American Curl

American Curl
Ras:American Curl
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Nieuwsgierig, intelligent, speels, mensgericht
Uiterlijk:Middelgroot, slank en langgerekt lichaam, omgekrulde oren
Vacht:Kortharig/halflangharig, weinig ondervacht
Kleuren:Vele kleuren en patronen

Type

De Amerikaanse kruloorkat of American curl is een kattenras met karakteristiek naar achteren gekrulde oorschelpen.

Herkomst

American CurlHet ras is ontstaan in Lakewood, Californië als het resultaat van een spontane mutatie. In juni 1981 werden er twee zwerfkittens gevonden en opgenomen in het gezin van John en Grace Ruga (Lakewood, Verenigde Staten). Het dier bleek aparte naar achteren gekrulde oren te hebben. De kittens waren beide langharig, het ene kitten zwart en het andere zwart met wit. De familie noemde hen Shulamith en Panda, maar Panda verdween enkele weken later, waardoor de poes Shulamith de basis werd voor het ras American Curl.

De eigenschap bleek autosomaal dominant te vererven. Het ras werd verder opgebouwd door kruisingen met huiskatten en soms ook raskatten. Het ras komt zowel in korthaar als in langhaar voor.

Erkenning

In 1983 werd voor het eerst een American Curl tentoongesteld op een kattenshow en in 1987, kreeg de langharige American Curl de kampioenschapsstatus van The International Cat Association (TICA). In 1993 werd de American Curl het eerste ras met zowel langhaar als korthaar dat toegelaten werd tot de Cat Fanciers Association (CFA) kampioenschapsklasse.

Verspreiding

Ondanks het feit dat de American Curl nog als een ongewoon ras gezien wordt, wordt het ras over de hele wereld gevonden, zoals in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Japan, Rusland en vele andere landen.

Uiterlijk

De American Curl is een middelgrote kat (2,5 – 5 kg) die volwassen wordt bij 2 – 3 jaar. Ze zijn sterk en gezond, en het is opvallend dat het ras vrij is van de genetische defecten die van invloed zijn op vele gefokte raskatten.vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.

{image_alt}

 • Oren
  American Curl kittens worden geboren met rechte oren, die binnen tien dagen beginnen te krullen. Na vier maanden krullen hun oren niet meer en moeten dan hard en stijf aanvoelen. Een American Curl als huisdier mag bijna rechte oren hebben, maar showkatten moeten oren hebben die in een hoek krullen tussen de 90 en 180 graden. Een grotere hoek is beter, maar katten worden gediskwalificeerd als hun oren de achterkant van hun schedels raken.
 • Vacht
  Zowel de langharige als de kortharige American Curls zijn zacht, hebben een zijdeachtige vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.

2 reacties

 1. Hallo,
  Bedankt voor de informatie, dit artikel was erg nuttig.
  Ik wil graag een American Curl aanschaffen, maar mijn vraag is of je ze ook kunt ‘uitlaten’.
  Ik woon namelijk op een appartement.
  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  FELINE@;)

  1. Beste Feline,

   In principe kun je ieder kattenras leren om aan een tuigje uitgelaten te worden, mits je er op jonge leeftijd mee begint. Het is niet aan te raden om een raskat buiten los te laten, aangezien raskatten gewild zijn en gestolen worden. Ook een buitenkat in een wijk met veel verkeer is af te raden, want er worden helaas nog dagelijks katten aangereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *