Bengaal

Bengaal
Ras:Bengaal
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Nieuwsgierig, actief, geen schootkat, sociaal, dol op water (bad)
Uiterlijk:Gespierd, stevig en lang lichaam
Vacht:Kort, zijdezacht, gevlekt
Kleuren:Bruin, seal lynx point, sepia seal mink tabby

Herkomst

BengaalIn 1963 kocht Jean Sugden, een fokster in Californië, een Aziatische luipaardkat, Felis prionailurus bengalensis. Het was een wilde kat, een soort miniatuur luipaard met een gevlekte vacht, een goede zwemmer en uitstekende visser. Zij kruiste de kat met een American Shorthair poes om zo een ras van tamme katten te creëren met het kenmerkend uiterlijk van een wilde kat. De poezen die uit deze kruising voortkwamen waren vruchtbaar. Ze werden teruggekruist met hun vader en dit leverde kittens op met een gevlekte vacht. Daarmee was de Bengaal ontstaan.

In 1973 zette Dr. Centerwall van de universiteit van Californië een soortgelijk fokprogramma op om de resistentie van de Aziatische luipaardkat tegen het kattenleukemievirus te onderzoeken. Hij gaf acht van deze hybriden aan Jean Sugden, waarna zij verder ging met haar fokprogramma. Fokkers gebruikten de Siamees, de Egyptische Mau en de Burmees om nieuwe lijnen te creëren.

Het eerste rasexemplaar, Millwood Finally Found, werd bij de T.I.C.A. geregistreerd in 1983. De C.F.A. heeft het ras niet erkend, terwijl de F.I.Fe dit onlangs heeft gedaan. In Frankrijk verscheen hij in 1991. Dit ras maakt deel uit van de nieuwe generatie wilde katten en is vrij zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgroot tot groot. Gewicht: 5,5 tot 9 kg. Lang en gelijkmatig. Sterk beendergestel. Kortharig.

Karakter en bijzonderheden

Deze kat is evenwichtig en gemakkelijk in de omgang mits hij minimaal behoort tot de vierde tot zevende generatie vanaf de kruising tussen een gedomesticeerde kat en een Aziatische luipaardkat. Desondanks zijn z’n jachtinstinct en beweeglijkheid groter dan bij de gemiddelde kat. De kittens zijn baldadig.

Het mannetje heeft de reputatie veel vriendelijker te zijn dan het vrouwtje, dat vaak erg onafhankelijk is en temperamentvol, extreem in zowel het uiten van haar woede als van haar tederheid. Hoewel de kat sociaal is tegenover haar soortgenoten en honden, kan hij soms ook wild gedrag vertonen.

De Bengaal houdt van lichaamsbeweging en is gek op water. Hij heeft ruimte nodig. Deze kat is vrij eenkennig naar zijn baasje toe, die veel tijd aan hem moet besteden. Veel aandacht maakt hem even aanhankelijk als iedere andere kat. Hij heeft een zachte stem. De verzorging is eenvoudig.

Lichaam

 • Hoofd
  Tamelijk groot met afgeronde contouren. Iets langer dan breed. Lichte welving van het voorhoofd tot de neusrug. Hoge uitstekende jukbeenderen. Brede, volle snuit. Grote, brede neus met een licht holle welving. Flinke kaken.
 • Oren
  Tamelijk klein, breed aan de basis, met ronde uiteinden, naar voren gericht. Lynxtips zijn niet gewenst.
 • Ogen
  Grote, ovale ogen, ver uit elkaar staand en iets schuin geplaatst. Blauw bij de seal lynx point Blue; goud tot groen bij de brown tabby; blauwgroen bij de seal mink tabby. Alle kleuren toegestaan behalve blauw en aquamarijn.
 • Hals
  Lang, dik, gespierd en krachtig. Lengte in verhouding met het lichaam.
 • Lichaam
  Lang, groot, krachtig maar niet oosters. Robuust beendergestel. Krachtig spierstelsel.
 • Poten
  Gemiddelde lengte, achter iets langer dan voor. Sterke botten en spieren zoals die van het lichaam. Grote, ronde voeten. Zwarte voetzolen.
 • Staart
  Middellang, dik, aflopend naar een ronde punt.
 • Vacht
  Korte en fijne haren. Dik, weelderig en zeer zacht aanvoelend. Bij de Bengalen onderscheiden we twee tabbypatronen: een gemarmerd patroon (marbled) en een spotted patroon. Marbled: brede strepen met een hoekige oestervorm, op de buik kleine vlekjes. Spotted: ronde of driehoekige vlekjes die willekeurig geplaatst zijn.
 • Kleur
  De Bengaal komt voor in de kleur brown tabby (black tabby, sepia tabby) met een oranje ondergrond met een typische gouden gloed, of als sneeuwbengaal met een ivoorwitte ondergrond. De kleur van het patroon kent nuanceverschillen van zwart tot cinnamon (op dezelfde kat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *