Sphynx
Ras: | Sphynx |
Herkomst: | Canada |
Karakter: | Aanhankelijk, intelligent, sociaal, past zich gemakkelijk aan |
Uiterlijk: | Middelgroot, gespierd, slank, gerimpeld |
Vacht: | Haarloos |
Kleuren: | Veelvoorkomend: zwart tabby, schildpad, gevlekt |
Herkomst
Naaktkatten zijn op verschillende tijdstippen in de geschiedenis verschenen. De Mexicaanse naaktkatten dateren uit de prekoloniale periode. In 1938 beschreef de Franse professor E. Letard het gemuteerde allel H van haarloze kittens afkomstig uit een koppel Siamezen. In 1966 werd uit de poes Elisabeth van Mevr. Micalwaith, in Ontario, in Canada, een haarloze kater geboren, Prune genoemd. Prune en Elisabeth gaven haarloze kittens. De spontane mutatie die voor deze eigenschap verantwoordelijk is, wordt veroorzaakt door een recessief allel HR.
Mevrouw Smith, ook uit Ontario, ontdekte rond dezelfde tijd Bambi, een haarloze witzwarte kater. Pinkie en Squeakie, twee haarloze poezen, werden in Nederland door Hugo Hernandez geadopteerd. In de jaren ’80 werden soortgelijke gevallen in Groot-Brittannië beschreven. Terwijl in de Verenigde Staten aan deze katten geen aandacht werd geschonken, interesseerden de Europese fokkers en voornamelijk de Franse en de Nederlandse fokkers, zich er vanaf 1983 wel voor.
Het staat vast dat men niet onverschillig kan blijven tegenover dergelijke katten, vereerd door de één, verafschuwd door de ander. Door het succes en de interesse die deze katten op tentoonstellingen wekten, importeerden de Amerikaanse fokkers de Europese Sphynx. Het ras werd door de T.I.C.A. erkend maar de C.F.A. en de F.I.Fe weigerden het ras te erkennen. De Sphynx komt weinig voor.
Algemene kenmerken
Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Gemiddeld ontwikkelde botten, goed gespierd. De huid is met een fijne donslaag bedekt. Weinig beharing. Gerimpelde huid.
Karakter en bijzonderheden
Levendig, guitig, speels, onafhankelijk. Sociaal in de omgang met soortgenoten en honden, nooit agressief. Zeer lief, zelfs bezitterig. De Sphynx houdt ervan verwend te worden.
Het leven in een appartement bevalt hem uitstekend daar hij gevoelig is voor koude, warmte en vochtigheid. In de winter moet men de Sphynx een hoog energetische maaltijd voorzetten zodat hij zijn lichaamstemperatuur iets hoger kan houden dan normaal.
Ondanks dat de Sphynx bruint moet men vermijden hem aan zonlicht bloot te stellen om verbranding te voorkomen.
In tegenstelling tot andere kattenrassen transpireert de Sphynx via de huid waardoor men hem regelmatig met een washandje moet wassen. Een bad is niet aan te raden. Bovendien moeten de oren van de Sphynx regelmatig nagekeken worden omdat overvloedig oorsmeer geproduceerd wordt. De poes vertoont maar twee krolse perioden per jaar. De kittens worden met een erg gerimpelde huid geboren en met haar op de ruggengraat dat met het ouder worden verdwijnt.
Uiterlijk
- Hoofd
Het hoofd van de Sphynx is middelgroot, hoekig, lichtjes driehoekig. Langer dan breed. Plat voorhoofd. Uitstekende jukbeenderen. Korte neus met uitgesproken stop of lichte stop. Erg afgeronde, brede en korte snuit. Uitgesproken pinch. Stevige kin. Enkele korte snorharen of afwezigheid van snorharen. - Oren
Zeer groot, zeer breed aan de basis. De binnenzijde is volledig kaal. Bij de Sphynx is een fijne donslaag toegestaan op de buitenzijde van de oorschelp. - Ogen
Groot, citroenvormig. De buitenste hoek is naar het oor gericht. De Sphynx heeft ver uit elkaar staande ogen. Kleur in harmonie met die van de vacht. - Hals
Lang, gebogen, gespierd, stevig bij katers. - Lichaam
De Sphynx heeft een middelgroot lichaam. Erg brede borst, tonvormig. Stevige geronde buik. Fijne tot matig ontwikkelde botten. Mooi gespierd. - Poten
De pootlengte van de Sphynx staat in verhouding tot de rest van het lichaam. De voorpoten zijn licht gebogen en iets korter dan de achterpoten. Matig ontwikkelde botten. Stevige en goed ontwikkelde spieren. Middelgrote, ovale voeten met lange tenen. Zeer dikke voetkussentjes. - Staart
Middellang, fijn, een zweepstaart ook wel rattenstaart genoemd. Een haarbosje kan op het uiteinde aanwezig zijn (leeuwenstaart). - Vacht
De Sphynx heeft een schijnbaar naakte huid waarvan de structuur aan zeemleer doet denken. Gerimpelde huid op de kop, het lichaam en de poten. Elders is de huid gespannen. De vacht beperkt zich tot een fijne donslaag op bijna het volledige lichaam. Enkele haren zijn te vinden op de snuit, de voeten, de staart en de testikels. De naam ‘naaktkat’ is dus in feite onjuist. - Kleur
Alle kleuren en aftekeningen bij de Sphynx worden erkend. Het wit lijkt roze en het zwart eerder donkergrijs.
Dierenbenodigdheden
De volgende productlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:
9 reacties
Ik ziek een Sphynckx kitten Sealpoint of chocobruin. Is er een nestje beschikbaar of verwachten jullie een nestje?
Wij hebben al jaren mexicaanse naakthond, nu zouden we er wellicht een naaktkat bij willen
Hoor graag naar de ervaringen en mogelijkheden
Dank vast
René en Gesina Goudberg
Beste René en Gesina, voor ervaringen met de Sphynx kun je het beste je vraag stellen op ons forum.
Hola,
Ben me aan het inlezen over twee verschillende kattenrassen. Onze interesse gaat uit maar de Sphynx en de Bengaal.
Echter kan ik nog niets terug vinden op deze site of overige internet sites of deze rassen ook evt samen kunnen worden gehouden. Er wordt wel gesproken over het houden met soortgenoten. Toch wordt er ook gesproken over het kunnen houden van verschillende rassen samen mits de karakters zoveel mogelijk overeenstemmen. Wat ik tot nu toe heb begrepen is er wel degelijk 1 groot verschil tussen beide rassen en dat is dat de Sphynx zeer lief is en de Bengaal erg pittig kan zijn met momenten. Worden het houden van deze twee samen op grond van dit verschil afgeraden?
Zo ja, welke rassen passen dan wel bij deze twee prachtige katten soorten (afgaande op ervaringen van anderen aub, mits U over deze info beschikt).
Met vriendelijk groet,
Zion en Kerstin.
Hi Kerstin, er zijn ook wel kruisingen bekend tussen deze 2 rassen. Of dat betekent dat ze met elkaar samen kunnen leven is een tweede. Wellicht kan deze studie je verder op weg helpen: “Gedrag van Bengalen in relatie tot hun geschiktheid als huisdier“. Wil je de mening of ervaringen van andere kattenbaasjes weten, meld ja dan even (gratis) aan op ons forum, waar je je vraag kunt stellen. Lees ook dit artikel even over o.a. de Sphynx.
Dank voor de snelle reactie. Beide artikelen heb ik toevallig al gelezen. Ik denk dat ik me indd op een forum moet gaan inschrijven. Uit ervaring gesproken informatie is waar ik het liefst mijn keuze wil gaan laten baseren. Vooralsnog heel erg bedankt voor Uw tijd en moeite.
Groetjes Kerstin
Hallo Zion en Kerstin, enkele van onze Peterbald sphynx kittens (nu volwassen katten) wonen samen met een Bengaal. Het gaat heel goed. Ik heb enkele foto’s en verslagen van de eigenaren als voorbeeld. 🙂 Sphynxen zijn ontzettend sociaal. Zij kunnen met alle katten en meeste honden overweg.
Leuke info!
Dat sphynxen transpireren via de huid wist zelfs mijn dierenarts niet (die dacht zoals bij alle katten, alleen via de poten).
Ik had nog een vraag en hoop dat ik hem hier mag stellen: ik was mijn sphynx kitten 1x per 2 week (was mij aangeraden) maar na een paar dagen geeft hij alweer bruin af. Heeft iemand tips/suggesties? Mijn andere sphynx heeft daar geen last van.
Ook vraag ik mij af wanneer ik hem moet laten castreren. Mijn andere sphynx heb ik laten castreren toen hij 1 was maar ik wil geen verkeerde machtsverhouding tussen beide mannen.
Alle tips en info zijn welkom!
Bedankt!
Beste M, als je kat bij 1x per 2 weken bruin afgeeft, wil dat zeggen dat hij meer talg aanmaakt en dus ook vaker gewassen moet worden. 1 x per week wassen is dan niet overdreven. Gebruik daarvoor een PH-neutrale shampoo en vochtige doekjes voor tussendoor en/of de gevoelige plekjes.
Je vraag over castreren wordt beantwoord op onze pagina “Castreren en steriliseren“. Om een castratie in woord en beeld te zien, kijk je op “Castratie in beeld“.