Euthanasie

Het wordt vaak ‘laten inslapen’ genoemd, maar euthanasie is het pijnloos beëindigen van het leven van een kat om te voorkomen dat hij onnodig lang lijdt aan de pijn en de ongemakken van een dodelijke ziekte of ongeluk.

Hoe gaat euthanasie in z’n werk?

Dit bestaat gewoonlijk uit het injecteren van een dodelijke dosis van een verdovend middel direct in de bloedbaan, dezelfde manier waarop een totale narcose wordt toegediend. De kat raakt bewusteloos en sterft enkele seconden na het geven van de injectie. Alles wat hij voelt is een klein prikje van de naald die door zijn huid gaat. Het kan alleen door een dierenarts worden gedaan.

Kiezen voor euthanasie

De beslissing om over te gaan tot euthanasie is er een die je samen met je dierenarts moet nemen. Voordat je over de toekomst van je kat beslist, moet je weten wat de ernst van zijn toestand is en wat de mogelijkheden zijn. Op de volgende vragen moet je proberen een duidelijk antwoord te krijgen:

  • wat mankeert mijn kat?
  • heeft hij pijn?
  • wordt hij beter?
  • hoe kunnen zijn symptomen worden bestreden?
  • wat voor soort leven heeft hij na behandeling?
  • wat voor verzorging heeft hij nodig?

Tijd ervoor nemen

Kattenkopje in handenTenzij de toestand van de kat dat niet toelaat, bijvoorbeeld als hij bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, moet je je niet opgejaagd voelen om meteen een beslissing over zijn toekomst te nemen. Het is belangrijk dat je alles overdenkt wat je dierenarts je hebt verteld. Overweeg bij iedere optie wat de kwaliteit van het leven van je kat zal zijn. Leeft hij of vegeteert hij?

Probeer je eigen gevoelens zo min mogelijk te laten meespelen. Je moet doen wat het beste is voor je kat. Veel eigenaren betreuren later dat ze hun dodelijk zieke kat hebben laten leven omdat ze het niet over hun hart konden verkrijgen afscheid te nemen. Als je geen besluit kunt nemen, vraag dan bevriende kattenbezitters om hun mening.

Wat is de volgende stap?

Als je besluit dat euthanasie het beste is voor je kat, zal je dierenarts of de assistent je helpen de noodzakelijke praktische maatregelen te treffen.

Euthanasie wordt in de dierenkliniek uitgevoerd. In principe zou het mogelijk zijn het bij je thuis te doen, maar de dierenarts heeft vaak geen tijd de kliniek te verlaten. Je kunt er echter vanuit gaan dat je in de dierenkliniek alle rust krijgt om afscheid te nemen.

Afscheid nemen

Of je nu wel of niet bij de euthanasie aanwezig wilt zijn, het is belangrijk om afscheid te nemen. Dit helpt bij het verwerken van je verlies. Sommige eigenaren nemen liever afscheid van hun kat als hij nog leeft. Anderen vinden het gemakkelijker en passender om na afloop een eenvoudige ceremonie te houden die voor hen een zekere betekenis heeft.

Begraven of cremeren?

Of je kat nu een natuurlijke dood sterft of door euthanasie overlijdt, je moet beslissen wat je met zijn stoffelijk overschot doet. Als je hem in je tuin of ergens in de omgeving wilt begraven, moet je bij je gemeente informeren of dat wel mag. Misschien is er bij je in de buurt wel een speciale dierenbegraafplaats waar je kat op respectvolle wijze kan worden begraven. Begraafplaatsen voor dieren zijn in sommige landen heel gewoon. Hun bestaan bewijst dat katten en honden een speciale plaats in ons leven innemen, zelfs lang na hun dood.

De meeste kattenbezitters kiezen ervoor hun kat te laten cremeren. Je dierenarts weet waar je dit kunt laten doen. Veel eigenaren nemen de as mee zodat ze die kunnen begraven of uitstrooien op een van de favoriete plekjes van de kat.

TipVind je op deze pagina geen antwoord op je vraag, dan ben je altijd welkom op ons forum.

Met behulp van de zoekfunctie bovenaan het forumscherm kun je eerst zoeken in de categorie Ziektes en medisch overig om te zien of je vraag al eerder gesteld is. Je kunt er ook zelf een vraag stellen, een discussie starten of deelnemen aan een bestaande discussie (hiervoor is gratis registratie vereist).

4 reacties

  1. Onze oude kat ( ongeveer 18 jaar) is er agressief geword.en. Heeft mijn echtgenote tot op het bot gebeten. Zij moest twee uur verzorgd worden bij de spoedgevallen….
    Wie heeft een adres in het antwerpse waar ik de kat kan laten euthanasieren. ,?
    Het is wel dringend !
    Dank en groetjes,
    M. Verset

    1. Beste M, het is altijd mogelijk dat een kat eens bijt. In plaats van direct om deze reden in te laten slapen, kun je je beter afvragen waaròm de kat heeft gebeten. Het is zeker niet fijn om gebeten te worden (ik spreek uit ervaring) en het is aan te raden een tetanusprik te halen en antibiotica te slikken bij een diepe kattenbeet. Maar in laten slapen voor een incidentele kattenbeet is te kort door de bocht en hopelijk is er geen enkele dierenarts die om deze reden een bejaarde kat in laat slapen

  2. ik heb mijn kat in moeten laten slapen dat is niet pijnloos ze kreeg eerst een prik in haar rug ze schreeuwde het uit daarna een in haar pootje il mocht haar niet aan raken is dat normaal bij een dierenarts ik hoor haar nog steeds schreeuwen

    1. Beste Janny, allereerst heb je mijn medeleven voor het gemis van je kat. Het in laten slapen van je kat is al geen gemakkelijke keuze en als het dan op een manier gaat die je niet verwacht (en die je helaas voor altijd op je netvlies houdt, weet ik helaas uit eigen ervaring), dan is dat moeilijk te verwerken. Zelf hebben we in de loop der jaren meerdere katten moeten laten inslapen en waar het bij de één vredig gaat, gaat het bij de ander gepaard met krijsen en blazen. Het is gebruikelijk dat een kat eerst in slaap wordt gebracht en daarna pas wordt ingeslapen met een 2e injectie. Dat de injectie in de rug wordt gegeven, is omdat er dan in een spier wordt geinjecteerd, waardoor de stof sneller wordt opgenomen. Dat dat kundig moet gebeuren, staat buiten kijf, en de rug kan een gevoelige plek zijn. Katten die veel stress of zelfs pijn ervaren kun je dan ook beter even niet aanraken, omdat ze onverwacht kunnen bijten of uithalen, zelfs als ze dat normaal nooit hebben gedaan. Het is zeer spijtig dat je op deze manier afscheid hebt moeten nemen van je kat, want daarvoor krijg je maar één kans. Ik wens je veel sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *