Een nestje? Bedenk dan…

Elk jaar staan websites weer vol met berichten over aangeboden kittens en katten. In het vroege voorjaar zijn er nog weinig kittens en is de vraag ernaar groot. Vraagprijzen zijn dan buiten proportie, zelfs voor rasloze kittens in de minder populaire kleuren.

Helaas zijn er altijd mensen die daar een gelegenheid in zien om eens een nestje te krijgen, en dat is jammer vanwege een aantal redenen.

Kattenoverschot

ZwerfkattenEr zijn in Nederland en België al veel te veel katten en elk jaar weer worden er duizenden kittens teveel geboren. Het overschot is dan ook al jaren een feit. En dan beginnen de problemen: mensen kunnen de kittens niet kwijt want poes is ‘per ongeluk’ alweer zwanger. Wat nu? Dumpen? Doodmaken? Aborteren? En dat terwijl castratie of sterilisatie van hun huisdier slechts eenmaal hoeft te gebeuren.

Rekenfout

In februari is de kittenvraag het grootst. Mensen denken daardoor dat ze zelf ook wel een nestje kunnen ‘nemen’. In feite zijn ze dan te laat tegen de tijd dat de kittens groot genoeg zijn om bij de moederpoes weg te gaan. Tel 9 weken voor de zwangerschap op bij 13 weken verzorging door moederpoes en je bent 22 weken verder. Rond die tijd wil niemand meer een kitten, want òf men gaat op vakantie, òf men heeft al een kitten.

Zwangerschap

Moederpoes met zogende kittensHet idee dat een poes in ieder geval 1 keer in haar leven het ‘wonder’ van een zwangerschap gevoeld moet hebben, is een zeer ouderwetse en verkeerde opvatting. Zwanger zijn en bevallen is een zware opgave voor moederpoes en voor de eigenaar. De poes moet onder andere extra voeding krijgen gedurende de hele zwangerschap en tijdens de zoogperiode.

Complicaties

Er kunnen veel complicaties optreden. Bijvoorbeeld wanneer een kater een besmettelijke ziekte heeft zoals FIV, waardoor de moederpoes ziek wordt en kan sterven. De kittens kunnen in de buik sterven en daardoor een baarmoederontsteking veroorzaken.

Keizersnede

De poes kan problemen krijgen tijdens de bevalling door een te groot kitten; dan moet soms een keizersnede plaatsvinden. Als je ‘geluk’ hebt, is dat overdag en dan kost dat zo’n 300 euro. ’s Avonds en in het weekend worden er vaak dubbele tarieven gerekend.

Moedergevoel

Moederpoes kan de impuls ontbreken om voor haar kittens te zorgen, dus dan moet de eigenaar dat meerdere malen per dag doen.
Het kan zijn dat de melkgift niet op gang komt. Dat betekent dat de kittens het zo belangrijke colostrum moeten missen, zodat ze minder afweerstoffen hebben en sneller ziek worden.
De eigenaar zal elke 2 uur, dag en nacht, de kittens moet flessen, masseren, wassen en zorgen dat ze plassen en poepen. De kittens moeten dag en nacht warm liggen, dus de verwarming moet hoger en kruiken moeten gebruikt worden.

Gemiste kans

Zwerfkat in een kooitjeHet grote nadeel van nestjes in huiselijke kring is de kans die andere kittens daardoor mislopen. Al die achtergelaten katten of gedumpte kittens krijgen zelf ook weer kittens, die vaak wild opgroeien. Mits zij tijdig opgevangen en gesocialiseerd worden, zodat ze geplaatst kunnen worden in goede thuizen.

 

Wegwerpkittens

Begin juni worden de asiels overstroomd door ‘gevonden’ kittens. Kittens met de oogjes nog dicht, kittens van drie weken oud die levend in een container zijn gegooid, kittens die uit de auto langs de snelweg gezet worden, kittens die in zakken in sloten drijven, kittens die in een afgesloten doosje in het bos staan. Deze kittens moeten zoveel stress doormaken – als ze het al overleven – dat de kans op ziekte erg groot is.

Kittens worden katten

Moederpoes met kittens tekeningOok oudere kittens of jonge zwangere poesjes die nu krols worden, worden gedumpt. Sterilisatie of castratie kost geld. En velen nemen daarvoor geen verantwoordelijkheid en doen de kat weg. Poezen die in asiels bevallen en gesteriliseerd zijn, krijgen nauwelijks een nieuwe baas, want iedereen wil zo’n schattig klein kittentje. Maar dat schattige kittentje heeft entingen nodig, en zorg, en liefde en aandacht, en het wordt heel gauw groot en volwassen. Een kitten is maar een erg korte tijd kitten. Daarna wordt het levenslang een kat.

Vrijwilliger of gastgezin

Vrijwilligers van een asielWil je graag eens een bevalling zien, meld je dan aan als vrijwilliger bij een van de vele (bonafide) opvangen in het land of bij het plaatselijke asiel en ga daar werken als vrijwilliger. Je kunt meemaken hoe een bevalling verloopt, maar daarbij draagt je bij aan het welzijn van alle overbodige dieren.

Informeer eens bij stichtingen, asiels en opvangen of je gastgezin kunt worden als je daar interesse in hebt, zodat kleine kittens een kans hebben op een goed leven. In overvolle asiels en opvangen heersen snel ziektes, die erger worden door stress van de overbevolking en het tekort aan plaats, geld en personeel. Een gastgezin is dan een uitkomst.

Voorkomen beter dan genezen

Adopteren van een katHet is allemaal te voorkomen. Simpelweg door de kat op tijd te laten helpen. Of door eens bij een asiel te gaan kijken of je daar geen lieve kat vindt, die ook een goed thuis verdient. Katten kunnen ook worden geadopteerd, waardoor asiels en opvangen iets meer speelruimte in hun krappe budget hebben. Adopteer een kat voor een paar euro per maand, en je hebt een huisdier waar je zelf niet voor hoeft te zorgen.

Zo zijn er nog veel meer alternatieven te bedenken om iets goeds te doen voor al deze weerloze dieren, wiens lot in onze handen ligt. Als wij de verantwoording van neutralisatie niet nemen, dan wordt dit al zo grote leed nog veel groter.

Laat je goed informeren

Help mee het kattenoverschot te beperken door je gezonde verstand te gebruiken en je hart voor de kat te laten spreken. Sterilisatie-acties zijn niet voor niets in het voorjaar goedkoper. Maak er gebruik van, in je eigen belang en dat van de kat en al die duizenden katten die een baasje zoeken en hun dagen in een asiel of een opvang slijten. Wees de krolsheid van je jonge kat voor, laat het dier op tijd helpen en niet naar buiten zolang het dier niet geholpen is. Bedenk dat als je poes zwanger wordt en je kandidaten voor de kittens hebt, je daardoor andere kittens en katten kansloos maakt. En helaas zijn er al duizenden kansloze dieren.

Dierenbenodigdheden

De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *