Balinees

Balinees
Ras:Balinees
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Intelligent, sterk karakter, speels, aanhankelijk
Uiterlijk:Gespierd, lang en slank (vergelijkbaar met de Siamees)
Vacht:Halflang, fijn en zijdezacht, weing ondervacht
Kleuren:Seal-, blue-, red-, chocolate-, cream- en lilacpoints

Herkomst

BalineesIn de jaren 40 raakten Amerikaanse fokkers geïnteresseerd in Siamese kittens die werden geboren met halflang haar. Het was hen niet bekend of deze vacht het gevolg was van een spontane mutatie of van een kruising met Perzen. Voor die tijd werden deze halflangharige kittens als waardeloos beschouwd. Na de Tweede Wereldoorlog begon Marion Dorsey uit Californië deze Langhaar Siamees te fokken. Zij werden ook wel Balinees genoemd, wat zowel verwijst naar hun Aziatische herkomst als hun sierlijke manier van bewegen. Deze langharige Siamezen werden in 1955 voor het eerst tentoongesteld. De C.F.A. en de T.I.C.A. erkenden het ras in 1970. De F.I.Fe erkende het officieel in 1972 en Frankrijk in 1983. In Europa komt dit ras nog weinig voor. Nederland en België kent enkele Balinezenfokkers.

Algemene kenmerken

Slank, rijzig, elegant, soepel en goed gespierd. Middelgroot. Gewicht: 2,5 tot 5 kg.

Karakter en bijzonderheden

Een extroverte, actieve, levendige, nieuwsgierige en speelse kat. Rustiger en minder temperamentvol dan zijn neef de Siamees. Zijn stem klinkt zachter. Hij is dol op gezelschap en heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Hij vraagt veel aandacht en genegenheid. De aanwezigheid van een actieve kat, of van een katvriendelijke hond vindt hij prettig. Het is een gevoelige, liefdevolle en erg aanhankelijke kat, zeer gehecht aan zijn baasje. In een tuin kan hij zijn behoefte aan beweging en jagen voldoende uitleven. De verzorging van de vacht is eenvoudig. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende. De Balinees verhaart niet veel.

Lichaam

 • Hoofd
  Middelgroot, lang, driehoekig en met een recht profiel. De schedel is een beetje bolvormig of vlak. Vlak voorhoofd. Een fijne snuit. Geen stop of pinch. Lange rechte neus. De kin is van gemiddelde grootte.
 • Oren
  Grote oren, breed aan de basis, puntig en flink uit elkaar staand. Goed behaard en indien mogelijk een plukje haar aan het uiteinde.
 • Ogen
  Middelgrote, amandelvormige, iets schuin staande ogen. Kleur: diepblauw.
 • Hals
  Lang, slank en elegant.
 • Lichaam
  Lang, slank, oosterse bouw. Fijn beendergestel. Stevige spieren.
 • Poten
  Lang en smal. Lengte in verhouding met het lichaam. Kleine, ovale voetjes met plukjes haar tussen de tenen.
 • Staart
  Erg lang en dun, smal aflopend naar de punt.
 • Vacht
  Halflang, fijn en zijdeachtig. Op het lichaam, de buik en de staart (met pluim) zijn de haren langer. Weinig ondervacht. In Frankrijk wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Balinees en de Javanees. In Nederland en België erkent men de Balinees in alle kleurslagen die ook bij de Siamees erkend zijn. De Balinees is een halflanghaar Siamees. Er bestaat ook een halflanghaar Oosters Korthaar. Deze effen gekleurde Balinees noemt men in de Verenigde Staten Javanees. In Nederland en België heeft deze kat de benaming Mandarin gekregen.
 • Kleur
  Alle kleuren van de Siamees zijn erkend. De kleur van de points moet uniform zijn. Duidelijk contrast tussen de kleur van de points en die van het lichaam. De kittens worden geheel wit geboren. Pas na een jaar heeft de vacht de uiteindelijke kleur bereikt. De C.F.A. erkent slechts vier variëteiten: seal point, blue point, chocolate point en lilac point. De katten die andere kleuren vertonen worden in de Verenigde Staten Javanezen genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *