• Kattenras American Curl

  Ras: American Curl
  Herkomst: Verenigde Staten
  Karakter: Nieuwsgierig, intelligent, speels, mensgericht
  Uiterlijk: Middelgroot, slank en langgerekt lichaam, omgekrulde oren
  Vacht: Kortharig/halflangharig, weinig ondervacht
  Kleuren: Vele kleuren en patronen

   

 • Type

  De Amerikaanse kruloorkat of American curl is een kattenras met karakteristiek naar achteren gekrulde oorschelpen.

 • Herkomst

  Kattenras: American Curl

  Het ras is ontstaan in Lakewood, Californië als het resultaat van een spontane mutatie. In juni 1981 werden er twee zwerfkittens gevonden en opgenomen in het gezin van John en Grace Ruga (Lakewood, Verenigde Staten). Het dier bleek aparte naar achteren gekrulde oren te hebben. De kittens waren beide langharig, het ene kitten zwart en het andere zwart met wit. De familie noemde hen Shulamith en Panda, maar Panda verdween enkele weken later, waardoor de poes Shulamith de basis werd voor het ras American Curl. 

  De eigenschap bleek autosomaal dominant te vererven. Het ras werd verder opgebouwd door kruisingen met huiskatten en soms ook raskatten. Het ras komt zowel in korthaar als in langhaar voor.

 • Erkenning

  In 1983 werd voor het eerst een American Curl tentoongesteld op een kattenshow en in 1987, kreeg de langharige American Curl de kampioenschapsstatus van The International Cat Association (TICA). In 1993 werd de American Curl het eerste ras met zowel langhaar als korthaar dat toegelaten werd tot de Cat Fanciers Association (CFA) kampioenschapsklasse.

 • Verspreiding

  Ondanks het feit dat de American Curl nog als een ongewoon ras gezien wordt, wordt het ras over de hele wereld gevonden, zoals in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Japan, Rusland en vele andere landen.

 • Uiterlijk

  De American Curl is een middelgrote kat (2,5 - 5 kg) die volwassen wordt bij 2 - 3 jaar. Ze zijn sterk en gezond, en het is opvallend dat het ras vrij is van de genetische defecten die van invloed zijn op vele gefokte raskatten.vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.

  • Oren
   American Curl kittens worden geboren met rechte oren, die binnen tien dagen beginnen te krullen. Na vier maanden krullen hun oren niet meer en moeten dan hard en stijf aanvoelen. Een American Curl als huisdier mag bijna rechte oren hebben, maar showkatten moeten oren hebben die in een hoek krullen tussen de 90 en 180 graden. Een grotere hoek is beter, maar katten worden gediskwalificeerd als hun oren de achterkant van hun schedels raken.
  • Vacht
   Zowel de langharige als de kortharige American Curls zijn zacht, hebben een zijdeachtige vacht die plat op hun lichaam ligt. Ze vereisen weinig onderhoud, maar genieten ervan tijd door te brengen met hun eigenaars.
 • Bovenstaande foto's vallen onder de GNU FD Licentie.