American Bobtail

American Bobtail
Ras:American Bobtail
Herkomst:Verenigde Staten
Karakter:Vriendelijk, actief, sociaal, kan niet goed tegen alleen zijn
Uiterlijk:Middelgroot tot groot, gespierd, robuust
Vacht:Kortharig, halflangharig, dubbele vacht
Kleuren:Vele kleuren en patronen

Herkomst

De American Bobtail is een relatief nieuw en ietwat ongewoon ras dat ten tonele verscheen rond de jaren ’60. Het ras staat het meest bekend vanwege het korte, stompe staartje – de Nederlandse benaming voor dit ras is Amerikaanse Stompstaartkat – dat ongeveer een derde tot de helft van een normale staartlengte heeft.

Genetische mutatie

American BobtailDe korte staart is het resultaat van een genetische mutatie van het lichaam waardoor de staartontwikkeling vergelijkbaar is met dat van een Manx. De kat is niet gerelateerd aan de Japanse Bobtail ondanks de vergelijkbare naam en de fysieke overeenkomst. De fokprogramma’s zijn volledig onafhankelijk van elkaar; het gen dat de staartmutatie van de American Bobtail veroorzaakt is overheersend, terwijl het staartgen van de Japanse Bobtail recessief is.

De American Bobtail is een zeer robuust ras, dat zowel kortharig als langharig voorkomt. Hun vacht niet erg dicht of pluizig maar meer ruw aanvoelend. Alle oog- en vachtkleuren komen voor, waar bij showdieren de nadruk ligt op het “wilde” tabby uiterlijk.

Kruising

Volgens de overlevering zijn American Bobtails het resultaat van een kruising tussen een tamme, gestreepte (Cyperse) kat en een Bobcat. Yodie, een bruine, gestreepte kater met een korte staart, werd gekruist met een seal point gekleurde Siamese poes, waardoor de oorspronkelijke bloedlijn van de American Bobtail gecreëerd werd. De meeste van de vroege bloedlijnen bestaan niet meer. Waarschijnlijk omdat de mannelijke kruising tussen de Bobcat en de tamme, gestreepte kat genetisch steriel geworden was. De ongebruikelijke staart kan dan ook het resultaat zijn van een willekeurige spontane genetische mutatie binnen de tamme kattenpopulatie of is verwant met het dominante Manx gen.

Nieuw ras

De oorspronkelijke uiterlijke kenmerken van de American Bobtail werden genetisch gewijzigd om een nieuw en verbeterd ras te krijgen in alle kleuren en categorieën. Nieuwe kortharige American Bobtails verschenen terwijl eerst slechts de langharige exemplaren werden erkend. Deze nieuwe lijnen, die een zachtaardigere kat met ‘wild’ uiterlijk voortbrachten, zouden begonnen zijn in Florida.

Het is nog steeds toegestaan om de American Bobtail te kruisen met andere tamme rassen, zolang de huidige, kleine genenpoel gezond blijft. Manx en de Japanse Bobtails worden daarbij niet gebruikt.

Erkenning

De American Bobtail werd erkend door de International Cat Association in 1989. Het ras is toegelaten voor kampioenschapswedstrijden door The Cat Fanciers Association, The International Cat Association en de American Cat Fanciers Association.

Karakter

Op een schaal van 1 (rustig, kalm) tot 10 (overactief), scoort de American Bobtail een 7-8. Volgens fokkers zijn American Bobtails speelse, vriendelijke, energieke en zeer intelligente katten. Zij worden wel vergeleken met honden; zij apporteren en begroeten hun eigenaren bij de deur. Ze laten het vaak toe als zij opgepakt worden door kleine kinderen. Zij staan erom bekend om te kunnen ontsnappen uit gesloten kamers en gesloten kooien met Harry Houdini-achtig gemak.

Ontwikkeling

American Bobtails worden in twee tot drie jaar volwassen, wat aanmerkelijk langer is dan de meeste tamme raskatten.

Gezondheid

Bij de American Bobtail komt het voor dat een kat slechte heupen kan hebben. Ook ‘Rumpies’, staartloze American Bobtails met een verkorte wervelkolom, zijn in het algemeen niet aanvaardbaar vanwege een verhoogd gezondheidsprobleem.

Lichaam

Matig lang en stevig; gedrongen; merkbaar rechthoekige houding; stevige botten; volle, brede borst; stevige heupen, bijna zo breed als de borst; achterpoten langer dan voorpoten met grote, ronde voeten met al dan niet pluimpjes tussen de tenen.

 • Hoofd
  Breed wigvormig zonder platte vlakken; grootte in verhouding met lichaam; gewelfde lijn van neus tot wenkbrauwen; brede, stompe snuit; duidelijk zichtbare snorhaarkussentjes; zachtjes hellende brede neus; volle, sterke kaken.
 • Oren
  Middelgroot, met brede basis; gelijkmatig van positie bovenop en aan de zijkant van het hoofd, met afgeronde uiteinden.
 • Ogen
  Bijna amandelvormig; grootte in verhouding met het hoofd; ruimte tussen de ogen gemiddeld, diepe oogligging; oogkleur varieert met de vachtkleur.
 • Staart
  Einde van de staart zichtbaar boven de rug, maar niet onder de hiel, als het dier rechtop staat; de staart kan zowel recht als iets gebogen zijn.
 • Vacht
  Korthaar: lengte middellang tot kort; veerkrachtige textuur; geschikt voor zowel buiten als binnen; dubbele vacht met ondervacht.
  Langhaar: lengte halflang, langer uitlopend op de kraag, de poten, de buik en de staart; textuur ruw, enigszins veerkrachtig; dubbele vacht met half dichte ondervacht afhankelijk van het seizoen.

2 reacties

  1. Beste Bas,

   De American Bobtail is een middelgrote tot grote kat en kan een gewicht hebben tussen ca. 3kg – 7kg, afhankelijk van zijn lichaamsgrootte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *