American Wirehair

American Wirehair
Ras:American Wirehair
Herkomst:Verona, New York
Karakter:Gezellig, speels, past zich goed aan
Uiterlijk:Middelgroot, stevig, gespierd
Vacht:Kort, gekroesd, veerkrachtig, vol en dik
Kleuren:Zwart, rood, blauw, wit en crème, al dan niet met witte- of tabby-aftekeningen

Herkomst

American WirehairDe American Wirehair met zijn harde gekroesde haar, verscheen voor het eerst door een spontane dominante mutatie in een nest van twee American Shorthairs in 1966 op een boerderij in Verona in de staat New York. De fokster Joan O’Shea ontwikkelde een fokprogramma waarbij ze de American Wirehair kruiste met de American Shorthair. Dit om inteelt te voorkomen en voor verdere ontwikkeling van het ras te zorgen.

De American Wirehair werd in 1978 officieel erkend in de Verenigde Staten. In Frankrijk verschenen de eerste exemplaren in 1972. Deze kat, die in Amerika weinig voorkomt, is in Europa heel zeldzaam.

Algemene kenmerken

Middelgroot. Gewicht: 3,5 tot 7 kg. Afgezien van de vacht is de rasstandaard hetzelfde als die van de American Shorthair, zijn voorouder.

Karakter/bijzonderheden

Deze fors gebouwde, zeer actieve, behendige en speelse kat heeft de nodige beweging nodig om zijn tomeloze energie kwijt te kunnen. Een sociale, liefdevolle en aanhankelijke kat met een goed karakter, net als de American Shorthair. De verzorging is eenvoudig. Wekelijks borstelen en kammen.

Lichaam

 • Hoofd
  Van gemiddelde grootte, breed en tamelijk rond. Afgeronde schedel. Prominente jukbeenderen. Uitgesproken katerwangen bij volwassen katers. Vierkante, goed ontwikkelde snuit. Lichte pinch. Tamelijk korte neus met een zachte holle glooiing (lichte stop). Een vierkante, goed ontwikkelde kin.
 • Oren
  Middelgroot, niet te open aan de basis, met afgeronde uiteinden, ver uit elkaar staand.
 • Ogen
  Grote, ronde, expressieve ogen die ver uit elkaar staan. Een harmonie tussen de kleur van de ogen en die van de vacht is gewenst.
 • Hals
  Tamelijk kort en gespierd.
 • Lichaam
  Middelgroot tot groot. Brede borst. Gemiddeld beendergestel en krachtig spierstelsel.
 • Poten
  Gemiddelde lengte en dikte van de beenderen, goed gespierd. Middelgrote, ronde voeten.
 • Staart
  Lengte in verhouding met het lichaam. Breed van de aanzet tot het afgeronde uiteinde. Wordt bijna op één lijn gedragen met de rug.
 • Vacht
  Een korte, regelmatige en dichte vacht. De haren voelen stug aan, zijn golvend en eindigen met een klein haakje. De snorharen en het haar in de oren zijn ook gekruld. Alle kleuren zijn erkend, met uitzondering van chocolate, lilac en colourpoint en cinnamon en fawn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *