• Kattenras Blauwe Rus

  Ras: Blauwe Rus
  Herkomst: Rusland
  Karakter: Rustig, schootkat, hekel aan lawaai en rumoer
  Uiterlijk: Lang lichaam, elegant, lange poten en staart
  Vacht: Dubbele vacht, kort, fijn en zijdeachtig
  Kleuren: Blauwgrijs, Wit (Witte Rus), Zwart (Zwarte Rus) 

 • De Blauwe Rus is een raskat met een zilver-blauwe vacht. Deze katten staan bekend om hun intelligentie en speelsheid, maar worden vaak schuchter rond vreemden. Zij ontwikkelen ook een nauwe band met hun baasjes en zijn zeer gewild vanwege hun persoonlijkheid en unieke vacht.

 • Herkomst

  Blauwe Rus kittens - By ruskis (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

  In tegenstelling tot veel moderne kattenrassen, is de Blauwe Rus is een van nature voorkomend ras waarvan wordt aangenomen dat zijn oorsprong ligt in de haven van Archangelsk, Rusland, hoewel hiervoor geen duidelijk bewijs is. Men is van mening dat de eerste Blauwe Rus rond 1860 door zeelieden van Archangelsk naar Engeland en Noord-Europa werd meegenomen. Het ras werd werd in 1875 voor het eerst geregistreerd op een show op het Crystal Palace in Engeland als de Archangel Cat. De Blauwe Rus wedijverde tot 1912 in een klasse waarin ook alle andere blauwe katten zaten, waarna het ras een eigen klasse kreeg.

 • Kruising

  Close up Blauwe Rus - By Volatilde [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

  Het ras werd ontwikkeld in Engeland en Scandinavië tot na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog begonnen sommige mensen het ras te kruisen met de Siamees, omdat het aantal Blauwe Russen beperkt was. Hoewel het ras al voor de oorlog in Amerika aanwezig was, was het pas na de Tweede Wereldoorlog dat Amerikaanse fokkers de moderne Blauwe Rus creëerden zoals deze op de dag van vandaag in de VS bekend is. Dit werd gedaan door het combineren van de bloedlijnen van zowel de Scandinavische en Engelse Blauwe Rus. De Siamese eigenschappen zijn er inmiddels grotendeels uitgefokt.

  Hoewel de Blauwe Rus is gebruikt om andere rassen creëren (zoals de Havana Brown en de Nebelung), zijn Blauwe Russen zelf kortharige, blauw-grijze katten.

 • Wit en zwart

  Tijdens het begin van de jaren 1970 werd door een Australische fokker, Mavis Jones, een stevige, witte Blauwe Rus gefokt (de Russische White), door een kruising met een tamme, witte kat. Eind jaren '70 werden de witte en de zwarte kleuren ook geaccepteerd door kattenliefhebbers in Australië als Russische katten. Echter, de Cat Fanciers Association in Noord-Amerika, erkennen deze varianten niet, maar The International Cat Association en de American Cat Fanciers Association erkennen zowel de witte Rus en de zwarte Rus in de voorlopige klassen.

 • Fysieke kenmerken

  De Blauwe Rus heeft een gestroomlijnd, middelgroot lichaam en een korte, pluche, blauw-grijze vacht. De kleur is een blauw-grijs dat de verdunde versie is van het gen zwart. De vacht is bekend als een "dubbele" vacht, waarbij de ondervacht zacht en donsachtig is en op gelijke lengte is met de dekharen, die effen blauw zijn met zilverkleurige uiteinden. Alleen Blauwe Russen en de Franse Chartreux hebben dit soort vacht, die wordt beschreven als dik en heerlijk zacht aanvoelend. De zilverkleurige uiteinden maken de vacht extra glanzend.

  De ogen zijn bijna altijd donker en levendig groen van kleur. Witte oogvlekken of gele ogen op volwassen leeftijd worden gezien als fouten in showkatten.

  De Blauwe Rus moet niet worden verward met de blauwe Britse Korthaar, noch met de Chartreux of Korat die ook van nature voorkomende blauwe rassen zijn, maar ze hebben zeker vergelijkbare eigenschappen.

 • Gedragskenmerken

  De Blauwe Rus staat bekend om zijn intelligentie en is een actief dier. Zo zijn zij in staat om ramen en deuren open te krijgen, te apporteren en zijn zij gevoelig voor menselijke emoties. Ze genieten van het spelen met allerlei speelgoed en ontwikkelen een sterke band met hun medebewoners. De Blauwe Rus kan ook heel goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Het zijn rustige en schone dieren die gewoonlijk wat schuchter zijn rond vreemden, tenzij ze zijn opgevoed in een zeer actief huishouden. De mannetjes zijn actiever en extraverter dan de vrouwtjes, volgens veel fokkers.

 • Hypo-allergeen

  Er wordt wel gezegd, dat de Blauwe Rus een hypo-allergene kat is, vanwege zijn zeer fijne ondervacht en het feit dat hij relatief weinig verhaart. Er is echter geen enkele kat die absoluut of volledig non-allergeen is. Mensen met allergische reacties door katten krijgen dit vaker door de huidschilfers, die iedere kat heeft, dan door de vacht of losse haren.


 • 1 Reactie

  Hallo Ik heb een kater een Blauwe Rus kat. Het is een vondeling,hij liep te zwerven als kitten. Wie zoiets doet als mens is het niet waard een dier te houden. De band die ik met Sheba heb is enorm,hij hangt enorm aan mij,als ik even weg moet dan loopt hij al te treuren en kan mijn mede huis genoot niet veel aan vangen met hem,hij luistert eigelijk niet dan loopt hij voortdurend te zoeken naar mij,ik moet eerlijk toegeven ik zou hem niet meer kunnen missen want hij heeft mij door een moeilijke periode geholpen,de steun,vriendschap,liefde,vertrouwen,die hij heeft kan niemand anders mij geven,

  Reageer