Bombay

Bombay
Ras:Bombay
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Rustig, gezellig, sociaal met andere dieren
Uiterlijk:Middelgroot, gespierd, fors
Vacht:Zeer kort, glad, weinig ondervacht
Kleuren:Zwart

Met het doel om een zwarte Burmees te krijgen kruiste de Amerikaanse fokster Nikki Horner in Kentucky in 1958 een vrouwelijke Sable Burmees met een zwarte American Shorthair met koperkleurige ogen. Zo werd de zwarte minipanter geboren waarvan de naam verwijst naar de zwarte luipaard uit India. Het ras werd in 1976 erkend door de C.F.A. en in 1979 door de T.I.C.A. Opium was het eerste vrouwelijke exemplaar dat in 1989 in Frankrijk werd geïmporteerd. De Bombay, die in de Verenigde Staten een groot succes is, is in Europa nauwelijks bekend.

Algemene kenmerken

Gemiddelde grootte. Zwaar gebouwd, goed spierstelsel. Gewicht: 2,5 tot 5 kg.

Karakter/bijzonderheden

BombayEen zelfverzekerde, actieve, speelse kat. Een goede jager, nieuwsgierig en opvallend lenig. Deze sociale kat past zich goed aan en is gemakkelijk in de omgang. Hij verdraagt wel het gezelschap van een hond, maar is niet altijd even geduldig met zijn soortgenoten. Hij is aanhankelijk, buitengewoon zachtaardig, wil erg graag geaaid worden, hoewel hij zelfs eenkennig kan zijn naar zijn baasje toe. Hij kan slecht alleen zijn. Het is niet zo’n kletskous als de Burmees, maar zijn gemiauw klinkt een beetje schor. De Bombay is zeer eenvoudig te verzorgen.

Lichaam

 • Hoofd
  Middelgroot, afgerond en zonder scherpe hoeken. Rond voorhoofd. Volle wangen. Tamelijk korte, enigszins stompe neus. Brede snuit, van kort tot middellang met een lichte stop. Stevige, ronde kin. Krachtige kaken.
 • Oren
  Middelgroot, breed aan de basis, iets afgeronde uiteinden. De oren staan flink uit elkaar en worden rechtop gedragen. Beharing aan de binnenkant met weinig ondervacht.
 • Ogen
  Grote, ronde flink uit elkaar staande ogen. Glanzend en fel, van koper- tot goudkleur. Bij voorkeur koperkleurig.
 • Hals
  Middellang, stevig en gebogen.
 • Lichaam
  Middelgroot, semi-cobby. Krachtige schouders en een goed ontwikkelde, brede borst. Massief beendergestel. Stevige spieren.
 • Poten
  Middellang en in goede verhouding tot het lichaam. Stevige botten en sterke spieren. Kleine tot middelgrote, ronde voeten.
 • Staart
  Middellang, recht, tamelijk dik en gelijkmatig dun uitlopend naar de punt.
 • Vacht
  Kortharige, glanzende vacht die zeer dicht en plat tegen het lichaam ligt (bijna geen ondervacht). De textuur doet satijnachtig aan.
 • Kleur
  Alleen zwart. De huid en de voetzolen zijn eveneens zwart. De kleur van de ogen heeft zich definitief ontwikkeld na 6 maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *