Amerikaanse korthaar

Amerikaanse Korthaar
Ras:Amerikaanse Korthaar
Herkomst:Noord-Amerika
Karakter:Speels, gezond, intelligent, heeft ruimte nodig
Uiterlijk:Middelgroot tot groot, stevig gebouwd
Vacht:Kort, dik en glanzend
Kleuren:Zwart, rood, blauw, wit en crème, al dan niet met witte- of tabby-aftekeningen

Herkomst

Amerikaanse KorthaarDeze kat is de Amerikaanse tegenhanger van de British Shorthair (Brits Korthaar) en de Europees Korthaar.

De eerste Europese kolonisten kwamen in de Verenigde Staten aan met katten die zich goed aanpasten aan het strenge klimaat in het noorden van dit land. Dit ras komt voort uit een selectieve kruising van de gewone straatkat met geïmporteerde rassen zoals de Brits Korthaar, de Burmees en de Pers.

In 1904 registreerde de C.F.A. als eerste Amerikaans Korthaar Buster Brown, een smoke kater, afstammeling van een Brits Korthaar. Het ras, dat tot in de zestiger jaren Domestic Shorthair werd genoemd, werd in 1966 officieel erkend onder de naam American Shorthair. De F.I.Fe heeft het ras niet erkend. De kat is zeldzaam in Europa, erg geliefd in Japan en zeer populair in de Verenigde Staten.

Algemene kenmerken

Middelgroot tot groot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Krachtig lichaam met gelijkmatige verhoudingen. Kortharig (Shorthair).

Karakter/bijzonderheden

Een evenwichtige, rustige kat met een makkelijk karakter die verknocht is aan zijn baasje. Een gezelschapsdier, speels en sportief. Een echte buitenkat die zich een geducht jager toont. Toch is het leven op een flat ook geen probleem voor hem. De puberteit van deze sterke en geharde kat is vroeg (vanaf zeven tot acht maanden). De verzorging is eenvoudig. Wekelijks borstelen, tijdens de rui dagelijks. Ongeveer drie tot zeven dagen voor een show kan hij worden gewassen.

Lichaam

 • Hoofd
  Middelgroot, breed, afgerond. Licht holle lijn van het voorhoofd naar de neus (kleine stop).Goed ontwikkelde wangen bij volwassen katers. Vierkante snuit, niet te kort. De neus is van gemiddelde lengte. Vierkante, krachtige kin en sterke kaken.
 • Oren
  Middelgroot, flink uit elkaar, niet te open aan de basis, aan de uiteinden afgerond.
 • Ogen
  Middelgroot tot groot, rond, tamelijk ver uit elkaar staand, iets schuin. Kleur in harmonie met de vachtkleur.
 • Hals
  Middellang, sterk en gespierd.
 • Lichaam
  Gemiddeld tot groot, wat langer dan hoog, maar niet langgerekt. Brede borst, vooral bij de volwassen katers. Goed ontwikkelde schouders. Gemiddeld beendergestel, krachtige bouw.
 • Poten
  Middellange, goed gespierde poten. Middelgrote, ronde voeten.
 • Staart
  Gemiddeld van lengte, dik bij de aanzet aflopend naar een ronde punt. Wordt bijna op één lijn gedragen met de rug.
 • Vacht
  Korte, dikke, glanzende vacht, plat aan het lichaam, met in de winter een dikke ondervacht.
 • Kleur
  Alle kleuren zijn erkend, behalve chocolate, lilac en colourpoint.

3 reacties

  1. Beste Jan, in Nederland zijn er, bij ons weten, weinig tot geen fokkers van de Amerikaanse Korthaar. In Europa vind je met name de Britse Korthaar. Het is niet verwonderlijk dat de Amerikaanse Korthaar voornamelijk gefokt wordt in Amerika, maar ook in Canada, Japan en Rusland. Van tijd tot tijd worden er op marktplaatswebsites wel kittens aangeboden, maar persoonlijk zou ik daar ver van uit de buurt blijven, als het gaat om het kopen van dieren, al helemaal als het je om raszuivere dieren gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *