kan geven, om je in te schrijven op het forum van diabeteskatten. De mensen daar kunnen je fantastisch goed helpen om je kat weer op de rit te krijgen. Lees ook mijn antwoorden op een soortgelijk geval op ons eigen forum.